WASHINGTON (AP) – Menteri Luar Negeri China, Wang Yi, berkata pada Khamis bahawa perbualan antara Beijing dan Washington tidak hanya perlu dipulihkan tetapi dipertingkatkan, komen yang menimbulkan harapan hubungan antara dua ekonomi terbesar dunia boleh distabilkan di tengah-tengah konflik yang mungkin mengubah dunia di Timur Tengah dan Eropah.

Wang Yi, menteri luar negeri China, berucap pada permulaan lawatan tiga hari ke Washington, di mana beliau bertemu dengan pegawai Amerika Syarikat tinggi, termasuk mungkin Presiden Joe Biden, ketika kedua-dua negara berminat untuk mengurangkan sebarang penurunan lanjut dalam hubungan mereka.

“Pihak China dan Amerika Syarikat perlu berdialog. Kita perlu memulihkan dialog, dan apa yang kita perlukan lebih adalah memperdalam dialog kita, dan mempunyai dialog menyeluruh,” kata Wang sebelum memasuki mesyuarat tertutup dengan Setiausaha Negara Antony Blinken.

Dengan Blinken melihat, Wang berkata China akan mencari konsensus dan kerjasama untuk “mengembalikan hubungan secepat mungkin ke landasan yang sihat, stabil dan mampan.”

Blinken dan penasihat keselamatan negara Biden, Jake Sullivan, dijangka menekan Wang tentang pentingnya China memainkan peranan di pentas dunia jika ia mahu dianggap sebagai pemain antarabangsa utama yang bertanggungjawab.

Amerika Syarikat kecewa dengan China atas sokongannya terhadap Rusia dalam perang menentang Ukraine dan kesunyian yang relatifnya terhadap perang antara Israel dan Hamas. Selain itu, Beijing dan Washington berselisih pandangan mengenai isu-isu seperti hak asasi manusia, perubahan iklim, Taiwan, Laut China Selatan dan Korea Utara.

Lawatan Wang mungkin menetapkan pentas untuk kemuncak antara Presiden Joe Biden dan Presiden China Xi Jinping bulan hadapan di pinggir persidangan Ketua-Ketua Kumpulan Asia Pasifik di San Francisco.

Kedua-dua pihak menyatakan kesediaan untuk berbual sejak Blinken membatalkan lawatan ke China pada Februari selepas jatuhnya satu balon pengintip China di Amerika Syarikat, yang menandakan titik rendah hubungan baru-baru ini.

Dalam bulan-bulan berikutnya krisis itu, Blinken menjadual semula lawatannya dan pergi ke China pada Jun. Beliau diikuti dengan cepat oleh Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen, penghantar iklim John Kerry dan Setiausaha Perdagangan Gina Raimondo.

Selain itu, Sullivan bertemu dengan Wang di Malta pada pertengahan September sebelum perbincangan Blinken dengan Naib Presiden China Han Zheng kemudian bulan itu di pinggir Persidangan Umum PBB di New York. Dan Blinken bercakap minggu lalu dengan Wang tentang krisis Israel-Hamas.

Matlamatnya, menurut pegawai Amerika Syarikat, adalah untuk mengatur lagi kemuncak Biden-Xi bulan hadapan di mana dua pemimpin itu boleh mengkaji kerjasama atau sekurang-kurangnya meringankan permusuhan terbuka mengenai isu-isu paling mendesak hari ini.

“Lawatan Wang Yi akan berfungsi sebagai salah satu sentuhan terakhir dalam meletakkan asas” untuk pertemuan Biden-Xi November, kata Ryan Hass, pengarah Pusat China John L. Thornton di Brookings Institute, sebuah institut fikiran di Washington. “Pertemuan Wang di Washington akan menetapkan kontur topik yang akan dibincangkan dua pemimpin itu apabila bertemu pada November.”

“Ia membuka kemungkinan dua kuasa terbesar dunia mengejar usaha berkoordinasi untuk menghadkan pengembangan atau pengembangan keganasan di Ukraine dan Timur Tengah,” katanya.

Yun Sun, pengarah Program China di Pusat Stimson, institut fikiran lain di Washington, berkata lawatan Wang menandakan bahawa kemuncak Xi-Biden hampir pasti.

“Wang datang ke sini untuk membuat persediaan untuk lawatan Xi ke San Francisco. Itulah fokus teras lawatannya. Ia bermakna isu-isu akan dinegosiasikan, penyelesaian akan dibincangkan dan butir-butir akan dipertimbangkan dan ditandatangani,” kata Sun. “Persidangan APEC hanya tinggal 20 hari lagi, jadi masa adalah penting. Lawatannya bermakna Xi akan datang. Kedatangan Xi bermakna bertemu dengan Biden. Kemuncak Xi-Biden bermakna usaha untuk menstabilkan hubungan bilateral.”

Scott Kennedy, penasihat kanan dan pengerusi amanah dalam perniagaan dan ekonomi China di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa di Washington, berkata penting bagi Wang dan Amerika Syarikat untuk membincangkan perkara pertikaian di rantau Indo-Pasifik dan tempat lain tetapi tidak mungkin dua pihak akan mencapai banyak persetujuan.

Walau bagaimanapun, lawatan Wang mungkin menghasilkan keputusan seperti penerbangan langsung tambahan antara kedua-dua negara, visa untuk lebih wartawan dan persetujuan mengenai perubahan iklim dan pemulihan dialog tentera tinggi, kata Kennedy.

Pada Khamis, Pentagon mengesahkan laporan China bahawa Cynthia Carras, pengarah utama untuk China, Taiwan, Mongolia, akan mewakili Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat di Forum Xiangshan, yang bermula Ahad di Beijing. Penganjur forum awal minggu ini berkata beliau telah mendaftar untuk acara itu, bersama-sama Chad Sbragia, bekas pegawai Pentagon.

Wu Qian, jurucakap Kementerian Pertahanan China, berkata “pegawai China yang berkenaan akan melakukan pertukaran pandangan dengannya.” Beliau juga berkata Beijing “memberi penghargaan yang tinggi kepada pembangunan hubungan tentera-tentera” antara kedua-dua negara.

Semasa lawatan Wang ke Washington, beliau akan “melakukan pertukaran pandangan mendalam” dengan pegawai Amerika Syarikat mengenai pelbagai isu dan “menyatakan pendirian prinsipal dan kebimbangan sah China” mengenai hubungan antara kedua-dua negara, kata Kementerian Luar Negeri China.

Presiden China terakhir datang ke Amerika Syarikat pada 2017, apabila bekas Presiden Donald Trump menjemputnya di resor Mar-a-Lago di Florida. Biden, yang memangku jawatan pada 2021, belum menjemput Xi di tanah Amerika Syarikat. Dua pemimpin itu bertemu terakhir di Bali, Indonesia, pada November 2022, di pinggir Persidangan Kumpulan 20 negara membangun dan maju.

Lawatan Wang merupakan salah satu siri mesyuarat dan aktiviti untuk memanaskan lawatan Xi ke Amerika Syarikat.

Gabenor California, Gavin Newsom, yang melawat China minggu ini, mempunyai pertemuan mengejut dengan Xi pada Rabu di Beijing. Presiden China memberitahu gabenor bahawa “pencapaian hubungan China-Amerika Syarikat tidak mudah diperoleh dan perlu lebih dihargai,” menurut agensi berita rasmi Xinhua.

Awal bulan ini, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer memimpin delegasi enam senator ke China, lawatan pertama oleh ahli Kongres Amerika Syarikat sejak 2019. Schumer juga diterima oleh Xi, yang berkata Perangang Thucydides “tidak mustahil.” Perangang Thucydides merupakan istilah politik untuk kecenderungan pertikaian besar apabila kuasa bangkit mencabar kuasa yang wujud.

Hubungan Amerika Syarikat-China mula merosot pada 2018 apabila pentadbiran Trump mengenakan cukai berat sehingga $50 bilion barangan China. Ia merosot lebih jauh atas pelbagai isu seperti pelanggaran hak asasi manusia, Laut China Selatan, Taiwan, teknologi dan wabak COVID-19.