Sebuah bangunan yang rosak, belakang, berikutan gempa bumi di Hualien, Taiwan, pada Khamis, 4 April 2024.

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Taiwan belum menganggarkan berapa kos yang perlu ditanggung untuk pemulihan daripada kerosakan disebabkan oleh gempa bumi yang melanda pulau itu pada Rabu, yang meruntuhkan , menjatuhkan , dan menyebabkan yang merosakkan jalan raya dan infrastruktur lain. Kos pembaikan untuk gempa bumi terakhir pada skala yang sama— dan walaupun jauh lebih besar—mencapai hampir .

Suatu suku abad yang lalu, Taiwan dari jiran yang berpisah di China, dan apabila tawaran untuk membantu datang dari seberang selat lagi minggu ini, Taiwan dengan cepat menolaknya.

“Ia bukanlah kebaikan sebenar kerana anda sentiasa diancam dalam konflik,” Lev Nachman, profesor madya sains politik di Universiti Nasional Chengchi di Taipei, memberitahu TIME tentang tawaran China dan kecepatan Taiwan untuk melihat melaluinya.

“Kami menyatakan penghargaan kepada pihak China atas keprihatinan mereka,” Majlis Hal Ehwal Darat Taiwan berkata dalam satu tidak lama selepas Pejabat Hal Ehwal Taiwan dari tanah besar China Majlis Negara menangani bencana pada Rabu. “Tiada keperluan bagi pihak China untuk membantu bantuan bencana disebabkan oleh gempa bumi ini.”

Sebelum ini, Zhu Fenglian, jurucakap untuk Pejabat Hal Ehwal Taiwan China, : “Pihak yang berkaitan di daratan sangat prihatin dan menyatakan simpati tulus kepada rakyat Taiwan yang terjejas oleh bencana. Mereka akan mengawasi situasi bencana dan situasi pengikutan, dan bersedia untuk menyediakan bantuan bantuan bencana.”

Media negara China merujuk kepada gempa bumi itu berlaku di “,” dan dengan menawarkan bantuan, kata Ja Ian Chong, profesor madya sains politik di Universiti Kebangsaan Singapura, ia “cuba mendorong lagi garis ini bahawa ia sedang melakukan sesuatu untuk apa yang ia anggap untuk tujuan domestiknya sendiri.”

Penolakan Taiwan yang cepat kemungkinan timbul, pakar-pakar mengatakan, daripada kepahitan yang tersisa terhadap bagaimana bencana 1999 dikendalikan. Pada masa itu, pihak berkuasa Taiwan menggambarkan cubaan Beijing untuk mengawasi usaha bantuan sebagai “.” China juga berdiri di jalan pada tahun 1999, dan ia terus mengamalkan pengaruh ke atas arena antarabangsa untuk mengekang Taiwan daripada pengiktirafan dan penyertaan penuh dengan kerajaan dan organisasi lain.

“Bantuan dari China sentiasa bersyarat,” kata Chong kepada TIME, menjelaskan keengganan kerajaan Taiwan yang boleh difahami untuk membenarkan China terlibat dalam usaha pemulihan semasa. Beliau juga menunjuk kepada keraguan yang lebih luas terhadap China di kalangan orang awam Taiwan berdasarkan kekemasukan Beijing, yang telah meningkat dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bahawa pulau itu adalah sebahagian daripada republik dan bahawa kedua-duanya akan segera disatukan, dengan kekerasan jika perlu.

“Terdapat banyak skeptisisme terhadap niat [China], kerana ancaman ketenteraan ini,” kata Chong, menunjuk kepada penerbangan hampir berterusan Tentera Pembebasan Rakyat, “kerana keengganannya untuk bergerak jauh daripada ancaman menggunakan kekerasan untuk memperluaskan kawalan ke atas Taiwan.”

Taiwan baru-baru ini mengesahkan semula keinginannya untuk kemerdekaan apabila rakyatnya memilih empat tahun lagi kepimpinan oleh Parti Rakyat Demokratik yang skeptikal terhadap China. , presiden terpilih yang mengambil alih jawatan pada Mei, semasa pengundi menuju ke peti undi pada Januari, “Pintu kami akan sentiasa terbuka untuk penglibatan dengan Beijing di bawah prinsip kesamaan dan kehormatan,” sambil menambah: “Sambil mengharapkan keamanan, kami tidak bermimpi.”

Berkenaan China, ia mungkin menjangkakan tindak balas Taiwan, kata Nachman. Dengan menawarkan bantuan yang hampir pasti akan ditolak, China “sebenarnya bukan begitu banyak menawarkan kebaikan tetapi menetapkan Taiwan untuk kelihatan buruk, pada dasarnya … Kemudian [China] boleh berkata, ‘Lihat, Taiwan menolak kebaikan kami.’”

Pada akhirnya, pemerhati mengatakan pertukaran lintas selat mengenai bantuan adalah gangguan yang tidak diingini. “Fokus Taiwan dalam beberapa hari akan datang mesti kepada kesejahteraan rakyatnya,” Karishma Vaswani, seorang penulis pendapat Bloomberg yang memberi tumpuan kepada politik di Asia, menulis dalam terkini. “Jika China tulus tentang usaha untuk membantu, maka ia sepatutnya hanya menyingkir dari jalan Taipei.”

Tindak balas Taiwan terhadap tawaran bantuan China minggu ini jelas berbeza daripada tindak balasnya terhadap tawaran serupa Jepun. Perdana Menteri Jepun mengambil bahagian media sosial platform pada Rabu untuk menyatakan takziah kepada mangsa gempa bumi, tambah bahawa Jepun “bersedia untuk menyediakan bantuan yang perlu kepada Taiwan, jiran maritim kami, pada masa-masa sukar”—di mana Lai, membalas : “Kata-kata anda memanaskan hati kami dan melambangkan ikatan kuat antara Taiwan dan Jepun. Mari kita terus membantu satu sama lain dan berganding bahu untuk mengatasi masa-masa sukar ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.