45th Bangkok International Motor Show.

(SeaPRwire) –   LIVONIA, Mich. — Sebuah kereta elektrik kecil bernama Seagull telah membuat pengeluar kereta Amerika Syarikat dan politikus gementar.

Kereta itu, dilancarkan tahun lalu oleh pengeluar kereta Cina BYD, dijual kira-kira $12,000 di China, tetapi bergerak dengan baik dan dibina dengan kemahiran yang sepadan dengan kenderaan elektrik Amerika Syarikat yang berharga tiga kali ganda lebih mahal. Versi jarak pendek berharga kurang $10,000.

Cukai ke atas kereta Cina yang diimport akan mengekalkan Seagull di luar Amerika Syarikat untuk masa kini, dan ia mungkin akan dijual lebih $12 ribu jika diimport.

Tetapi kemunculan pesat EV murah dari China boleh menggoncang industri automotif global dengan cara yang tidak dilihat sejak pengeluar Jepun tiba semasa krisis minyak tahun 1970-an. BYD, yang bermaksud “Bina Mimpi Anda”, boleh menjadi mimpi buruk untuk industri automotif Amerika Syarikat.

“Mana-mana syarikat kereta yang tidak memperhatikan mereka sebagai pesaing akan tersesat apabila mereka memasuki pasaran,” kata Sam Fiorani, naib presiden di AutoForecast Solutions berhampiran Philadelphia. “Pengenalan BYD ke pasaran Amerika Syarikat bukanlah soalan jika. Ianya soalan bila.”

Politikus dan pengeluar Amerika Syarikat sudah melihat EV Cina sebagai ancaman serius. Pentadbiran Biden pada Selasa dijangka akan mengenai kenderaan elektrik yang diimport dari China, dengan mengatakan mereka membahayakan pekerjaan dan keselamatan negara Amerika Syarikat.

mengatakan dalam kertas kerja bahawa EV Cina yang disokong kerajaan “boleh menjadi peristiwa kepupusan untuk sektor automotif Amerika Syarikat.”

Awal tahun ini, CEO Tesla Elon Musk mengatakan EV Cina begitu baik sehingga tanpa halangan perdagangan, “mereka akan hampir menghancurkan kebanyakan syarikat kereta lain di dunia.”

Di luar China, EV sering mahal, diarahkan kepada pembeli berpendapatan tinggi. Tetapi jenama Cina menawarkan pilihan mampu bagi orang ramai — seperti banyak kerajaan menggalakkan peralihan daripada kenderaan bahan api kepada melawan perubahan iklim.

Di dalam sebuah garaj besar berhampiran Detroit, sebuah syarikat bernama Caresoft Global memecah dan menyusun semula Seagull hijau terang yang dibeli dan dihantar oleh pejabatnya di China ke Amerika Syarikat.

Presiden Syarikat Terry Woychowski, bekas ketua jurutera untuk trak kereta picup General Motors, berkata kereta itu adalah “panggilan nyaring” bagi industri Amerika Syarikat, yang bertahun-tahun di belakang China dalam mereka reka EV murah.

Selepas penyahpecahan, Woychowski berkata beliau terperanjat sama ada pengeluar Amerika boleh menyesuaikan diri. “Perkara-perkara akan perlu berubah dengan cara yang radikal untuk dapat bersaing,” katanya.

Tiada satu mukjizat tunggal yang menjelaskan bagaimana BYD boleh mengeluarkan Seagull dengan begitu murah. Sebaliknya, Woychowski berkata keseluruhan kereta, yang boleh bergerak 252 batu (405 kilometer) setiap cas, “merupakan satu latihan dalam kecekapan.”

Kos buruh Amerika Syarikat lebih tinggi merupakan sebahagian persamaan. BYD juga boleh mengekalkan kos rendah kerana kepakarannya dalam membuat bateri — kebanyakannya kimia litium besi fosfat yang digunakan dalam produk pengguna. Bateri kurang mahal tetapi jaraknya lebih rendah berbanding kebanyakan bateri litium-ion semasa.

Orang Amerika masih belajar bagaimana membuat bateri lebih murah, kata Woychowski.

