(SeaPRwire) –   Denmark sedang mempertimbangkan undang-undang baru yang akan mengenakan cukai ‘hijau’ terhadap semua penerbangan ke negara itu dalam usaha meningkatkan matlamat tenaga lestari negara, tetapi semua wang yang dikumpul tidak akan digunakan untuk tenaga hijau.

Cukai baru ini akan mengenakan penumpang kira-kira $9 untuk penerbangan domestik, $25 untuk penerbangan jarak sederhana, dan $56 untuk penerbangan jarak jauh, mengikut laporan dari Washington Post.

Cukai baru ini dijangka akan mengumpul kira-kira 1.2 bilion krones, atau kira-kira $176 juta, dan akan digunakan untuk membiayai peralihan kepada menggunakan bahan api lestari untuk semua penerbangan domestik Denmark menjelang 2030. Bahagian wang yang lain akan digunakan untuk membayar kenaikan penduduk tua Denmark, mengikut laporan tersebut.

“Terbang memberi kesan kepada iklim, yang mengapa kami perlu melengkapkan sektor penerbangan kami dengan sayap hijau,” kata Menteri Iklim, Tenaga dan Utiliti Denmark Lars Aagaard kepada Washington Post. “Sektor penerbangan di Denmark perlu – seperti semua sektor lain – mengurangkan jejak karbonnya dan menyertai masa depan hijau. Kami akan mencipta perubahan itu dan membuat penerbangan hijau menjadi realiti kami.”

Dasar ini akan dilaksanakan secara berperingkat, mengikut laporan itu, bermula pada 2025 dan bertujuan untuk menyeluruh menjelang 2030. Negara itu juga merancang untuk mempunyai laluan penerbangan domestiknya dijana oleh tenaga boleh diperbaharui di udara menjelang 2025.

Tetapi tidak semua orang yakin langkah ini akan membuat banyak perbezaan, dengan sesetengah membandingkan cukai itu dengan usaha peringkat Eropah untuk “menghijaukan” syarikat penerbangan yang salah mewakili amalan tenaga lestari mereka.

“Cadangan ini hanyalah hijau palsu yang akan memacu pertumbuhan industri. Cukai terlalu kecil untuk mengurangkan permintaan, dan kebanyakannya akan dimakan oleh industri,” kata Magdalena Heuwieser, pengasas Stay Grounded network, kepada Washington Post.

Sebaliknya, Heuwieser percaya bahawa Denmark seharusnya mengharamkan semua penerbangan domestik dan mempromosikan rangkaian kereta api negara yang baik.

“Ini akan jauh lebih mampan, kerana terbang sentiasa lebih banyak tenaga, tidak kira teknologi apa yang mungkin muncul pada masa hadapan,” kata Heuwieser.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )