(SeaPRwire) –   Sesuatu sedang berlaku di Rwanda pada masa ini yang jarang berlaku dalam sejarah manusia. Seekor burung phoenix bangkit dari abu-abu kolonialisme dan genosid secara menentang hampir semua ramalan, bersimpati atau kritikal. Tiga puluh tahun selepas malapetaka yang memperkenalkan Rwanda kepada kebanyakan dunia, negara ini dipenuhi harapan, berkat ketangguhan dan keazaman rakyatnya.

Hari ini menandakan ulang tahun ke-30 bermulanya pada 7 April 1994. Dilancarkan oleh kerajaan Hutu yang mendominasi negara itu, genosid dianggarkan telah . Walaupun diberi amaran awal dan janji “tidak akan berulang lagi”, dunia luar tidak berbuat apa-apa, membenarkan ketidakbertindakannya dengan alasan undang-undang yang menyakitkan dan dakwaan tidak berasas bahawa pembunuhan beramai-ramai yang sedang berlangsung itu sebenarnya bukan genosid tetapi pertengkaran puak tempatan.

Ia mengambil masa tiga bulan bagi (RPF), terdiri terutamanya daripada pelarian Tutsi, untuk mengakhiri genosid, yang mengganggu perang saudara yang telah menggoncang negara itu selama empat tahun. Dilancarkan oleh RPF pada musim gugur 1990, perang saudara mengancam kedaulatan Rwanda, menimbulkan persoalan sama ada Rwanda akan kekal sebagai negara berparti tunggal yang didedikasikan kepada hegemoni Hutu, atau negara berbilang parti yang melampaui perpecahan etnik.

Perang saudara dan genosid itu menghasilkan jutaan orang tergugat, kebanyakan daripada mereka menyertai kerajaan pembunuh ke negara jiran seperti Zaire, Burundi, dan Tanzania ketika RPF maju. Anehnya, dunia luar menunjukkan lebih minat terhadap nasib pelarian Hutu yang mengalir ke negara yang kini dipanggil Zaire, Burundi dan Tanzania berbanding kesejahteraan mangsa Tutsi, seolah-olah malu dengan ketidakpedulian jenayah mereka.

Lebih aneh lagi, beberapa negara di Afrika dan Eropah memberikan perlindungan selamat kepada pembunuh, kebanyakan daripada mereka masih bebas hingga hari ini. Sesetengah terus mempunyai pengaruh berlebihan terhadap kerajaan Afrika dan Barat, media, dan NGO, membentuk cara komuniti antarabangsa memandang kerajaan semasa Rwanda.

Tetapi tidak kira bagaimana dunia luar bertindak balas, pemulihan daripada bencana ini tidak akan menjadi cepat atau mudah. Menjelang Julai 1994 apabila genosid berakhir, Rwanda kehilangan satu per tujuh daripada penduduknya, separuh daripada mereka telah dipaksa berpindah. Negara itu telah dirompak dan khazanahnya dirompak. Hanya sedikit hakim, doktor atau pegawai awam yang tinggal di negara itu. Sementara itu, dari negara jiran, pelaku menjilat luka mereka, mempersenjatakan diri semula dan berazam untuk menyelesaikan tugas mereka.

Pada pertengahan musim panas 1994, Tentera Patriotik Rwanda (RPA), yang menewaskan genosid, merupakan satu-satunya pihak berkuasa di bandar. Sebuah mesin tentera yang berkesan, RPA tidak mempunyai pengalaman dalam pentadbiran awam, penjagaan keamanan atau penjagaan trauma. Menuruni negara itu dalam mengejar pembunuh, RPA bertemu dengan tapak pembunuhan yang mangsa-mangsa termasuk ramai kawan dan keluarga askar. Di hadapan keganasan yang tidak terbayangkan itu, lelaki dan wanita muda ini mungkin merasa dibenarkan meluahkan kemarahan mereka terhadap penduduk Hutu yang tinggal. Dan beberapa daripada mereka melakukannya. Tetapi majoriti besar tidak, berkat arahan panglima tertinggi mereka, presiden semasa Rwanda, seperti yang diterangkan dalam buku oleh wartawan dan penulis François Soudan.

Encik Kagame ialah tokoh yang mempolarisasi, disenangi dalam lingkungan pembangunan untuk pemulihan Rwanda yang ajaib daripada genosid, tetapi dikritik oleh pemerhati hak asasi manusia kerana autoritarianisme dan cengkaman kuasa yang teguh. Ada kebenaran dalam kedua-dua akaun itu. Lawati ibu negara Kigali hari ini dan anda akan bertemu bukan sahaja kebersihannya yang terkenal dan ketiadaan beg plastik, tetapi juga loji pengeluaran vaksin pertama berujung ke hujung di Afrika, salah satu sistem pengujian penghantaran drone paling canggih di planet ini (yang berfungsi sebagai bank darah), bersama-sama dengan hospital, pusat membeli-belah, tempat sukan dan taman awam yang baru.

