Anti-Abortion Activists Demonstrate In D.C. During Annual March For Life

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftar untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Ia adalah satu ketika yang beberapa di sayap kanan telah lama menjangkakan akan datang tetapi ramai ahli berdaftar enggan mengakui adalah mungkin: wira mereka terhadap hak asasi untuk menghentikan kehamilan, Donald Trump, akan goyah.

Mantan—dan mungkin calon masa depan—Presiden minggu ini enggan menyokong larangan persekutuan terhadap penghentian kehamilan. Sebaliknya, calon Republikan yang disangka berkata ia harus kekal kepada negeri-negeri untuk merundingkan landskap yang tidak konsisten apabila ia datang kepada bila kehamilan boleh dihentikan. Bekas pemilik hartanah New York yang terkenal tidak menyokong larangan persekutuan 15 minggu terhadap penghentian kehamilan, yang pemimpin GOP seperti Sen. Lindsey Graham dan penasihat Trump sebelum ini Kellyanne Conway menyokong, menunjukkan bahawa dominasi Trump terhadap GOP tidak selalu menterjemah kepada perkahwinan idea atau ideologi yang mudah. (Sebagai Presiden, Trump menyokong larangan persekutuan 20 minggu, walaupun garis kerasnya terhadap hak asasi untuk menghentikan kehamilan sangat .)

Kemarahan daripada asas anti-penghentian kehamilannya datang dengan segera, tetapi ia tidak begitu jelas jika akan ada sebarang akibat pilihanraya untuk Trump. Tiada calon konservatif untuk calonnya, dan Presiden Joe Biden telah membuat pemulihan hak persekutuan untuk penghentian kehamilan yang dilindungi selama setengah abad melalui Roe v. Wade sebagai janji kempen.

Ringkasnya: Trump mengubah kedudukannya dengan cara yang akan membangkitkan kemarahan sayap kanannya yang tidak mempunyai tempat lain untuk pergi dan boleh melembutkan cengkaman Demokrat terhadap undi wanita. Langkah itu mungkin tidak ikhlas seperti ia bijak.

Ahli undang-undang dan pemimpin konservatif tidak ragu-ragu untuk menyatakan kekecewaan mereka.

“Saya dengan hormat tidak bersetuju dengan kenyataan Presiden Trump bahawa isu penghentian kehamilan adalah isu hak negeri,” kata Graham, seorang Senator dari Carolina Selatan yang kekal sebagai penyokong Trumpisme. “Saya akan terus menyokong bahawa harus ada piawaian minimum kebangsaan mengehadkan penghentian kehamilan pada [15] minggu kerana kanak-kanak mampu merasakan kesakitan, dengan pengecualian untuk rogol, inses dan nyawa ibu.”

Menjawab Trump: “Banyak Good Republicans hilang Pilihan Raya kerana Isu ini, dan orang seperti Lindsey Graham, yang tidak berhenti, sedang menyerahkan Impian Demokrat untuk Dewan, Senat, dan mungkin juga Presiden.” Seperti sifatnya, Trump tidak menunjukkan sebarang penyesalan. Jika apa-apa, dia sebenarnya mendedahkan sesuatu yang lebih penting: dia membuat jelas pilihannya adalah tentang politik, bukan prinsip.

Konservatif telah membuat perjanjian ini dengan Trump sebelum ini. Pada 2015, beliau secara prinsipnya berjanji kepada pemimpin agama bahawa beliau akan menyerahkan pencalonan hakimnya kepada konservatif yang telah menghabiskan generasi untuk persiapan pembatalan Roe. Sebagai balasan, pemimpin agama—terutamanya apabila menjadi jelas Trump bergerak ke arah pencalonan Republikan— menyokong lelaki berumah tangga tiga kali didakwa berzina yang dalam minggu sebelum undian 2016 didakwa menggunakan penyiasat untuk membayar pelakon lucah.

Mantan Naib Presiden Mike Pence, seorang Kristian taat yang menyertai kempen Trump sebagai daun arang kepada pengundi agama, menyatakan kekecewaan dengan kedudukan baru Trump minggu ini. “Walaupun seberapa banyak calon Republikan kita atau calon lain cuba untuk menyingkirkan penyebab kehidupan, saya tahu penyokong pro-kehidupan tidak akan pernah berhenti sehingga kita melihat kemuliaan kehidupan dikembalikan ke pusat undang-undang Amerika di setiap negeri di negara ini,” katanya.

Dan Susan B. Anthony Pro-Life America, kumpulan hak asasi anti-penghentian kehamilan yang memberi nasihat kepada banyak orang dalam lingkaran Trump selama ini, juga menghentam pertukaran itu. Pemimpinnya, Marjorie Dannenfelser, menyalahkan penasihat Trump kerana gagal memahami asas parti. Tetapi SBA Pro-Life America masih mengulangi janjinya untuk membantu Republikan merebut kuasa, menyertai kumpulan lain seperti Students for Life, Faith and Freedom Coalition, Family Research Council, National Right to Life, dan CatholicVote.

Walaupun boleh ada beberapa kemarahan tulus terhadap pertukaran tanpa belas kasihan Trump dalam tahun pilihan raya, kebanyakan kejutan palsu adalah untuk pertunjukan. Seperti yang dikatakan oleh seorang kawan—bekas pembantu TIME Elizabeth Dias—pada 2016, konservatif agama membuat pertaruhannya: Trump akan menjadi wahana untuk hasrat mereka. (Dias dan bekas rakan lain di medan kempen saya, Lisa Lerer, akan menyepakkan semua ini dalam buku baru mereka keluar Jun tentang kejatuhan Roe dari kedudukan mereka di bahagian Washington The New York Times.)

Ia penting untuk jujur sekarang. Konservatif, terutamanya dalam apa yang digambarkan sebagai sayap pro-kehidupan politik, sentiasa tahu Trump menggunakan mereka sama seperti mereka memainkannya. Ia adalah persekutuan tidak semulajadi antara playboy dan paderi, tetapi ia berkhidmat kepada keperluan mereka untuk memberi Trump kuasa. Kini, kukuh di atas mesin MAGA itu, Trump tidak memerlukan penyokong anti-penghentian kehamilan sebanyak itu. Dia boleh mengambil mereka—dan undi dan wang mereka—untuk diambil ringan kerana dia tahu kebenaran ini: Di mana lagi mereka akan pergi? Ia mungkin kasar, tetapi Trump membaca medan pertempuran dengan tepat.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.