Nala, seekor anak harimau yang lahir dalam tawanan adalah keturunan Qaramta, seekor jantan liar tunggal yang hidup di Taman Negara El Impenetrable.

(SeaPRwire) –   Baru-baru ini saya melawat Taman Negara El Impenetrable di timur laut Argentina, kawasan hutan kering berbukit seluas 500 kilometer persegi yang kira-kira sebesar Los Angeles, California. El Impenetrable adalah sebahagian daripada Gran Chaco, kawasan yang luas dikongsi oleh Argentina, Bolivia dan Paraguay, dengan pelbagai jenis tumbuhan dan ratusan spesies mamalia. Saiz dan kepelbagaian kehidupan liar yang menakjubkan ini menjadikan hutan ini hanya kedua terbesar di Amerika Selatan selepas Amazon, tetapi mungkin berada jauh, kerana sedikit yang pernah mendengar tentangnya.

Walau bagaimanapun, untuk pelawat pertama ke destinasi alam semula jadi yang muncul ini, dan masyarakat tempatan yang bekerja untuk membina ekonomi berasaskan pemuliharaan alam semula jadi melalui aktiviti pemantauan hidupan liar, taman negara ini adalah pulau kepelbagaian biologi, satu-satunya kawasan yang terselamat menjaga Gran Chaco, salah satu daripada ekosistem paling terancam di dunia.

Untuk dekad, penebangan hutan berskala besar yang ganas telah membuka laluan untuk ladang sorgum dan penternakan lembu, juga menyebabkan kemarau dan kebakaran hutan yang membinasakan. Menurut siasatan oleh The Guardian pada tahun 2019, lebih daripada 500 kilometer persegi kawasan ini hilang setiap bulan. Dengan habitat dan rakan jenisnya yang lenyap, pelbagai spesies yang pernah memerintah – otter sungai gergasi, peccary Chacoan, guanaco, rusa Pampas, dan helang mahkota bersendirian – telah dilupakan dalam ingatan tempatan.

Taman Negara El Impenetrable dicipta pada 2014 di wilayah Chaco Argentina. Ia melindungi lebih daripada 300,000 ekar tanah, serta spesies terancam seperti armadillo gergasi, tapir, serigala bertanduk dan harimau jaguar.

Terutamanya, El Impenetrable juga kehilangan ciri penting: harimau betina jaguar (Panthera onca) untuk mengekalkan populasi yang boleh hidup. Menurut Rewilding Argentina, anak syarikat Tompkins Conservation, dianggarkan hanya tinggal 10 ekor harimau jaguar di kawasan Gran Chaco seluas 1 juta kilometer persegi dan semuanya adalah jantan. Pada tahun 2018, seorang pengawal taman mengenal pasti jejak kaki seekor harimau jaguar jantan dalam usaha mustahil mencari pasangan. Keadaan ini mencerminkan realiti pahit yang dihadapi oleh banyak spesies. Harimau jaguar telah mengembara di planet ini selama 3 juta tahun, tetapi dalam dua abad terakhir, mereka kehilangan 95% julat asal di Argentina. Kini tinggal kurang daripada 250 ekor di alam liar negara itu, terselamat dalam populasi terpecah atau sendirian. Ancamannya tidak pernah lebih tinggi.

Maju ke hari ini, pasukan Rewilding Argentina telah membawa semula populasi kecil kura-kura kaki merah, pemencar biji penting yang membantu memulihkan habitat asli, dan sedang bekerja untuk memulihkan otter sungai gergasi dan spesies lain. Tetapi harimau jaguar terbukti cabaran yang menarik. Bagaimana anda memulihkan spesies apabila hanya tinggal jantan? Jawapannya datang apabila seekor betina tawanan dibawa ke Impenetrable dari Pusat Pembiakan dan Pengenalan Semula Harimau di Taman Ibera untuk menarik perhatian harimau jaguar jantan liar supaya terus tinggal di dalam sempadan taman negara. Namun, harapan lebih besar tercetus apabila kamera sensor jauh menunjukkan lawatan malam dan kimia di seberang pagar.

Seperti kebanyakan orang, saya sukar menolak kisah cinta yang baik. Dengan sokongan Taman Negara Kebangsaan Argentina dan kerajaan serantau, harimau jaguar jantan liar tidak sahaja bersatu dengan betina tawanan – satu kejayaan pertama dalam dunia pemuliharaan, tetapi telah menghasilkan anak. Bukti hidup bahawa masih belum terlambat; generasi baru ini mempunyai peluang untuk membuat rumah liar di habitat semula jadinya. Kita boleh memulihkan krisis kepupusan massa.

