Former Prime Minister Dr Manmohan Singh Flags Off Nine Mobile Cancer Detection Vans In Delhi

(SeaPRwire) –   Satu kajian baru-baru ini telah mendedahkan gambaran kesihatan keseluruhan India yang merosot. Laporan itu, yang dikeluarkan oleh kumpulan penjagaan kesihatan pelbagai negara India, Apollo Hospitals, mendapati kes-kes kanser dan penyakit tidak berjangkit lain yang meningkat pesat di seluruh negara telah menjadikan India “ibu negara kanser dunia.”

Walaupun melaporkan lebih daripada satu juta kes baharu setiap tahun, kadar kanser India belum melebihi negara-negara seperti Denmark, Ireland, dan Belgium, yang mempunyai kadar kanser tertinggi di dunia. Ia juga masih lebih rendah berbanding Amerika Syarikat, dengan melaporkan 100 kes untuk setiap 100,000 orang berbanding 300 di Amerika Syarikat.

Tetapi ia mungkin akan berubah disebabkan apa yang beberapa pakar telah gambarkan sebagai “peralihan epidemiologi”. Laporan baru mendapati bahawa kini, satu daripada tiga orang India adalah pra-diabetes, dua daripada tiga adalah pra-hipertensi, dan satu daripada 10 berjuang dengan depresi. Selain itu, keadaan kronik seperti kanser, kencing manis, penyakit jantung ischaemic, penyakit kardiovaskular, dan gangguan kesihatan mental kini begitu meluas sehingga telah mencapai “tahap kritikal”, menurut laporan itu.

Bilangan kes kanser juga dijangka meningkat pada kadar yang akan melebihi purata global—daripada 1.39 juta pada tahun 2020 ke 1.57 juta menjelang 2025. Di kalangan wanita, bentuk kanser yang paling biasa ialah kanser payudara, kanser serviks, dan kanser ovari. Di kalangan lelaki pula, mereka ialah kanser paru-paru, kanser mulut, dan kanser prostat. Walaupun lelaki secara amnya melaporkan kadar insiden kanser yang lebih tinggi sebanyak 25% berbanding wanita di seluruh dunia, India melanggar trend ini dengan lebih banyak wanita mendapat diagnosis kanser, menurut satu kajian. Beberapa jenis kanser juga menjejaskan orang muda lebih awal berbanding di Amerika Syarikat, United Kingdom, dan China. Umur median untuk kanser paru-paru misalnya ialah 59 tahun di India, tetapi 70 tahun di Amerika Syarikat, 68 tahun di China, dan 75 tahun di United Kingdom, menurut laporan baru.

Insiden kanser yang tinggi timbul daripada campuran faktor persekitaran dan sosioekonomi, seperti tahap pencemaran yang tinggi, serta gaya hidup dan pilihan diet. Hampir 30% kes disebabkan penggunaan tembakau yang berleluasa, yang meningkatkan risiko kanser paru-paru, mulut, dan tekak secara signifikan, manakala faktor seperti diet yang buruk dan ketiadaan aktiviti fizikal menyebabkan 10% kes.

Laporan itu juga memberi amaran tentang krisis kesihatan yang akan berlaku di seluruh negara disebabkan peningkatan kadar kegemukan (9% pada tahun 2016 ke 20% pada tahun 2023) dan hipertensi (9% pada tahun 2016 ke 13% pada tahun 2023). Selain itu, pra-diabetes, pra-hipertensi, dan gangguan kesihatan mental muncul pada usia yang semakin muda, manakala risiko apnea tidur menghalang pernafasan di kalangan orang India telah mencapai nisbah yang lebih tinggi.

“Kepentingan kesihatan dalam pembangunan negara kita tidak boleh dipertikaikan,” kata Dr Preetha Reddy, Naib Pengerusi Kumpulan Hospital Apollo. “Kami sangat percaya bahawa seluruh ekosistem penjagaan kesihatan dan negara perlu bersatu-padu dan mempunyai pandangan seragam supaya kami dapat memerangi penyakit tidak berjangkit sebenarnya.”

Pakar-pakar menekankan kepentingan pemeriksaan kesihatan yang kerap, termasuk memantau tahap tekanan darah dan indeks jisim badan, dalam mengurangkan risiko penyakit berkaitan jantung. Pada masa ini, India mempunyai program skrining untuk kanser mulut, payudara dan serviks, tetapi kadar skrining kurang daripada 1% menurut data kebangsaan. Walau bagaimanapun, laporan terbaru juga mencatat bahawa “orang semakin memilih pemeriksaan kesihatan yang lebih menyeluruh hari ini berbanding sebelum ini”, menggariskan “langkah positif” ke arah menjaga kesihatan dan kesejahteraan.

Namun demikian, pakar-pakar memberi amaran bahawa pemeriksaan kesihatan perlu meluaskan jangkauannya di seluruh India. Dalam jangka panjang, ia hanya boleh dilakukan “dengan memberi keutamaan kepada pelaburan dalam infrastruktur kesihatan, mempromosikan langkah-langkah pencegahan kesihatan, dan menangani ketidakadilan kesihatan,” menurut kenyataan laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.