Laporan baru oleh Yayasan Pertahanan Demokrasi (FDD) mendedahkan 15 milisi yang disokong Iran merentasi Timur Tengah yang mempunyai “hubungan rapat” dengan Tehran dan beroperasi sebagai “penguat” bagi negara itu untuk menentang Israel dan Amerika Syarikat.

Laporan itu menyatakan bahawa walaupun sokongan Iran kepada Hezbollah, Hamas dan Jihad Islam Palestin diketahui umum, kurang diketahui ialah projek jangka panjang Iran untuk membina dan mengambil alih 15 milisi di Iraq, Syria, Yemen, Bahrain dan Arab Saudi.

Bill Roggio, felo kanan di FDD dan penulis bersama laporan itu, dalam temubual dengan Digital memberi amaran bahawa penciptaan milisi-milisi Iran “mencipta kabus” dan memberi Iran “penafian yang boleh dipercayai.”

Walau bagaimanapun, Roggio menyatakan bahawa “malangnya, banyak politikus Amerika membeli ke dalam itu.”

Laporan itu muncul ketika pentadbiran Biden dikritik kerana perjanjian dengan Iran, termasuk pertukaran tahanan $6 bilion yang dilaporkan ditangguhkan selepas pengganas Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober dan membunuh lebih 1,400 orang Israel.

Laporan itu menyatakan kumpulan seperti Badr Organization telah berkhidmat sebagai wakil Iran sejak Perang Iran-Iraq pada tahun 1980-an. Selepas pencerobohan Amerika Syarikat di Iraq pada 2003, Pengawal Revolusi Islam Iran – Pasukan Quds (IRGC-QF) memperluaskan projek pembinaan milisinya apabila ia mengambil alih Tentera Mahdi, sebuah milisi Syiah yang diketuai oleh Muqtada al-Sadr, anak lelaki ulama Syiah berpengaruh.

IRGC, dengan sokongan Hezbollah, menubuhkan beberapa milisi baru, seperti Asa’ib Ahl al-Haq dan Briged Hezbollah, yang merupakan cabang Tentera Mahdi dan diketuai oleh komander kanan Tentera Mahdi, menurut laporan itu. ​ ​

“Hubungan antara milisi-milisi ini dan IRGC adalah rapat. Kerajaan Amerika Syarikat menggambarkan komander Briged Hezbollah, Abu Mahdi al Muhandis, sebagai pegawai Pasukan Quds,” kata laporan itu.

“Komander milisi lain telah bersumpah untuk mengikut perintah Pemimpin Agung Iran secara tidak bertanya. IRGC bersenjata, melatih dan membiayai milisi-milisi ini, serta memberi mereka perlindungan di wilayah Iran,” ia teruskan.

“Semasa kehadiran Amerika Syarikat di Iraq, dari 2003 hingga 2011, lebih daripada 600 askar Amerika Syarikat terbunuh oleh milisi-milisi yang disokong Iran dalam serangan kompleks, sergapan, dan serangan IED dan EFP,” ia berkata.

Milisi Asa’ib Ahl al-Haq bertanggungjawab membunuh dan mengeksekusi enam askar Amerika Syarikat semasa serangan 2006 mereka ke atas Ibu Pejabat Gabungan Wilayah Karbala.

Antara 15 “wakil” yang Iran telah mengambil alih atau cipta di Yemen dan Bahrain ialah Ansar Allah – lebih dikenali sebagai Houthis. Houthis merupakan milisi kuat di Yemen yang menguasai kebanyakan bahagian utara negara itu, termasuk ibu negara Sana’a.

Moto rasmi Houthis ialah “Allah Maha Besar, Maut kepada Amerika Syarikat, Maut kepada Israel, Sumpah Seranah kepada Yahudi, dan Kemenangan untuk Islam.”

Menurut laporan FDD, Houthis merupakan satu-satunya milisi yang disokong Iran dengan persenjataan peluru berpandu jelajah dan balistik jarak sederhana mampu menyerang Israel. Pada pertengahan Oktober 2023, Houthis melancarkan beberapa peluru berpandu ke arah Israel, memaksa sebuah kapal peronda Amerika Syarikat menembak mereka.

“Pada 2014, ketika Negara Islam mengambil alih kawalan besar bahagian utara, tengah dan barat Iraq serta Syria, Iran memperluaskan projek pembinaan milisinya. Beberapa milisi baru ditubuhkan, dan sesetengahnya seperti Kata’ib Sayyid al-Shuhada, Briged Imam Ali dan Harakat Hezbollah al Nujaba merupakan cabang Asa’ib Ahl al-Haq dan Briged Hezbollah, dan diketuai oleh komander utama dalam kumpulan tersebut,” kata laporan itu.

“Tentera Mahdi Sadr berubah menjadi Briged Hari Berjanji dan Briged Keamanan, manakala kumpulan baru seperti Saraya al-Khorasani ditubuhkan oleh pegawai IRGC,” ia berkata.

“Dalam tempoh dua dekad, milisi-milisi ini menjadi berpengalaman dan terlatih dalam pertempuran sambil melawan tentera Amerika Syarikat, bekas al-Qaeda di Iraq, Negara Islam dan kumpulan pemberontak Syria,” ia teruskan.

Roggio berkata “akar masalah” yang dihadapi Amerika Syarikat di Timur Tengah ialah “rejim Iran yang tidak mempunyai apa-apa selain permusuhan terhadap Amerika Syarikat.”

“Apabila kita membebaskan dana kepada Iran, kemudian Iran mengarahkan milisi untuk menyerang kita, ia mencipta banyak kekeliruan. Ia sangat sukar bagi Amerika Syarikat untuk memerangi peperangan ini, kerana kita tidak sampai ke akar masalah. Dan akar masalahnya ialah rejim Iran yang tidak mempunyai apa-apa selain permusuhan terhadap Amerika Syarikat, dan sehingga kita mula mendengar ini dari pentadbiran, akan terus ada kekeliruan,” kata Roggio.

“Awam Amerika tidak memahami jenis peperangan ini kerana kerajaan Amerika sanggup melakukan perkara seperti merundingkan perjanjian nuklear dengan Iran untuk melayan Iran seperti pelaku bertanggungjawab dalam masyarakat antarabangsa,” katanya.