(SeaPRwire) –   Joe Biden kurang daripada empat tahun lebih tua daripada Donald Trump. Apabila Biden menjadi Presiden tertua yang pernah disumpah masuk pada tahun 2021, ia adalah rekod Trump yang dibreaknya. Kini, dua orang itu sekali lagi kelihatan akan menjadi pasangan calon parti utama tertua dalam sejarah.

Dan bagaimanapun, polis menunjukkan pengundi jauh lebih bimbang sama ada Presiden berusia 81 tahun itu boleh menangani empat tahun lagi di Rumah Putih berbanding bekas presiden berusia 77 tahun, kebimbangan yang meletup ke permukaan minggu ini selepas laporan mendakwa Biden mempamerkan beberapa kegagalan ingatan. Perbualan dengan pengundi, strategis politik dan orang lain menunjukkan bahawa perasaan itu lebih daripada Biden lebih tua daripada Trump; ia adalah bagaimana tingkah laku dan penampilan kedua-dua lelaki, tetapi Biden khususnya, telah berubah dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

“Lihatlah segala yang berlaku dalam tiga tahun lepas dengan lelaki itu,” kata Travis Aslin, pengundi bebas Iowa yang dahulu menyokong Demokrat tetapi tidak dapat membawa dirinya untuk mengundi Biden. “Salad perkataan, tergelincir, anda tahu, berdiri di pentas dan kelihatan seperti-jujur kepada Tuhan, dia kelihatan seperti datuk saya. Datuk saya menghidap Alzheimer.”

Dengan pertandingan presiden tertua dalam sejarah Amerika Syarikat di atas kita, isu kesihatan dan kecekapan pasti akan muncul semula dan seterusnya dalam sembilan bulan akan datang. Dan kedua-dua kempen akan bekerja untuk membuat lawan mereka kelihatan bodoh, senil dan lemah, dan lelaki mereka sendiri gambaran semangat dan tenaga.

Mungkin senjata paling merosakkan dalam pertempuran itu datang pada Khamis dalam laporan penyiasatan ke atas pengendalian Biden terhadap dokumen sulit. Peguam Khas Robert Hur, seorang Republikan dan bekas pelantik Trump, berkata beliau tidak akan menuntut Biden, tetapi Presiden itu tidak dapat mengingati fakta asas dan digambarkannya sebagai “lelaki tua yang simpati, bermaksud baik tetapi ingatan yang lemah.” Kempen Trump dengan cepat keluarkan kenyataan merujuk kepada Biden sebagai “senil.” Presiden mengadakan sidang akhbar tergempar di mana beliau menyatakan “Ingatan saya baik-baik sahaja,” dan marah dengan tuduhan Hur.

Serangan terbaru terhadap kecekapan mental Biden mengikuti usaha terbaru pasukan Biden untuk membalikkan meja terhadap Trump, yang juga mempunyai bahagian salah fahamnya. Satu iklan baru dari kempen Biden menekankan bagaimana Trump baru-baru ini menukar Nikki Haley, bekas lawannya yang tinggal untuk nominasi GOP, dengan bekas Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi. Kedua-dua Haley dan Biden menggunakan kesilapan Trump yang baru-baru ini untuk menghentam bekas Presiden atas kecekapannya; iklan Biden bahkan menampilkan klip Haley mengatakan, “Dia bukan apa yang dia adalah pada tahun 2016. Dia telah menurun.” Kemudian, video itu beralih kepada kesilapan Trump yang lain, termasuk dakwaannya bahawa beliau menang di semua 50 negeri (dia tidak) dan bahawa anda memerlukan ID pengundi untuk membeli roti (anda tidak).

“Presiden Trump terus mendominasi dalam polis selepas polis, kedua-dua dalam pilihan raya peringkat negeri dan kebangsaan,” jurucakap Steven Cheung menulis dalam kenyataan kepada TIME. “Tiada calon lain dalam sejarah yang mempunyai tenaga dan stamina Presiden Trump mempunyai, dan beliau akan mengatasi dan mengatasi Joe Biden untuk menyelamatkan Amerika.”

Beberapa kesilapan awam Biden mungkin lebih teruk daripada Trump. Pada tahun 2022, beliau menukar sama ada seorang ahli kongres yang baru sahaja meninggal dunia dalam kemalangan kereta adalah di acara Rumah Putih. Tahun lepas, beliau menukar kepada perang di Ukraine sebagai perang di Iraq. Pada acara kempen di Las Vegas minggu ini, Biden menukar beliau baru-baru ini bertemu dengan bekas Presiden Perancis François Mitterrand, yang meninggal hampir tiga puluh tahun yang lalu, sebelum dengan cepat membetulkannya. Kemudian, beliau bingungkan Canselor Jerman Angela Merkel dengan Helmut Kohl yang lewat. Pada Khamis, beliau menukar presiden Mexico dan Mesir.

Tetapi sementara Trump mempunyai kebiasaan menyelubungi kenyataan melampau di setiap perhimpunan yang diadakannya, kekerapan penampilan awamnya mungkin mengurangkan kesan dalam fikiran pengundi terhadap sebarang kenyataan itu. Sementara itu, sesetengah pengundi mempunyai persepsi bahawa Biden mengelak daripada awam.

