Menteri Luar Negeri Iran memberi amaran bahawa pengembangan perang Israel-Hamas kini “menjadi tidak terelakkan” kerana aktiviti tentera di dalam Jalur Gaza semakin meningkat, menurut laporan.

Hossein Amirabdollahian membuat komen itu semasa percakapan telefon bersama rakan sejawatnya dari Qatar Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani malam tadi, menurut Reuters, merujuk kepada laporan di stesen televisyen negara Iran.

“Kerana keamatan perang terhadap penduduk awam Gaza semakin meningkat, pengembangan skop perang menjadi tidak terelakkan,” lapor Amirabdollahian.

Israel terus mengebom Hamas di dalam Gaza pada Jumaat, hari ke-34 perang.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Tentera Pertahanan Israel (IDF) juga melaporkan bahawa 37 askarnya terbunuh sejak bahagian darat pertempuran menentang Hamas bermula, menurut ’ Trey Yingst.

Tentera Amerika di Iraq dan Syria telah diserang berulang kali oleh kumpulan yang didalangi Iran sejak perang bermula.

Berikutan salah satu insiden terbaru di Syria, pasukan tentera Amerika Syarikat melancarkan serangan udara terhadap kemudahan senjata di negara itu pada Rabu.

46 LAPORAN SERANGAN TERHADAP PASUKAN AMERIKA SYARIKAT SELEPAS PERANG ISRAEL-HAMAS

“Pasukan tentera Amerika Syarikat melancarkan serangan bela diri terhadap kemudahan di timur Syria yang digunakan oleh Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) dan kumpulan bersekutu,” kata Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin dalam kenyataan.

Seorang pegawai pertahanan Amerika Syarikat juga mengesahkan kepada pada Rabu bahawa Houthis disokong Iran menembak jatuh drone MQ-9 Reaper Amerika Syarikat berhampiran pantai Yemen.

Pada awal bulan ini — Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei menyeru negara-negara menghalang aliran makanan dan minyak ke Israel atas tindakan tentera terhadap Hamas – tetapi seruan itu nampaknya diabaikan.

’ Elizabeth Prichett, Andrea Vacchiano dan Jennifer Griffin menyumbang kepada laporan ini.