Pregnant woman doing stretching at home

(SeaPRwire) –   Pada tahun 1970, purata umur ibu pertama kali ialah kira-kira 21 tahun. Sukar untuk membayangkan sekarang: data baharu menunjukkan pada 2022, purata umur ibu pertama kali ialah sedikit lebih daripada 27 tahun—rekod tertinggi bagi negara, dan tanda perubahan demografi yang besar.

Perubahan ini telah berlangsung selama bertahun-tahun. Remaja dan wanita pada awal 20-an kini mengandung sedikit kanak-kanak, manakala keadaan sebaliknya berlaku dalam kalangan kumpulan umur lebih tua. Pada 2022, untuk tahun ketujuh berturut-turut, kadar kelahiran wanita Amerika Syarikat pada awal 30-an lebih tinggi daripada kadar mereka pada akhir 20-an. Mungkin lebih ketara lagi, bilangan bayi yang dilahirkan kepada wanita berusia 40 tahun ke atas, walaupun masih rendah secara keseluruhan, meningkat dengan ketara dari 2021 hingga 2022: naik 6% di kalangan wanita berusia 40 hingga 44 tahun dan 12% di kalangan mereka lebih tua daripada 45 tahun.

Dr. Florencia Polite, ketua bidang obstetrik dan ginekologi am di Sekolah Perubatan Perelman Universiti Pennsylvania, berkata data itu selari dengan apa yang dilihatnya di klinik: ibu bapa Amerika Syarikat kini lebih tua umurnya. “Ini kali pertama saya mempunyai tiga pesakit yang hamil pada usia 50-an,” katanya.

Asas kepada trend ini telah diletakkan pada tahun 1960-an, apabila pil kawalan kelahiran diperkenalkan dan memberi wanita kawalan yang belum pernah ada sebelumnya terhadap kesuburan mereka, kata Aurélie Athan, seorang pakar psikologi klinikal yang mengkaji psikologi dan identiti ibu bapa di Kolej Pengajaran Universiti Columbia. Sejak itu, menjadi semakin biasa bagi orang untuk mempunyai kanak-kanak lebih lambat dalam hayat kerana pelbagai sebab, termasuk kebimbangan mengenai kewangan dan penjagaan kanak-kanak, menunggu lebih lama untuk berkahwin atau mendapatkan rakan, dan memberi keutamaan kepada pendidikan, kerjaya, atau masa remaja semasa zaman muda dewasa. Keputusan untuk tidak mempunyai anak juga kurang dihukumi, menurut Athan, dan semakin ramai orang memilih jalan itu.

“Wanita sedang mengambil jeda hamil,” kata Athan. “Mereka benar-benar mengambil masa untuk berkata, ‘Adakah saya mahu melakukan ini?'”

Ia bukan sahaja wanita. Banyak lelaki muda juga kini memikirkan dengan mendalam mengenai bila dan sama ada hendak mempunyai kanak-kanak, kata Karen Guzzo, seorang ahli demografi keluarga di Universiti North Carolina di Chapel Hill.

Tetapi menunggu tidak selalunya bermakna orang tidak bersemangat untuk akhirnya mempunyai anak. Guzzo mendapati dalam satu kajian bahawa masih jauh lebih biasa bagi orang untuk mahu mempunyai anak berbanding merancang untuk tidak mempunyai anak, dan kebanyakan ibu bapa berpotensi mahu lebih daripada satu bayi. Perbezaannya daripada masa silam, kata Guzzo, ialah orang semakin menangguhkan umur di mana mereka mempunyai anak-anak itu, sering sehingga 30-an dan seterusnya.

Ini boleh menjadi pertaruhan. Dalam satu rencana New York Times pada 2018, kira-kira 25% responden berkata mereka telah atau mengharapkan mempunyai kurang kanak-kanak daripada yang asalnya diingini, kerap kerana mereka tidak mampu atau kehabisan masa untuk mempunyai bilangan anak yang diidam-idamkan. Orang berwarna di Amerika Syarikat sering menghadapi masalah ini tetapi, Guzzo menunjukkan—tanda bahawa bukan semua orang dapat mencapai senario ideal mereka.

“Apa yang saya benar-benar bimbang,” kata Guzzo, “ialah bahawa kita telah menjadi negara di mana sesetengah orang dapat mempunyai anak-anak yang mereka mahukan dan sesetengah orang tidak.”


Dalam beberapa cara, keibuan tertangguh adalah tanda kemajuan. Menunggu untuk mempunyai anak adalah satu bentuk pemberdayaan bagi sesetengah wanita, memastikan mereka dapat menyelesaikan pendidikan, mencari pekerjaan yang memberi makna, menjadi stabil kewangan, memilih rakan yang sesuai, dan membesar serta matang sebagai seorang individu sebelum menetap untuk mempunyai keluarga. Kajian juga menunjukkan kanak-kanak yang dilahirkan kepada ibu bapa lebih tua—yang cenderung berpendidikan tinggi dan agak berada—sering membesar menjadi lebih sihat, lebih berpendidikan, dan lebih berjaya berbanding rakan sebaya dengan ibu bapa lebih muda, dan bahawa wanita yang mempunyai anak lebih lambat dalam hayat cenderung mengalami dan pulih lebih cepat semasa dan selepas bersalin, berbanding ibu muda.