“Apabila anda melihat akses dan ketelusan kepada awam, anda melihat perbezaan,” kata Scott Strunc, pemilik perniagaan kecil Republikan dari Omaha yang menyokong Trump pada 2020 tetapi berkata dia tidak akan mengundi untuknya lagi. “Tidak ada keraguan oleh Trump, tetapi seolah-olah ada perlindungan Presiden Biden.”

Keputusan Biden untuk bercakap dengan wartawan Khamis untuk menjawab laporan Hur menekankan betapa jarangnya beliau mengambil bahagian dalam pertemuan sedemikian. Beliau mempunyai lebih sedikit persidangan akhbar dan temu bual duduk daripada pendahulunya, dan memilih untuk melepasi temu bual tradisional Super Bowl minggu ini. Walaupun beliau menyertai perhimpunan dan kutipan dana, beliau juga mengambil nasihat penasihat yang mendesaknya untuk melakukan lebih banyak , yang mereka percaya memainkan kepada kekuatan beliau sebagai seorang ahli politik runcit dan membantu beliau kelihatan lebih muda. Menyertai presiden dalam perjalanan keretanya, seorang penyokong berkata beliau terkejut mendapati bahawa Biden kelihatan

“Terdapat perbezaan besar antara Presiden dan Donald Trump, dan itulah pada akhirnya apa yang akan dipilih oleh rakyat Amerika Syarikat pada November,” menulis jurucakap kempen Lauren Hitt dalam kenyataan kepada TIME. “Presiden Biden adalah presiden pertama untuk berjalan di barisan hadapan, dan Donald Trump mahu memberi lebih lagi potongan cukai kepada kawan-kawan Park Avenue-nya. Biden akan memulihkan Roe, dan Trump akan melarang abortus secara kebangsaan. Presiden Biden akan melindungi demokrasi kita, dan Donald Trump adalah penafian pilihan raya.”

Tetapi satu tinjauan menunjukkan kurang daripada sepertiga rakyat Amerika bersedia untuk mengundi calon yang layak daripada parti mereka yang berusia lebih 80 tahun. Satu tinjauan mendapati tiga suku rakyat Amerika, termasuk lebih daripada separuh Demokrat, berfikir Biden terlalu tua untuk bekerja dalam kerajaan, dengan hanya separuh pengundi dan sepertiga Republikan mengatakan perkara yang sama tentang Trump. Satu tinjauan mendapati angka hampir sama mengatakan mereka mempunyai kebimbangan tentang kesihatan Biden, sementara kurang daripada separuh responden mengatakan perkara yang sama tentang Trump.

Satu kenyataan perubatan Biden awal tahun lepas menggambarkannya sebagai “sihat,” “vigor” dan “layak untuk berjaya melaksanakan tugas jawatan presiden” dengan berjaya. Trump, dikenali kerap hidup hanya dengan McDonalds dan Coca-Cola, bukan lagi remaja; walaupun doktornya melepaskan nota pada November menunjukkan keputusannya normal, beliau telah menurunkan berat badan, dan “ujian kognitifnya luar biasa.”

Satu strategis Demokrat menyalahkan standard media ganda untuk kebimbangan berlebihan tentang usia Biden berbanding usia Trump. “Tetapi anda menelusuri lapisan lebih dalam sedikit, ia lebih rumit,” tambah strategis itu, yang meminta kerahsiaan untuk bercakap lebih bebas tentang pemimpin partinya. “Sebagai seseorang yang menontonnya menua selama bertahun-tahun, ia pada dasarnya orang yang sama saya telah menonton selama bertahun-tahun, tetapi dia hanya-langkahnya begitu kaku. Ia hanya kadang-kadang memberi Republikan, RNC, banyak untuk dibincangkan.”

Beverly Hallberg, yang menyediakan latihan media kepada Republikan sebagai presiden District Media Group, mengatakan Biden telah lama menarik perhatian untuk kesilapan sekali-sekala. Apabila beliau menjadi Naib Presiden, katanya, momen itu membantu membentuk “mentaliti ‘Joe hanyalah salah seorang daripada kita'” bagi banyak pengundi.

“Dia boleh berdiri di sana dan menguasai penonton. Dia kedengaran kuat apabila berucap, konsonannya jelas,” katanya.

Apa yang berubah lebih baru-baru ini, Hallberg mendakwa, adalah cara Biden bercakap, yang digambarkannya sebagai “gelagat” dan “berbisik.” Awam melihat kilasan isu itu apabila beliau menjawab laporan Hur Khamis malam, menghilangkan perkataan apabila berbicara tentang berapa lama beliau duduk dengan Peguam Khas.

Beberapa faktor permukaan juga menentukan persepsi pengundi.

Patrick Kenger, seorang pakar gaya lelaki dengan Pivot Image Consultancy, mengatakan rambut kelabu Biden mungkin membuat pengundi melihatnya lebih daripada tiga tahun lebih tua daripada Trump. “Biasanya, semakin banyak abu-abu yang anda miliki dalam rambut, janggut anda, anda akan kelihatan sedikit lebih tua,” katanya.

Untuk adil, penampilan awam kedua-dua lelaki menerima bahagian perhatian yang sama. Satu laporan kelihatan menekankan berapa banyak make-up Trump memakai, mukanya bersinar dan jingga di perhimpunan Iowa. Walau bagaimanapun, Kenger menambah bahawa kulit Biden kurang kelihatan muda daripada Trump.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.