Netanyahu war cabinet

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada hari Isnin, selepas dua anggota penting meletak jawatan minggu lepas berikutan ketidaksepakatan mengenai hala tuju perang di Gaza.

Kabinet itu dianggotai oleh enam pemimpin politik termasuk Netanyahu dan bertanggungjawab membuat kebanyakan keputusan utama mengenai cara Israel menjalankan perang di Gaza.

Netanyahu memetik peletakan jawatan Benny Gantz, ketua parti Israel Resilience Party, sebagai alasan untuk membubarkan kabinet perang. “Sejurus Gantz keluar—tiada lagi keperluan untuk kabinet,” kata Netanyhu semasa mesyuarat Kabinet Keselamatan Negara pada hari Isnin.

Dalam minggu lepas, Gantz menuduh Netanyahu mengacaukan keputusan strategik penting di Gaza dan menyeru pilihan raya baharu.

Berita kabinet perang itu datang dua hari selepas mengadakan tunjuk perasaan menentang kerajaan Netanyahu dan menutup lebuh raya utama di Tel Aviv, menyeru pilihan raya baharu dan perjanjian tebusan dalam apa yang kelihatan seperti salah satu tunjuk perasaan terbesar sejak Oktober.

Netanyahu kini dijangka mengadakan rundingan ad-hoc mengenai perang dengan sekumpulan kecil menteri dari partinya sendiri, Likud. Menteri-menteri itu kemungkinan termasuk Menteri Pertahanan Yoav Gallant dan Menteri Hal Ehwal Strategik Ron Dermer, lapor.

Media Israel melaporkan bahawa keputusan untuk membubarkan kabinet perang itu adalah sebagai tindak balas terhadap permintaan Menteri Keselamatan Negara, Itamar Ben-Gvir, untuk dimasukkan selepas peletakan jawatan Gantz dan Gadi Eizenkot minggu lepas.

Perang Israel-Hamas bermula selepas , yang membunuh 1,200 warga Israel dan menyebabkan kira-kira 250 orang ditawan sebagai tebusan. Sejak itu, sekurang-kurangnya 37,000 rakyat Palestin terbunuh, menurut Kementerian Kesihatan Gaza yang dikawal Hamas, angka yang oleh Amerika Syarikat dan PBB.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.