Defense Secretary Austin Hosts Ukranian Defense Minister Umerov At The Pentagon

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata pada hari Selasa bahawa Amerika Syarikat akan mengumumkan tambahan $2.3 bilion dalam bantuan keselamatan untuk Ukraine tidak lama lagi, termasuk senjata anti-tank, pencegat dan peluru untuk sistem pertahanan udara Patriot dan lain-lain.

Ucapan Austin dibuat ketika Menteri Pertahanan Ukraine Rustem Umerov bertemu dengannya di Pentagon. Dan ia menandakan tindak balas yang kuat kepada rayuan dari Kyiv untuk mendapatkan bantuan dalam memerangi pasukan Rusia di wilayah Donetsk.

Austin berkata bantuan itu akan datang melalui kuasa pengeluaran presiden, yang membolehkan Pentagon mengambil senjata dari stoknya dan menghantarnya lebih cepat ke Ukraine.

“Jangan salah faham, Ukraine tidak bersendirian, dan Amerika Syarikat tidak akan pernah goyah dalam sokongan kami,” kata Austin ketika membuka pertemuan dengan Umerov. “Bersama-sama dengan kira-kira 50 sekutu dan rakan kongsi, kami akan terus menyediakan keupayaan kritikal yang diperlukan Ukraine untuk menolak serangan Rusia hari ini dan untuk mencegah serangan Rusia esok.”

Pengumuman itu dibuat hanya beberapa hari sebelum Amerika Syarikat menjadi tuan rumah sidang kemuncak NATO di Washington dan ketika Ukraine terus melobi untuk mendapatkan sokongan ketenteraan dan penerimaan ke dalam pakatan itu.

“Kami akan mengambil langkah untuk membina jambatan kepada keahlian NATO untuk Ukraine,” kata Austin kepada Umerov.

“Semoga tidak lama lagi Ukraine akan menerima jemputan,” jawab menteri Ukraine itu.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berkata pada hari Ahad bahawa Rusia telah menjatuhkan lebih daripada 800 bom luncur berkuasa tinggi di Ukraine dalam seminggu yang lalu sahaja. Dan dia menggesa para pemimpin negara untuk melonggarkan sekatan terhadap penggunaan senjata Barat untuk menyerang sasaran ketenteraan di dalam Rusia. Secara khusus, katanya, Ukraine memerlukan “cara yang diperlukan untuk memusnahkan pembawa bom ini, termasuk pesawat tempur Rusia, di mana sahaja mereka berada.”

Austin tidak merujuk kepada sekatan itu dalam komen pembukaannya, tetapi dia memberitahu Umerov bahawa mereka akan membincangkan “lebih banyak cara untuk memenuhi keperluan keselamatan segera Ukraine dan untuk membina pasukan masa depan untuk menangkis lebih banyak serangan Rusia.”

Termasuk $2.3 bilion terkini, Amerika Syarikat telah komited lebih daripada $53.5 bilion dalam bantuan keselamatan kepada Ukraine sejak pencerobohan Rusia pada Februari 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.