Sebaliknya, lebih kemudian tahun ini Rwanda akan mengadakan pilihan raya presiden pasca-genosid keempat, dan Kagame, dikuatkuasakan oleh referendum membatalkan had umur presiden, dijangka akan menang besar-besaran. Dari perspektif Barat, monopoli Kagame terhadap kuasa politik ditambah dengan sekatan terhadap kebebasan awam dan politik merupakan definisi ketatanegaraan. Autokrasi, despotisme, panggil apa sahaja. Kita tahu apabila kita melihatnya.

Atau adakah kita? Diambil dari luar negara, perspektif yang dipolar tentang Rwanda dan Kagame ini melepasi tanah tengah di mana kebanyakan rakyat Rwanda menjalani kehidupan mereka. Rakyat Rwanda tidak begitu sahaja biri-biri atau bergantung yang dijangka ditemui di negara diperintah oleh arketip pembalasan yang digambarkan dalam media Barat. Pendapat awam Rwanda adalah seperti mana-mana, berbeza mengikut generasi, pendidikan, rantau, kelas, ideologi, dan asal-usul negara (kebanyakan individu yang membentuk Rwanda pasca-genosid dibesarkan di luar negara, di negara jiran, Eropah dan Amerika Utara).

Walaupun berbeza-beza, ada beberapa perkara yang kebanyakan rakyat Rwanda boleh setuju. Pertama, bahawa negara itu semakin stabil dan selamat, mampu mempertahankan sempadannya. Kedua, bahawa ia sedang bergerak ke arah yang betul, keluar daripada politik identiti yang menentukan hasil rakyat selama berabad-abad. Dan akhirnya, bahawa walaupun sejauh mana kemajuan negara sejak 1994, masih banyak kerja yang perlu dilakukan.

Rwanda hari ini berlandaskan premis yang menipu ringkas bahawa kerja bersama mencipta kemakmuran bersama. Anda mahu menyatukan masyarakat berbilang kaum? Satukan mereka dalam projek yang melampaui kepentingan sempit diri, gabungkan kekuatan dengan kekuatan, dan galakkan individu melihat satu sama lain bukan sebagai ahli kategori sosial ini atau itu, tetapi sebagai sesama manusia dengan bakat tersendiri.

Ini meletakkan tanggungjawab ke atas kerja itu sendiri, pembangunan ekonomi dan penciptaan pekerjaan, yang menjadi fokus kerajaan semasa sejak mula berkuasa pada awal abad ke-21. Kigali menggoda dengan infrastruktur, tarikan sosial dan insentif pelaburan yang menggalakkan. Pegawai kerajaan bekerja tanpa henti untuk mengukuhkan hubungan global untuk meningkatkan pekerjaan dalam ekonomi IT, perkhidmatan dan gig yang muncul.

Bagaimana ini sepadan dengan keadaan di kawasan luar bandar tidak selalu jelas. Luar bandar Rwanda masih berjuang dengan sekolah miskin dan guru yang kurang layak, hasil tanaman rendah dan kekurangan modal sosial dan sebenar. Dalam temu bual, pegawai kerajaan menyatakan bahawa ia sedar akan ini. Pegawai tempatan menunjukkan semangat yang berapi-api kepada koperasi pertanian yang menggunakan teknologi terkini dan kampung teladan yang memudahkan akses kepada perkhidmatan sosial dan menggalakkan keusahawanan. Tetapi kadar faedah tinggi menghalang kreativiti dan pengambilan risiko yang disenangi di Kigali. Adakah gelombang menaik akan mengangkat semua bot?

Setiap orang Rwanda yang anda bercakap rasanya mempunyai kisah yang tidak terlupa yang menghidupkan cabaran, taruhan dan harapan peningkatan berterusan Rwanda keluar daripada jurang. Pertimbangkan salah satu kisah sebegini daripada seorang warga Rwanda yang tinggal di Amerika Syarikat.

Pesawat yang tiba di Kigali dari Eropah membuka pintu di landasan, dan kontras antara udara bersih, berventilasi di dalam kabin dengan udara tebal yang manis asap di Rwanda boleh memindahkan jiwa yang keras ke hati hingga menangis. Tiada yang seperti bau yang familiar untuk melimpahkan minda dengan kenangan, dan Patrick Uwimana tidak pulang selama sebelas tahun. Uwimana, seorang Tutsi, meninggalkan negara itu pada tahun 1987 untuk menghadiri kolej di AS. Semasa tinggal itu, kerajaan Hutu Rwanda tidak akan memperbaharui paspornya, jadi dia kekal di Amerika Syarikat semasa perang saudara dan genosid, akhirnya menyerah pada takdir pada musim panas 1998 untuk memberi ibu bapa dan adik lelakinya pengkebumian yang sewajarnya. Mayat adik perempuannya tidak pernah ditemui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.