Qaramta, salah satu harimau jaguar liar terakhir di Taman Negara El Impenetrabla (kiri), dalam perbualan dengan Tania (kanan), seekor betina tawanan dari program pembiakan Rewilding Argentina. Keturunan Tania akan dibebaskan di taman negara.

Saya gembira berkongsi bahawa pada 15 Mac 2024, seekor betina harimau jaguar yang diselamatkan dari Paraguay dibebaskan, diikuti pada bulan-bulan akan datang oleh salah satu anak harimau jaguar yang kini dewasa itu. Dan dengan dua makhluk berbulu dan berbintik indah ini, peluang untuk memulihkan laluan ekologi Gran Chaco menyala kembali.

Mungkin ada yang menganggap pemuliharaan spesies secara aktif terlalu berani. Pada usia saya yang kini 73 tahun, saya tidak takut apa-apa selain tidak bertindak. Semakin setiap persidangan COP gagal membawa kita ke konsensus, saya bertanya-tanya apa yang diperlukan bagi negara-negara di dunia untuk bersetuju dengan tindakan konkrit untuk menghadapi jalan kemusnahan kita dan menjadikan pemulihan planet kita yang tunggal sebagai keutamaan. Pemuda di seluruh dunia marah dan saya tidak dapat menyalahkan mereka. Kini bukan masa untuk menyerahkan masa depan kita.

Pemuliharaan semula jadi adalah pertahanan radikal terhadap masa depan. Ia berkaitan dengan mengakui kerosakan yang telah dilakukan manusia kepada planet dan membuatnya utuh semula. Pemangsa utama, dengan pengaruh besar mereka terhadap ekosistem, mempunyai kuasa untuk memulihkan keseimbangan apabila hadir dalam bilangan yang mencukupi. Dengan membawa semula spesies dan mencipta populasi yang sihat, pemuliharaan semula jadi memberi dorongan pemulihan ekosistem, yang terbukti sangat berkesan dalam pengurusan dan pendekatan berbiaya rendah, terutamanya berbanding penyelesaian teknologi. Selain itu, ia mencipta komuniti yang lebih tahan lama dengan memperkenalkan ekonomi pemulihan melalui aktiviti pemantauan hidupan liar.

Pembiakbakaan pertama harimau liar dan tawanan dalam sejarah menghasilkan Nala dan Takajay, anak harimau yang akan suatu hari nanti dibebaskan di ekosistem Gran Chaco.

Kami tidak sendirian dalam pendekatan ini. Australian Wildlife Conservancy dan Foundation Conservation Carpathia telah memulihkan hidupan liar ke Eropah dan , manakala , yang beroperasi di 12 negara, sedang membawa semula gajah dan badak di scenario paling mencabar.

Global Rewilding Alliance menghimpunkan 125 organisasi dari 70 negara yang secara aktif bekerja untuk memulihkan kesihatan dan kekayaan planet kita dengan cara yang juga memberi peluang ekonomi kepada masyarakat tempatan. Seperti organisasi anak kami Rewilding Argentina dan Rewilding Chile, mereka juga memerlukan sokongan awam yang kukuh, dalam bentuk sukarelawan, derma dan undang-undang, untuk merealisasikan agenda yang berani dan perlu ini.

Membawa semula harimau jaguar adalah langkah penting untuk membaiki laluan ekologi yang pecah-pecah di kawasan ini yang pernah menjangkau seluruh dua benua hingga ke barat daya Amerika. Bermula di Gran Chaco dan rawa Ibera, dan menyebar ke utara melalui sistem sungai, ini adalah langkah pertama untuk memulihkan kekayaan alam semula jadi yang hilang di kawasan ini. Ia bukan sahaja perlu untuk alam semula jadi. Pemuliharaan semula jadi juga membawa kita ke mana kita perlu pergi sebagai manusia, untuk bertindak dengan berani dan mencipta masa depan yang adil yang tidak hanya mengekalkan dan memberi kasih sayang kepada manusia, tetapi kepada semua spesies hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Nala, seekor anak harimau jaguar yang lahir dalam tawanan adalah keturunan Qaramta, seekor jantan liar tunggal yang hidup di Taman Negara El Impenetrable.