A moving image of smartphones with a black and white swirly background

(SeaPRwire) –   Peranti digital telah mengurangkan jangka tumpuan kita ke tahap yang lebih pendek daripada ikan emas. Cahaya biru yang dikeluarkannya mengganggu tidur kita. Lebih membimbangkan lagi, telefon pintar menjejaskan kesihatan mental orang muda, terutamanya gadis remaja. Semuanya dipertimbangkan, teknologi digital adalah wabak ke atas masyarakat. Betulkah?

Jangan terlalu cepat, kata ahli psikologi Pete Etchells dalam buku barunya, Unlocked, yang akan diterbitkan pada 21 Mac. Etchells, profesor psikologi dan komunikasi sains di Universiti Bath Spa di UK, sebelum ini telah membantah kebimbangan bahawa permainan video membuat kanak-kanak menjadi zombi dan ganas. Kini, beliau memfokuskan perhatian kepada kebimbangan sosial yang lebih meluas – masa skrin. Tidak seperti pendapat umum, bukti bahawa peranti digital menyebabkan pelbagai kerosakan – kesihatan mental yang buruk, kekurangan tidur, pengurangan jangka tumpuan – adalah lemah, dibangkitkan Etchells.

“Anda akan mendapat tajuk yang sangat berani yang kelihatan berasaskan sains, yang menyatakan dalam istilah yang agak tidak dapat dinafikan: perkara-perkara ini buruk bagi kita. Dan tentu sahaja, ini sesuai dengan pandangan dunia kita,” kata Etchells. Tetapi selepas melihat bukti secara mendalam tentang bagaimana masa skrin memberi kesan tidur, jangka tumpuan dan kesihatan mental kita, “anda akan menyedari bahawa sebenarnya, ia tidak begitu jelas.”

Jangan salahkan skrin, belum lagi

Dalam Unlocked, Etchells, yang mengatakan beliau tidak pernah menerima dana atau bekerjasama dengan syarikat teknologi, menyelidiki kajian yang mendakwa menunjukkan impak negatif telefon pintar dan secara sistematik menemui lubang di dalamnya. Untuk berbuat demikian, beliau tenggelam ke dalam butiran.

Ambil kesusasteraan tentang masa skrin dan kesihatan mental, contohnya. Kebanyakan kajian, Etchells menekankan, mengambil data dari kaji selidik besar dan memeriksa sama ada orang yang melaporkan menghabiskan lebih masa pada aktiviti berasaskan skrin lebih cenderung untuk melaporkan kesihatan mental yang buruk. Walau bagaimanapun, beliau berkata, kajian pemerhatian seperti ini jatuh mangsa kepada isu klasik eksperimen – korelasi tidak menunjukkan penyebab. Sebaliknya daripada masa yang dihabiskan pada telefon pintar menyebabkan masalah kesihatan mental, ia mungkin bahawa masalah kesihatan mental menyebabkan orang menghabiskan lebih masa pada telefon pintar, beliau mencadangkan, atau kedua-dua penggunaan telefon dan kesihatan mental yang buruk boleh disebabkan oleh faktor ketiga, seperti keseorangan.

Bahkan membenarkan ini, kajian pengaruh yang mempengaruhi mendakwa menunjukkan bahawa “kurang daripada setengah peratus gejala kemurungan yang dilaporkan pelajar perempuan boleh diramal dengan mengetahui berapa banyak penggunaan media sosial yang dilaporkannya.” Etchells mendokumentasikan banyak lagi kelemahan yang dirasakan dalam penyelidikan masa skrin, seperti ketidakseragaman dalam bagaimana penyelidik mendefinisikan masa skrin. Sekali “anda mula mengorek lebih dalam ke dalam kesusasteraan ini,” ia tidak begitu pasti, katanya.

Sepanjang buku, Etchells bersemangat untuk menekankan bahawa beliau tidak tiba kepada kesimpulannya sebagai seorang bersendirian. Sebaliknya, ia adalah kepercayaan biasa di kalangan mereka yang mengkaji topik ini, katanya. Sebagai contoh, kajian tentang “Kesihatan mental remaja dalam zaman digital” yang diterbitkan pada tahun 2020 mendapati bahawa “kebanyakan penyelidikan sehingga kini bersifat korelasional, tertumpu pada dewasa berbanding remaja, dan menghasilkan campuran asosiasi kecil positif, negatif dan kosong.”

