Queen Elizabeth II And Duke of Edinburgh Visit Australia - Day 6

(SeaPRwire) –   Majlis bandar Cambridge telah mengarahkan penyingkiran patung Prince Philip yang kontroversi awalnya ditolak kebenaran merancang.

Pada 2014, Unex Group, sebuah syarikat hartanah dan pembinaan, telah memesan sebuah karya seni—dikenali sebagai The Don—yang akan menimbulkan kebencian selama bertahun-tahun. Patung 13 kaki tanpa muka yang menggambarkan Duke of Edinburgh, suami Queen Elizabeth II, dalam jubah akademik emas dan hitam berjatuhan, bernilai $189,000 itu didirikan di luar blok pejabat Cambridge untuk menghormati tempoh 35 tahun Prince Philip sebagai kanselor Universiti Cambridge.

Walau bagaimanapun, selepas didirikan, masalah timbul. Majlis bandar berkata mereka telah menolak cadangan perancangan untuk meletakkan patung itu di sana, dan mereka yang mendirikannya telah menentang perintah mereka. Bahkan artis yang pernah dirujuk oleh Unex Group sebagai pencipta patung itu, pembuat patung Uruguay Pablo Atchugarry, menafikan sebarang kaitan dengan karya itu. “Saya bukan pengarang patung ini, dan ia penyalahgunaan bahawa mereka telah menggunakan nama saya. Saya ingin seseorang meminta maaf kepada saya atas salah faham ini,” katanya pada 2014 .

Kini, seolah-olah masa patung itu telah tiba untuk berakhir. Greater Cambridge mengeluarkan notis pelaksanaan menyatakan bahawa patung itu telah menyebabkan “impak bahan merosakkan” kepada penampilan kawasan dan didirikan tanpa kebenaran. Pada 5 Mac, mereka memaklumkan penduduk bahawa patung itu akan diambil dalam empat bulan bermula 11 April, walaupun rayuan boleh dibuat jika penduduk menentang penyingkirannya.

TIME telah menghubungi majlis bandar Cambridge untuk ulasan.

“Saya akan gembira melihatnya pergi, tetapi masih marah bahawa pemaju boleh sekadar membuangnya di tempat dan kemudian memaksa majlis untuk menghabiskan masa dan wang pegawai menyuruh mereka mengambilnya. Kami layak lebih baik.” kata Katie Thornburrow, seorang ahli majlis bandar Cambridge.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.