Cecila Gentili di Bandar Raya New York, pada 23 Jun 2023.

(SeaPRwire) –   Sejak pemergian mengejut kakak mereka, Cecilia Gentili, Victoria Von Blaque, seorang perunding di firma Trans Equity Consulting yang berpangkalan di Bandar Raya New York, belum sempat memproses kesedihan mereka.

“Saya agak terkejut apabila mendengar namanya,” kata mereka. “Ia masih sangat mentah.” 

Gentili—seorang aktivis transgender, artis, dan pengasas agensi perundingan tempat Von Blaque kini bekerja—telah meninggal dunia, dan meninggalkan kesan yang berkekalan dalam kehidupan keluarganya, yang menggambarkan Gentili sebagai “bercahaya,” “penyayang,” “panas,” dan yang paling penting: “.” “Saya masih memproses dunia tanpa kakak saya, sahabat saya, segalanya,” kata LaLa Holston-Zannell, seorang ahli strategi kempen kanan di ACLU. “Menjadi seorang wanita hitam transgender, memiliki seseorang yang boleh kamu kongsi segalanya tanpa penghakiman, tanpa meminta apa-apa dariku, tanpa menggunakan kuasa [mereka] terhadapku. [Ia] adalah kasih sayang yang tulen.”

Perjalanan berkabung Holston-Zannell dan Von Blaque, dan banyak lagi keluarga Gentili, juga berlaku pada bulan yang biasanya penuh dengan perayaan, musim Pride.

Tanpa kehadirannya, ramai ahli keluarga Gentili berkata mereka tidak dapat menikmati sambutan ini, yang sudah pun merasakan jarak dari komuniti transgender dan queer warna. “Saya seorang tradisional. Pride adalah protes. Pride adalah perhimpunan. Pride bukan sekumpulan warna yang cantik,” kata Von Blaque. “Bagi saya, Pride hanyalah satu peringatan tentang kerja yang telah dilakukannya, warisannya yang sebenar.” Kematian Gentili juga berlaku di tengah-tengah terhadap orang transgender dan bukan gender di Amerika Syarikat, dan usaha perundangan yang lebih meluas untuk mengehadkan akses kepada penjagaan kesihatan, sukan, dan banyak lagi.

Gentili dikenali sebagai jurucakap untuk pelbagai komuniti. Kempennya di peringkat perundangan telah membawa kepada pemansuhan yang menghalang perbuatan berlegar-legar untuk “,” yang dalam praktikalnya menindas wanita transgender warna secara tidak adil. Gentili juga membantu melancarkan , program penjagaan kesihatan percuma untuk pekerja seks, dan mengasaskan Transmission Fest, festival muzik transgender pertama di Bandar Raya New York pada tahun 2023. Pada 26 Jun, semasa penganjuran kedua festival itu, Ali Forney Center, sebuah organisasi bukan keuntungan yang melindungi remaja LGBTQ+ daripada kehilangan tempat tinggal, mengumumkan sebuah rumah baru untuk remaja transgender yang akan diberi nama Gentili.   

“Saya rasa jika Cecilia ada di sini, dia ingin kita ingat bahawa teras Pride adalah komuniti,” kata Oscar Diaz, salah seorang anak perempuan Cecilia. “Salah satu pencapaian terbesar Cecilia…adalah kemampuannya untuk menggunakan suaranya dan seni sebagai alat untuk bercerita. Dan dia menggunakan banyak pengalamannya sebagai seorang wanita transgender, sebagai seorang pendatang, sebagai pekerja seks, sebagai seseorang yang menggunakan dadah untuk dapat membina dunia yang lebih baik untuk semua pengalaman yang bersilang itu.”

TIME telah bercakap dengan Holston-Zannell, Von Blaque, dan Diaz tentang musim Pride pertama mereka tanpa Gentili, dan bagaimana mereka—dan juga dunia—harus terus menghormati kerja dan warisannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.