The Prince And Princess Of Wales Mark World Mental Health Day - Day 3

(SeaPRwire) –   BBC telah mengeluarkan kenyataan berhubung aduan daripada orang ramai yang merasakan liputannya mengenai Kate Middleton, Puteri Wales, mengumumkan diagnosis kansernya adalah “berlebihan dan tidak sensitif,” kata penyiar awam British itu.

Diraja itu mengumumkan dalam video yang dikeluarkan pada 22 Mac—yang difilemkan oleh BBC Studios—bahawa beliau didapati menghidap kanser rahim berikutan ujian yang dijalankan selepas pembedahan perut yang dirancang pada Januari. Selepas prosedur itu, Istana Kensington mengumumkan beliau akan menghilangkan diri daripada mata awam sehingga sekurang-kurangnya Easter, tetapi menimbulkan kegemparan media dan awam sebelum pengumuman diagnosis kansernya.

Kenyataan BBC berhubung aduan, membaca: “Kami menyiarkan sepenuhnya mesej video peribadi yang sangat peribadi daripada Puteri Wales, di mana beliau berbual secara terus dengan orang ramai mengenai . Liputan kami mencerminkan kepentingan cerita ini dan limpahan sokongan untuk puteri dari seluruh dunia. Kami menerangkan kepada penonton apa yang diketahui tentang keadaan Catherine, tetapi tidak merumuskan butiran yang belum didedahkan secara awam.”

Penyiar itu berkata laporannya “jelas bahawa ini adalah masa yang sukar bagi puteri dan keluarga diraja yang lain; kami sentiasa berhati-hati pada setiap masa untuk mendekati liputan kami dengan sensitiviti.”

Pertubuhan berita itu berkata bahawa ia meneliti “spekulasi yang sangat intensif” tentang kesihatan Kate dalam minggu-minggu sebelum pengumumannya dan melaporkan permintaannya untuk privasi dan kenyataan daripada Istana Kensington yang menyatakan haknya untuk privasi perubatan.

“Kami sentiasa memberi pertimbangan yang teliti kepada keputusan editorial yang kami buat. Walaupun kami mempunyai tanggungjawab untuk melaporkan cerita yang menarik minat penonton kami, kami menghargai bahawa bukan semua orang akan menyetujui pendekatan yang kami ambil,” kesimpulan BBC.

BBC itu telah menerima lebih 100 aduan. Ia juga telah mengeluarkan kenyataan awam tahun ini berhubung liputan Kate Middleton sebelum ini dan liputan bapa mertuanya, Raja Charles III.

Princess Of Wales Announces She Is Receiving Chemotherapy For Cancer

Pada 21 Mac, BBC mengakui bahawa orang ramai merasakan liputannya mengenai penarikan semula gambar suntingan Putera Wales dan tiga anaknya, yang dikeluarkan di media sosial pada Hari Ibu di UK, adalah “berlebihan dan sensasionalis.” Kate menarik balik gambar itu selepas beberapa agensi foto menariknya, menegaskan ia telah diubah suai.

BBC berkata gambar itu menjana minat global kerana ia gambar rasmi pertama dikeluarkan sejak pembedahan Kate pada Januari—dan menyala lebih lagi selepas ditarik balik.

“Liputan kami meneliti mengapa ini telah menimbulkan begitu banyak minat dan melihat pertimbangan yang dibangkitkan mengenai strategi komunikasi keluarga diraja dan kepercayaan awam terhadap maklumat yang diberikan oleh Istana,” kenyataan BBC membaca. “Kami mendengar pelbagai perspektif yang tersirat dan meluas, termasuk daripada mereka yang bersimpati dengan puteri, dan mereka yang merasakan ini bukan isu, memandangkan tidak biasa bagi orang untuk menyunting gambar keluarga mereka sebelum berkongsi.”

Pada 9 Februari, BBC mengakui bahawa ia telah “memberikan liputan yang terlalu banyak mengenai diagnosis kanser Raja.” Penyiar itu berkata berita itu adalah “cerita bermakna yang menjana minat kebangsaan dan global,” satu yang mempersembahkan cabaran untuk keluarga diraja dan didedahkan dalam kenyataan yang mengandungi tahap “tanpa sebelumnya” butiran tentang kesihatan raja British. BBC berkata Istana Buckingham menjelaskan Raja mahu meningkatkan kesedaran mengenai kanser, dan penyiar itu kemudian melaporkan mengenai amal kanser dan penyakit itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.