(SeaPRwire) –   percaya dalam perbualan. Jika rakyat Amerika adalah satu keluarga besar, pelbagai dan tidak sepadan, maka lelaki yang mencipta beberapa rancangan TV paling penting sepanjang zaman tahu bahawa kami perlu mengekalkan laluan komunikasi terbuka – walaupun itu bermakna berteriak antara satu sama lain – untuk kekal bersatu. Ia adalah prinsip yang mengilhami kerjanya sepanjang kerjaya Hollywood selama tujuh dekad yang tidak diragui dan sokongan untuk isu-isu progresif seperti hak awam, pemuliharaan, feminisme, kebebasan bersuara dan pemisahan gereja dan negara.

Lear meninggal dunia kerana sebab-sebab semula jadi di rumahnya di Los Angeles pada Selasa, 5 Dis. 2023, keluarganya mengesahkan berkongsi di laman web ikon TV itu. Beliau berusia 101 tahun.

Naluri untuk berbual melalui perbezaan kami dan, dengan berbuat demikian, menghormati kemanusiaan bersama adalah apa yang membuat Lear antara penulis komedi terbesar generasinya. Tanpa mengurangkan tawaan, sitkom politiknya – All in the Family, Maude, Good Times, The Jeffersons dan lebih – membuat set rumah tinggal sederhana mereka tapak sesi terapi kumpulan mingguan untuk penonton puncak mingguan berjumlah 120 juta. Dan sumbangannya yang besar terus mempengaruhi kumpulan penulis TV dan pembikin rancangan yang pelbagai bekerja hari ini.

Apabila ia memulakan tayangan di CBS pada 1971, All in the Family tidak menyerupai sitkom keluarga lain di televisyen. Sebagai bapa keluarga konservatif, putih, kelas pekerja yang klasik, (Carroll O’Connor) memerintah rumah kumuhnya di Queens seperti seorang tiran – dengan selalu menjerit arahan kepada isterinya yang bodoh, Edith (Jean Stapleton) dan mencari pergaduhan dengan menantunya Gloria (Sally Struthers) yang liberal, Mike (Rob Reiner). Archie dan anak menantunya yang dipanggil “Meathead” bertembung mengenai gerakan anti perang, politik pilihan raya dan prasangka tua lelaki itu. Dan keluarga Bunkers dipaksa menghadapi kadar perubahan sosial yang semakin pesat, apabila norma seks melonggar dan kawasan mereka berintegrasi.

Walaupun simpati Lear sendiri cenderung kepada liberal, wataknya tidak pernah satu dimensi sebagai jurucakap untuk platform parti atau pandangan tertentu. Kesedaran feminis Gloria mendedahkan ciri-ciri lelaki yang tidak diperiksa Mike – dan mencadangkan bahawa dia mempunyai lebih banyak persamaan dengan bapa mertuanya daripada yang ingin diakuinya. Musim kelima Family membantu menghumanisasikan Archie, dengan memulakan episod empat mengenai bagaimana keluarga Bunkers menghadapi krisis inflasi. Dan walaupun gambaran media konvensional Archie ketika itu sebagai “bigot yang dicintai” agak licik, ia menangkap realiti jarang dinyatakan bahawa ramai orang dengan prasangka buruk atau personaliti bermusuhan masih benar-benar prihatin dan dicintai oleh mereka yang terdekat.

Gabungan unik ini antara realisme sosial kasar dan optimisme tentang kuasa dialog jujur untuk mencipta perubahan positif merebak ke projek-projek Lear dan Bud Yorkin yang berikutnya, kerana Family yang berkembang membawa kepada pengembangan alam semesta Bunkers. Maude menumpukan perhatian kepada sepupu Edith, Bea Arthur yang diperankan, seorang Demokrat yang tegas, wanita bebas dan lawan yang hebat untuk Archie. Keputusannya untuk mengugurkan kandungan, dalam episod yang mendahului Roe v. Wade hanya beberapa bulan, kekal sebagai salah satu momen paling berpengaruh dalam sejarah TV. Dalam tahun 2014, Lear menjelaskan bahawa dia mengenal pasti dengan Maude kerana dia “seorang liberal luar dan dalam, seperti saya. Tiada maaf dalam sebarang arah. Dan jenis liberal saya dalam erti kata saya tidak terpelajar dalam sebab-sebab politik menjadi liberal”; kedua-duanya tiba kepada kepercayaan secara intuitif, dipandu oleh kompas moral masing-masing.

Mungkin bukan kebetulan bahawa Lear membuat impak terbesarnya pada tahun 1970-an, apabila negara yang sudah bergolak akibat gelombang pemberontakan generasi muda menyaksikan Musim Cinta melanda musim kelam jiwa. Gerakan baru untuk pembebasan wanita dan masyarakat LGBT, kenaikan hak agama, perang Vietnam yang semakin membunuh dan menghapuskan semangat, Nixon dan Watergate, tumpukan masalah ekonomi – semuanya menimbun dan memecahbelahkan rakyat Amerika semasa zaman kegemilangan TV Lear.

Beliau juga komited kuat untuk menggambarkan pengalaman yang tidak banyak menyerupai miliknya secara permukaan. Apabila Family memulakan tayangannya, watak hitam di TV belum berkembang bermakna jauh daripada karikatur perkauman Amos ‘n’ Andy. Terkesan dengan lawak kasar Redd Foxx, Lear dan Yorkin melantiknya sebagai peniaga sampah berwatak kasar dengan anak lelaki dewasa yang lama menderita (Demond Wilson). Pada 1974, syarikat penerbitan mereka, Tandem, memperkenalkan sitkom keluarga Afrika Amerika yang merintis Good Times, dibina di sekitar watak Florida Evans yang memecahkan arus dari Maude. Mereka memenuhinya dengan gabungan kehangatan, ketegangan antara generasi dan kegentingan politik yang mengilhami rancangan lain mereka.

Lear tidak sempurna; kadang-kadang dia gagal menangkap pengalaman hitam dalam kepelbagaian sepenuhnya. Tetapi, selepas ahli barisan Good Times menghadapkan beliau tentang stereotaip perkauman dalam rancangan itu dan delegasi mengadu bahawa tiada keluarga hitam yang makmur di TV, beliau menjawab dengan spin-off Family lain yang berjalan lama, The Jeffersons. Sitkom itu mengikuti jiran Bunkers George – lawan yang bersemangat untuk Archie – dan Louise “Weezy” Jefferson (Sherman Hemsley dan Isabel Sanford, dalam persembahan legenda) apabila pengembangan perniagaan pembersihan kering mereka membenarkan pasangan itu “bergerak naik” dari Queens kelas pekerja ke Upper East Side mewah Manhattan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.