68. Eurovision Song Contest - Final

(SeaPRwire) –   Final besar Konsert Lagu Eurovision tahun ke-68 berlangsung pada hari Sabtu di Malmo Arena di Sweden, dengan penyanyi Switzerland Nemo membawa pulang trofi berbentuk mikrofon kaca yang ikonik. Kemenangan Nemo menandakan kemenangan pertama Switzerland sejak tahun 1988, ketika penyanyi Kanada bernama bertanding untuk negara tersebut.

Disamakan dengan , pertandingan penulisan lagu antarabangsa tahunan ini diraikan kerana persembahan glamor dan penuh warna-warninya. Eurovision ditonton oleh jutaan peminat di seluruh dunia, tetapi tahun ini telah dibayangi kontroversi dan protes.

Walaupun penganjur Eurovision menegaskan bahawa acara ini bersifat non-politik, namun telah . Para demonstran pro-Palestin berarak melalui Malmo untuk dalam pertandingan pada hari Khamis dan Sabtu. Perubahan terakhir kepada program acara pada hari Sabtu menimbulkan kekeliruan, terutamanya pengumuman bahawa penyertaan Belanda dikeluarkan dari pertandingan berikutan insiden dilaporkan dengan seorang ahli krew produksi wanita. European Broadcasting Union (EBU), yang menganjurkan Eurovision, berkata bahawa walaupun polis Sweden sedang menyiasat aduan tersebut, namun untuk Klein meneruskan pertandingan.

Walaupun persediaan untuk final agak kacau balau, acara utama berjalan dengan lancar. Berikut adalah beberapa momen paling teringat, penting dari Eurovision Song Contest 2024.

Sambutan diraja

Final bermula dengan mesej dari Putera Mahkota Victoria Sweden. Dalam , baginda menyambut keramaian dan mengucapkan selamat kepada semua peserta.

“Adalah kehormatan saya menyambut anda semua ke Sweden,” katanya. “Saya harap anda akan menikmati pertunjukan, dan saya mengucapkan selamat kepada semua peserta.”

Eurovision bertemu Hollywood dengan Malin Akerman

Ramai penonton terkejut apabila melihat pelakon Hollywood Malin Akerman menjadi pengacara rancangan bersama pelawak Sweden Petra Mede. Seorang pelakon filem Sweden-Amerika, Akerman dikenali dengan peranannya dalam Watchmen, The Heartbreak Kid, 27 Dresses, The Proposal, dan Couples Retreat, antara lain.

Penonton menggunakan media sosial apabila mengenali Akerman di pentas:

Penyertaan Ireland Bambie Thug berakhir dengan kenyataan kuat

Penyanyi Ireland Bambie Thug bersaing dengan lagu “Doomsday Blue,” dan mengakhiri persembahan dengan berkata Penyanyi yang telah , adalah salah dan akhirnya menduduki tempat keenam keseluruhan.

Sebelum acara, Bambie Thug untuk uji bakat akhir, menimbulkan kebimbangan bahawa penyanyi itu mungkin akan menarik diri daripada final besar. Bambie Thug kemudian menyatakan dalam kenyataan di Instagram story mereka bahawa ketiadaan mereka adalah kerana “situasi” yang mereka katakan memerlukan “perhatian segera” daripada penganjur acara. Dalam kenyataan berikutnya di Instagram story mereka, mereka menyatakan bahawa mereka telah “mengemukakan aduan berbilang” selama beberapa hari kepada EBU mengenai beberapa insiden yang telah mereka alami, dengan menambah bahawa EBU “mengesahkan” pada hari Sabtu bahawa pengulas untuk Kan, Syarikat Penyiaran Awam Israel, “telah melanggar peraturan kelakuan” semasa separuh akhir pertama pada hari Selasa.

“Saya telah menunggu dengan sabar untuk mendengar tindakan apa yang akan diambil oleh EBU berikutan pelanggaran peraturan ini,” kata Bambie Thug dalam kenyataan mereka. “Saya kemudian melihat kenyataan oleh Pengarah Urusan EBU Noel Curran yang bertentangan dengan pengesahan awal ini. Saya masih menunggu maklumat rasmi daripada EBU.” Menurut Irish Times, terhadap penyiar Israel Kan apabila bercakap dengan wartawan selepas final.

TIME menghubungi EBU untuk komen lanjut dan maklumat.

Nemo memenangi hati penonton langsung dan penonton di rumah dengan persembahan mereka

Persembahan Nemo untuk lagu “The Code” mendapat reaksi kuat daripada penonton. “The Code” ialah lagu pop operatik rap tentang perjalanan penemuan diri dan penerimaan Nemo sebagai orang tidak binari. Semasa persembahan mereka, penyanyi berusia 24 tahun itu berputar di atas cakera logam di pentas.

Pada akhirnya, Nemo mendapat 591 mata keseluruhan, 44 mata lebih daripada peserta tempat kedua, Croatia.

Penyanyi itu tidak sengaja memecahkan trofinya pada penghujung persembahan keputusan, dengan mencederakan ibu jarinya dalam proses itu, melaporkan. Penganjur memberikan pengganti trofi selepas itu, di mana penyanyi itu bergurau, “Secara teknikal saya mempunyai dua sekarang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Ikon Eurovision di belakang tabir muncul di pentas

Peminat terkejut sekali lagi apabila Akerman menemubual ibu mertuanya semasa acara – yang tidak lain tidak bukan adalah pereka koreografi Eurovision terkenal dari Britain, Chrissy Wickham.

Wickham mungkin paling dikenali sebagai pereka koreografi di sebalik persembahan pemenang dalam , apabila kumpulan pop Britain Bucks Fizz menanggalkan skirt mereka di pentas (dan memakai skirt pendek di bawah). Walaupun Akerm