Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menggunakan platform bersejarah perhimpunan untuk menyambut ulang tahun ke-100 negaranya untuk menuduh Israel melakukan jenayah perang dan mengkritik sekutu Barat atas respon mereka.

“Israel telah secara terbuka melakukan jenayah perang selama 22 hari, tetapi pemimpin Barat bahkan tidak dapat meminta Israel untuk gencatan senjata, apatah lagi bertindak terhadapnya,” kata Erdogan kepada orang ramai di Istanbul, yang melambai bendera Palestin.

“Kami akan memberitahu dunia bahawa Israel adalah penjenayah perang. Kami sedang membuat persiapan untuk ini. Kami akan mengisytiharkan Israel sebagai penjenayah perang,” katanya.

Sabtu menandakan 100 tahun sejak pengisytiharan Republik Turki (dinamakan semula Turkiye di pentas antarabangsa), menggantikan Empayar Uthmaniyyah selepas kejatuhan selepas Perang Dunia Pertama.

Erdogan berucap selama satu jam, mengulangi kepercayaannya bahawa Hamas bukan pengganas dan menetapkan Israel sebagai “penjajah”.

Ucapan Erdogan pada Sabtu mengganggu Israel begitu teruk sehingga Menteri Luar Negeri Israel Eli Cohen menarik balik diplomatnya dari Turki “untuk menilai semula hubungan antara Israel dan Turki,” mengikut postingnya di platform media sosial X.

Kementerian Luar Negeri Israel kemudiannya mengutuk kenyataan Erdogan, dengan berkata bahawa “usaha Erdogan untuk mempertahankan organisasi pengganas dan kenyataan-kenyataannya yang menghasut tidak akan mengubah kekejaman yang dilihat oleh dunia yang membuktikan bahawa Hamas adalah ISIS.”

Turki selepas serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober dengan tegas mengutuk keganasan dan kematian disebabkan oleh kumpulan itu, tetapi apabila Israel melancarkan tindak balasnya, Erdogan menukar sokongannya dan mula merujuk kepada Hamas sebagai “pejuang kebebasan”.

Dalam ucapan di hadapan parlimen Turki pada Rabu, Erdogan memanggil Hamas “kumpulan mujahidin yang mempertahankan tanah mereka,” lapor laman berita Israel TPS.

Kedudukan Turki merupakan perpecahan tajam dengan sekutu NATO yang lain, tetapi ia tidak menganggap Hamas sebagai organisasi pengganas – pengisytiharan yang disokong oleh Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan beberapa negara di Timur Tengah.

Turki juga mempunyai hubungan dengan Hamas, menganjurkan beberapa ahlinya dan memudahkan pelaburan untuk kumpulan itu. Pada 18 Oktober, Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat meletakkan sanksi ke atas “sepuluh ahli kunci kumpulan pengganas Hamas, operator dan pemudahcara kewangan di Gaza dan tempat lain, termasuk Sudan, Turkiye, Algeria dan Qatar.”

Perbendaharaan secara khusus menekankan empat ahli yang tinggal di Turki dan berkhidmat sebagai “pengurus portfolio” untuk pelaburan antarabangsa Hamas. Rangkaian pelaburan yang mereka selia meliputi Turki dan Algeria.

Sinan Ulgen, bekas diplomat Turki dan pengarah Pusat Kajian Ekonomi dan Dasar Luar Turki, sebuah pemikir tanah di Istanbul, berkata bahawa krisis kemanusiaan Gaza yang memburuk dan tekanan dari rakan politik telah mendorong Erdogan untuk mempertajam retoriknya.

“Turki akan melindungi prinsip-prinsipnya dan berkongsi ini dengan masyarakat antarabangsa, tetapi ia perlu melakukannya dengan diplomasi yang lebih halus jika ia mengharapkan memainkan peranan diplomatik sedemikian,” kata Ulgen kepada Reuters.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.