Iranian Leader Ali Khamenei

(SeaPRwire) –   (DUBAI, United Arab Emirates) — Meta telah menghapuskan akaun Instagram dan Facebook yang dikendalikan bagi pihak Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei selepas kritikan mengenai sokongannya terhadap Hamas selepas serangan pada 7 Oktober yang memulakan perang selama berbulan-bulan di Jalur Gaza, syarikat itu mengesahkan Jumaat.

Meta, berpangkalan di Menlo Park, California, tidak memberikan butiran mengenai sebabnya. Walau bagaimanapun, ia menyatakan ia menghapuskan akaun itu “kerana berulang kali melanggar dasar Pertubuhan dan Individu Berbahaya kami.”

“Kami tidak membenarkan pertubuhan atau individu yang mengumumkan misi keganasan atau terlibat dalam keganasan mempunyai kehadiran pada platform kami,” kata dasar itu. Ini termasuk mereka yang ditetapkan sebagai pengganas oleh kerajaan AS.

Misi Iran ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tidak segera menanggapi permintaan untuk komen.

Khamenei dan rangkaian besar beliau di dalam Iran telah lama menjadi sasaran sanksi Amerika. Khamenei sendiri telah menjadi sasaran sanksi AS sejak 2019 oleh pentadbiran Donald Trump ketika ketegangan mula meningkat di Timur Tengah berikutan penarikan Amerika Syarikat secara sepihak daripada perjanjian nuklear Tehran dengan kuasa-kuasa dunia.

Walau bagaimanapun, tekanan semakin meningkat terhadap platform dalam talian untuk menghapuskan Khamenei dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya selepas protes besar-besaran berikutan kematian Mahsa Amini pada 2022 selepas ditangkap kerana didakwa memakai tudung kepala yang diwajibkan di Iran.

Penggunaan Facebook oleh Khamenei pernah menimbulkan kritikan. Facebook telah diharamkan di Iran sejak pilihan raya presiden 2009 dan protes Gerakan Hijau yang menyusul.

Iran mula menghalang Instagram dan perkhidmatan mesej WhatsApp Meta selepas protes kematian Amini.

Khamenei masih mengekalkan akaun di X, dahulunya Twitter.

Khamenei dan akaun yang berkaitan dengan pemimpin agung itu telah memuji serangan Hamas terhadap Israel yang mengorbankan 1,200 orang dan menawan 250 orang lain. Sebaik sahaja serangan itu, Khamenei menyokong Hamas dalam ucapan, berkata: “Kami mencium tangan mereka yang merancang serangan terhadap rejim Zionis.”

Iran telah menyediakan senjata dan sokongan kepada Hamas, walaupun Tehran dianggap tidak mengarahkan serangan 7 Oktober itu. Sejak itu, perang Israel terhadap Hamas di Jalur Gaza telah mengorbankan lebih daripada 27,000 orang Palestin dan menimbulkan ketegangan di seluruh Timur Tengah yang lebih luas. Militan seperti Hezbollah Lubnan dan Houthi Yemen, yang juga bersenjatakan Iran, telah melancarkan serangan terhadap Israel sejak itu.

Jonathan Greenblatt dari Anti-Defamation League memuji keputusan Meta.

“Beliau telah menggunakan platform ini selama bertahun-tahun untuk menghasut antisemitisme keganasan, untuk melegitimasi anti-Zionisme militan dan untuk membuat ancaman genosid,” tulis Greenblatt dalam talian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.