Membezakan mengapa orang merasakan perlu berpendidikan tinggi, kewangan kukuh, dan matang sebelum mempunyai anak adalah lebih kompleks. Bagi banyak orang, ini berkaitan dengan jangkaan masyarakat—banyak berakar dalam hierarki kelas dan perkauman—tentang apa yang membuat seorang ibu bapa “baik”, . Bagi orang lain pula, ini berkisar kepada matematik keras. di Amerika Syarikat, cuti bersalin bergaji tidak dijamin, dan di banyak tempat. Halangan struktural ini menyebabkan sesetengah orang menangguhkan mempunyai anak disebabkan keperluan.

Sesetengah orang yang menunggu untuk mempunyai anak, sama ada atas pilihan atau keadaan, mungkin mendapati mereka telah menunggu terlalu lama. Kesuburan wanita mula menurun pada sekitar ulang tahun ke-30 dan mula merosot dengan drastik pada usia sekitar 35 tahun. Menjelang seorang wanita mencapai usia 45 tahun, , kemungkinannya untuk hamil secara semula jadi amat rendah. (Walaupun sesetengah lelaki masih dapat menjadi bapa walaupun sudah tua, .)

Teknologi pembiakan bantuan memasuki dunia, di mana permintaan untuk perkhidmatan seperti dan (IVF) sedang meningkat pesat. Setakat 2023, 42% rakyat Amerika berkata , naik daripada 33% lima tahun sebelumnya. Populariti yang semakin meningkat itu—dan harga tinggi yang dikenakan untuk perkhidmatan ini—telah menjadikannya industri berbilion dolar di Amerika Syarikat.

Kemajuan sains ini membolehkan sesetengah orang mempunyai anak yang sebaliknya tidak dapat kerana masalah kesuburan, umur, atau keadaan hidup. Pada 2021 sahaja, dilahirkan menggunakan kaedah-kaedah ini. Tetapi ia tidak dapat diakses oleh semua orang: satu kitaran IVF boleh menelan belanja melebihi AS$10,000, dan mungkin tidak ditanggung oleh insurans.

Meskipun bagi orang yang mampu membayar harga itu, ia bukanlah jaminan. Pada 2020, dijalankan di Amerika Syarikat menghasilkan bayi, bermakna majoriti orang perlu kitaran berulang atau tidak berjaya mengandung pada akhirnya. Dan seperti dengan pembiakan semula jadi, kadar kejayaan menurun dengan umur, fakta kejam yang bermakna orang yang menggunakan rawatan kesuburan sebagai pelan insurans kadang-kadang masih berhadapan cabaran yang besar.

Kajian juga menunjukkan bahawa risiko komplikasi kehamilan dan kelahiran—seperti kencing manis kehamilan, tekanan darah tinggi, preeklampsia, dan keguguran, selain berat lahir rendah dan gangguan genetik pada bayi—meningkat dengan umur. Tetapi dengan kemajuan perubatan dan perubahan norma sosial, sesetengah wanita kini mempersoalkan sama ada ibu tua secara automatik membahayakan kesihatan mereka, dan kesihatan bayi mereka.

Sesetengah doktor bersetuju. Label seperti “kehamilan geriatrik”, pernah digunakan untuk semua ibu berusia 35 tahun ke atas, kini kedua lama pada masa kadar kelahiran meletup dalam kumpulan umur itu. Istilah perubatan yang lebih biasa kini ialah “umur ibu lanjut”, tetapi sesetengah doktor sedang menilai semula siapa yang sesuai dimasukkan dalam kategori itu, kata Polite dari Universiti Pennsylvania. “Kebenaran ialah, kebanyakan wanita dari 35 hingga 40 tahun sebenarnya tidak dianggap berisiko tinggi lagi,” katanya. Dengan kaedah ujian dan penyelidikan terkini, katanya, pesakit hamil berusia 40-an dan 50-an yang menjadi tumpuan perhatiannya.

Dr. Lisa Dunn-Albanese, pakar obsterik dan ginekologi di Hospital dan Wanita Brigham di Boston, bersetuju bahawa menjadi biasa melihat ibu bapa lebih tua di klinik, dan kebanyakan daripada mereka mempunyai kehamilan sihat. “Saya tidak terlalu bimbang, saya terpaksa akui, tentang pesakit saya berusia 30 tahun,” katanya. Umur sering kurang relevan berbanding sesuatu seperti keadaan kesihatan asas, tambahnya.

Kepada Dunn-Albanese, data mengenai keibuan tertangguh tidak terlalu membimbangkan, sekurang-kurangnya dari perspektif perubatan. Tetapi apa yang dikatakannya mengenai siapa yang menunggu untuk mempunyai anak dan mengapa, serta sumber yang tersedia bagi mereka apabila mereka melakukannya, adalah soalan lebih kompleks, kata Guzzo.

“Kita mungkin sedang menetapkan kadar kesuburan baharu ini di mana orang menunggu lebih lama untuk mempunyai anak,” yang bukanlah sesuatu yang buruk, katanya. Yang lebih membimbangkan, dalam pandangannya, ialah realiti bahawa bukan semua orang yang menunggu melakukannya atas pilihan, dan penangguhan boleh berubah menjadi tidak mempunyai anak sama sekali.

“Ini adalah sesuatu yang asas,” kata Guzzo. “Jika orang mahu mempunyai anak suatu hari nanti dan mereka tidak dapat, ini adalah penghakiman terhadap bagaimana masyarakat kita diatur.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.