Indonesian Muslims Celebrate Eid-Al-Fitr

(SeaPRwire) –   JAKARTA, Indonesia — Umat Islam di seluruh dunia merayakan cuti Hari Raya Aidilfitri, menandakan berakhirnya bulan suci Islam dengan perjumpaan keluarga, pakaian baru dan makanan manis.

Tetapi perayaan ini dibayangi oleh peperangan yang semakin memburuk di Gaza dan serangan yang dijangka Israel di bandar Rafah walaupun usaha dari sekutu Barat untuk menghentikan pertikaian selama enam bulan.

Di Istanbul, beribu-ribu jemaah berkumpul di Masjid Aya Sofya untuk solat subuh Aidilfitri, sesetengah membawa bendera Palestin sambil menyanyikan slogan menyokong rakyat Gaza.

Ramai yang menghalaikan kain solat mereka di perkarangan bekas katedral Byzantine, yang ditukar semula menjadi masjid empat tahun lalu, kerana ruang di dalam cepat penuh.

Dalam mesej cuti, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyokong Gaza, yang dipanggilnya “luka berdarah pada nurani kemanusiaan.”

“Saya berharap Aidilfitri akan membawa keamanan, ketenangan dan kesejahteraan untuk negara kita, bangsa kita, dunia Islam dan seluruh kemanusiaan,” tambahnya.

Perang di Gaza juga menjadi tumpuan doa di Masjid Rahma di ibu negara Kenya, Nairobi.

“Kita tidak boleh lupakan saudara dan saudari kita di Palestin,” kata Imam Abdulrahman Musa. “Mereka telah dikenakan kezaliman dan keganasan yang tidak berasas (ketika) dunia menyaksikan dalam diam.”

Di Indonesia, negara berpenduduk Muslim terbesar di dunia, hampir tiga suku daripada penduduknya bepergian untuk pulang kampung tahunan yang dikenali tempatan sebagai “mudik” yang selalu disambut dengan penuh kegembiraan.

“Mudik bukan hanya ritual atau tradisi tahunan bagi kami,” kata pegawai awam Ridho Alfian, yang tinggal di kawasan Jakarta dan bepergian ke wilayah Lampung di hujung selatan pulau Sumatera. “Ini adalah masa yang tepat untuk bersambung semula, seperti mengisi semula tenaga yang terkuras hampir setahun jauh dari rumah.”

Sebelum cuti Hari Raya Aidilfitri, pasaran dipenuhi pembeli membeli pakaian, kasut, kek dan makanan manis. Rakyat mengalir keluar bandar utama untuk kembali ke kampung untuk merayakan cuti bersama orang tersayang. Penerbangan penuh dan ahli keluarga cemas membebankan kotak hadiah membentuk barisan panjang di stesen bas dan keretapi untuk perjalanan.

Bagi Arini Dewi, Aidilfitri adalah hari kemenangan daripada kesukaran ekonomi semasa Ramadan. “Saya gembira dalam merayakan cuti Hari Raya walaupun kenaikan harga makanan,” kata ibu dua anak itu.

Mantan Naib Presiden Jusuf Kalla antara penduduk Jakarta menawarkan solat di halaman Masjid Al Azhar. “Marilah kita rayakan Aidilfitri sebagai hari kemenangan daripada banyak kesukaran… tentu saja terdapat banyak masalah sosial semasa bulan puasa Ramadan, tetapi kita boleh mengatasinya dengan iman dan takwa,” kata Jusuf.

Pada malam sebelum Aidilfitri, penduduk Jakarta melancarkan mercun di jalanan yang kebanyakannya kosong selepas penduduk bandar pulang ke kampung.

Pada pagi Rabu, umat Islam menyertai solat berjemaah bahu ke bahu di jalanan dan dalam masjid. Masjid Agung Istiqlal Jakarta, yang terbesar di Asia Tenggara, dipenuhi penganut menawarkan solat subuh.

Pengasas khutbah memanggil umat Islam supaya berdoa untuk Muslim di Gaza yang menanggung penderitaan selepas enam bulan peperangan.

“Ini adalah masa bagi Muslim dan bukan Muslim untuk menunjukkan solidariti kemanusiaan, kerana konflik di Gaza bukan perang agama, tetapi masalah kemanusiaan,” kata Jimly Asshiddiqie, yang mengetuai lembaga penasihat Majlis Masjid Indonesia.

Di Pakistan, pihak berkuasa mengerahkan lebih 100,000 anggota polis dan pasukan paramiliter untuk mengekalkan keselamatan di masjid dan pasaran. Rakyat membeli seperti biasa Selasa, dengan wanita membeli gelang, perhiasan dan pakaian untuk diri mereka dan kanak-kanak.

Di Malaysia, umat Islam Melayu menunaikan solat subuh di masjid seluruh negara hanya beberapa minggu selepas stoking dicetak dengan perkataan “Allah” di rantaian kedai runcit menimbulkan kekecohan. Ramai yang menganggapnya menyinggung untuk menghubungkan perkataan itu dengan kaki atau digunakan dengan tidak wajar.

Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim menyeru perpaduan dan rekonsiliasi dalam mesejnya semalam Aidilfitri, menyatakan tiada kumpulan patut diketepikan berdasarkan agama atau sebarang sebab lain.

“Kita mesti tegas, berazam dan tidak goyah dalam komitmen kita untuk memperkukuhkan nilai-nilai dan membina negara yang bermaruah,” katanya. “Walau bagaimanapun, jangan anggap ini sebagai lesen atau peluang untuk menghina, melemahkan, atau merosakkan amalan budaya dan cara hidup orang lain.”

Pemilik rantaian KK Mart dan wakil salah seorang pembekalnya didakwa menyinggung perasaan agama Muslim. Kumpulan KK Mart menyatakan pembekal menghantar barang yang syarikat itu tidak bersetuju untuk stok. Pengasas syarikat pembekal meminta maaf kerana ceroboh dalam pemeriksaan barang yang diimport.

—Jurubual Berita Antarabangsa Andi Jatmiko dan Dita Alangkara di Jakarta, Eileen Ng di Kuala Lumpur, Malaysia, Andrew Wilks di Istanbul dan Idi Ali Juma di Nairobi, Kenya, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.