Dalam lebih daripada 200 muka surat, Etchells juga menilai sama ada peranti digital memberi kesan kepada jangka tumpuan dan tidur kita (mereka mungkin tidak, beliau mendakwa); sama ada kebergantungan skrin benar-benar wujud (ia tidak, katanya); dan banyak lagi. Perbincangan statistik dan eksperimen yang padat dipecahkan dengan kisah peribadi yang jujur tentang pengalamannya dan keluarganya dengan teknologi.

Panik moral terkini

Etchells, seorang peminat gam, ingat membaca tajuk pada tahun 2011 yang menyatakan: . “Ini tidak masuk akal,” beliau fikir.

“Saya pergi ke pub dan saya mabuk dengan beberapa rakan sekerja di tempat kerja, dan [saya menjadi] sedikit marah dan gusar,” ingat Etchells, yang ketika itu bekerja sebagai penyelidik pascadoktoral dan memberi tumpuan kepada psikologi evolusi. “Dan seseorang yang saya pasti merasa bosan dengan saya berdebat tentangnya berkata: ‘Baiklah, kenapa anda tidak letakkan wang anda di mana mulut anda, dan lakukan penyelidikan tentangnya?'”

Beliau melakukannya, menerbitkan pada tahun 2019. Lost in a Good Game dan Unlocked berkongsi kecurigaan terhadap panik moral yang menyertai kedatangan bentuk media baharu. Dalam Unlocked, perbandingan panik moral sejarah Etchells adalah pembatalan cukai kertas di UK pada tahun 1861, di mana sesetengah orang bimbang bahawa wanita, kanak-kanak dan kelas pekerja “perlu dilindungi secara berlebihan-lebihan” daripada aliran kesusasteraan sampah. Tetapi terdapat sepanjang sejarah: dari orang di Yunani Purba yang meragui kerosakan yang boleh dilakukan tulisan, kepada kebimbangan tentang “ketagihan radio”, kepada kebimbangan bahawa TV mungkin menggalakkan tingkah laku ganas.

Ini bukan alasan untuk menolak, kata Etchells. Tetapi ia adalah alasan untuk bersikap skeptikal. “Adakah ini yang sebenarnya kita perlu bimbangkan?” beliau bertanya. “Jawapan sekarang ialah: Kita tidak tahu. Kita tidak boleh tahu. Kerana kita tidak mempunyai data.”

Perbincangan digital

Ini lebih daripada perdebatan akademik kering – pembuat undang-undang di seluruh dunia mula mencadangkan undang-undang yang akan memberi kesan yang ketara terhadap cara orang menggunakan peranti digital mereka. Di Amerika Syarikat, Senator Josh Hawley, seorang Republikan Missouri, telah satu rang undang-undang yang akan melarang kanak-kanak di bawah umur 16 tahun daripada laman media sosial. Di UK, Perdana Menteri Rishi Sunak sedang mempertimbangkan melakukan yang sama.

Tetapi sebarang tindakan yang diambil harus berasaskan bukti, tegas Etchells, untuk dua sebab. Pertama, peraturan tanpa asas boleh gagal atau bahkan menimbulkan masalah, katanya, merujuk contoh Undang-Undang Cinderella Korea Selatan 2011 yang melarang kanak-kanak di bawah umur 16 tahun bermain video dalam talian antara tengah malam dan 6 pagi. undang-undang itu mencadangkan bahawa ia meningkatkan purata masa tidur remaja muda hanya sebanyak 1.5 minit, serentak meningkatkan jumlah masa yang dihabiskan pada internet semasa siang – hasil yang jauh daripada apa yang diharapkan oleh pembuat undang-undang Korea Selatan.

Sebab kedua, kata Etchells, ialah perbualan awam yang dibesar-besarkan sebenarnya membebaskan industri teknologi daripada tanggungjawab. “Kita telah melencong jauh dengan banyak teknologi sebegini – mereka tidak mempunyai kebajikan sebagai keutamaan nombor satu, dan saya fikir perlu berubah,” katanya. “Tetapi untuk mempunyai perbualan sebegini dengan industri, kita perlu dapat mengenal pasti dan berbual tentang masalah dengan cara yang tepat dan tidak dibesar-besarkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.