BYD juga mengeluarkan kebanyakan bahagiannya sendiri, termasuk enjin elektrik, papan pemuka dan badan, menggunakan skala besarnya — 3 juta kenderaan terjual di seluruh dunia tahun lalu — untuk penjimatan kos.

Ia merekabentuk kenderaan dengan kos dan kecekapan dalam fikiran, katanya. Sebagai contoh, Seagull hanya mempunyai satu pembersih kaca, mengelakkan satu enjin dan satu lengan, menjimatkan berat, kos dan buruh untuk memasang.

Pengeluar Amerika Syarikat tidak kerap merekabentuk kenderaan dengan cara ini dan menanggung kos kejuruteraan berlebihan, kata Woychowski.

Kecekapan bermakna penjimatan berat yang menjumlah, membenarkan Seagull bergerak lebih jauh setiap cas dengan bateri kecil.

Jadi Detroit perlu cepat belajar banyak reka bentuk dan kejuruteraan untuk mengekalkan tahap semasa menyingkirkan amalan daripada satu abad membina kenderaan, kata Woychowski.

Seagull masih mempunyai perasaan kualiti. Pintu tutup dengan kukuh. Kerusi sintetik kelabu dengan jahitan yang sepadan dengan warna badan, ciri biasanya dijumpai dalam kereta lebih mahal. Seagull diuji oleh Caresoft mempunyai enam beg keselamatan udara dan kawalan kestabilan elektronik.

Satu perjalanan ringkas melalui beberapa lot parkir berhubung oleh seorang wartawan menunjukkan ia berjalan dengan senyap dan menangani lengkok dan terowong dengan baik seperti EV lebih mahal

Walaupun pecutan tidak menakjubkan seperti EV lain, Seagull berdaya dan tidak akan menghadapi masalah memasuki lebuh raya.

BYD perlu mengubahsuai keretanya untuk memenuhi piawaian keselamatan Amerika Syarikat, yang lebih ketat berbanding China. Woychowski menganggarkan ini akan menambah $2,000 kepada kos.

BYD menjual Seagull, juga dipanggil Dolphin Mini, di empat negara Amerika Latin untuk kira-kira $21,000. Harga lebih tinggi termasuk pengangkutan dan mencerminkan keuntungan lebih tinggi yang mungkin dalam pasaran kurang sengit berbanding China.

BYD memberitahu AP tahun lalu ia masih dalam proses memutuskan sama ada untuk menjual kereta di Amerika Syarikat. Ia sedang mempertimbangkan tapak kilang di Mexico untuk pasaran Mexico.

Syarikat itu tidak menjual kereta di Amerika Syarikat terutamanya kerana 27.5% cukai ke atas harga jualan kenderaan Cina apabila tiba. Donald Trump mengenakan sebahagian besar cukai, 25%, apabila beliau menjadi presiden, dan ia dikekalkan di bawah Joe Biden. Trump mendakwa kenaikan EV disokong Biden akan menelan pekerjaan kilang Amerika Syarikat, menghantar kerja ke China.

Pentadbiran Biden telah menyokong undang-undang dan dasar untuk membina asas pembuatan EV Amerika Syarikat.

Beberapa ahli Kongres mendesak Biden untuk melarang sepenuhnya import kenderaan Cina, termasuk yang dibuat di Mexico oleh syarikat Cina yang kini akan datang kebanyakannya tanpa cukai.

CEO Ford Jim Farley, telah melihat kerja Caresoft pada Seagull dan pertumbuhan pesat BYD, terutamanya di Eropah. Dia bergerak untuk menukar syarikatnya. Pasukan “skunkworks” kecil merekabentuk kereta kecil baharu, murah untuk mengekalkan kos rendah dan kualiti tinggi, katanya awal tahun ini.

Pembuat Cina, kata Farley, hampir tidak menjual EV di Eropah dua tahun lalu, tetapi kini mempunyai 10% pasaran EV. Ia mungkin akan dieksport ke seluruh dunia dan mungkin menjual di Amerika Syarikat.

Ford sedang bersedia untuk menangani itu. “Jangan mengambil apa-apa untuk diberi,” kata Farley. “CEO ini tidak.”

____

Penulis berita Associated Press Paul Wiseman dan Didi Tang di Washington menyumbang kepada laporan ini. Moritsugu dilaporkan dari Beijing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.