Menteri pertahanan Rusia pada Isnin menuduh Amerika Syarikat meningkatkan ketegangan di seluruh dunia, mendakwa bahawa “peningkatan berterusan” Barat mengancam konflik tentera antara kuasa nuklear.

Sergei Shoigu membuat ucapan di forum pertahanan di Beijing, acara tahunan yang digunakan China untuk mempromosikan diplomasi tentera dan dihadiri oleh wakil dari puluhan negara, termasuk Amerika Syarikat.

“Washington selama bertahun-tahun secara sengaja telah mengganggu dan memusnahkan asas-asas keselamatan antarabangsa dan kestabilan strategik, termasuk sistem perjanjian senjata,” kata Shoigu di Forum Xiangshan.

Shoigu berkata bahawa Amerika Syarikat dan sekutu Baratnya mengancam Rusia melalui NATO cuba memperluaskan kawasan pengaruh di Asia Pasifik di bawah alasan mencari dialog dan kerjasama dengan negara-negara serantau.

“Dasar peningkatan konflik berterusan Barat dengan Rusia membawa ancaman konflik tentera terus antara kuasa nuklear, yang dipenuhi akibat memusnahkan,” kata Shoigu.

Moscow, bagaimanapun, masih terbuka untuk rundingan mengenai perang di Ukraine jika syaratnya betul, kata Shoigu tanpa memberikan butiran lanjut.

Ucapan Shoigu diikuti oleh Zhang Youxia, pegawai tentera China kedua tertinggi dan naib pengerusi Suruhanjaya Tentera Pusat.

Tanpa secara terus menamakan Amerika Syarikat, Zhang mengkritik “sesetengah negara” yang “sentiasa mencetuskan masalah di seluruh dunia.”

Amerika Syarikat diwakili pada acara itu oleh delegasi yang diketuai oleh Cynthia Carras, pegawai Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat yang bertanggungjawab terhadap China.

Zhang berkata China “bersedia membangunkan hubungan tentera dengan Amerika Syarikat berdasarkan prinsip saling hormat, hidup berdampingan dengan aman dan kerjasama menguntungkan bersama.”

China menggantung komunikasi tentera dengan Amerika Syarikat pada Ogos 2022 untuk menunjukkan ketidakpuasannya terhadap lawatan bekas Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Nancy Pelosi ke Taiwan yang berdaulat, yang Beijing anggap sebahagian daripada wilayahnya.