Phia Saban sebagai Helaena Targaryen dalam 'House of the Dragon' Musim 2

(SeaPRwire) –   Amaran: Penerbitan ini mengandungi spoiler untuk tayangan perdana Musim 2 .

Jika anda tidak pasti apa yang diharapkan memasuki musim kedua House of the Dragon yang ditunggu-tunggu, tajuk episod pertama, “A Son for a Son,” menawarkan petunjuk yang agak besar tentang apa yang akan datang.

Bermula dengan segera selepas peristiwa akhir Musim 1, tayangan perdana Musim 2 dibuka dengan Rhaenyra Targaryen (diperankan oleh Emma D’Arcy) masih dalam kesedihan akibat kematian puteranya, Lucerys (Elliot Grihault), dan naga miliknya, Arrax, di tangan Aemond Targaryen (Ewan Mitchell) dan naga miliknya, Vhagar. Ketika dia akhirnya kembali untuk bercakap dengan dewannya di Dragonstone, dia membuat satu tuntutan: “Saya mahu Aemond Targaryen.”

Sebagai bapa saudara yang dendam dan suami, Daemon (Matt Smith) mula merancang untuk menyingkirkan Aemond dari dalam Red Keep. Kecuali, perkara tidak berjalan seperti yang dirancang. Walaupun Daemon bertujuan untuk pembunuh upahannya—seorang anggota pengawal kota yang dikenali sebagai Blood (Sam C. Wilson) dan seorang penangkap tikus istana yang dikenali sebagai Cheese (Mark Stobbart)—untuk membunuh Aemond, mereka sebaliknya memilih untuk membunuh Jaehaerys yang berusia 6 tahun, anak sulung Aegon II (Tom Glynn-Carney) dan isteri saudaranya Helaena (Phil Saban), ketika Aemond tidak dapat ditemui.

Hanya dikenali sebagai plot “Blood and Cheese” dalam Fire & Blood karya George R. R. Martin, novel pendamping A Song of Ice and Fire yang mana House of the Dragon berdasarkan, pembunuhan Jaehaerys yang brutal itu merupakan saat di mana, “George agak melampaui batas dalam kehebatannya sendiri, dalam hal mencari kedalaman yang mengerikan bagi watak-watak tertentu.”

A Song of Ice and Fire dan Game of Thrones benar-benar telah menjadikan orang ramai mengharapkan sesuatu yang tidak dijangka dan mengharapkan sesuatu yang mengerikan,” katanya kepada pada Mei. “Tetapi, ya, yang itu agak mengerikan. Kita akan lihat apa yang akan dilakukan oleh orang ramai dengan apa yang akan datang.”

Walau bagaimanapun, House of the Dragon akhirnya mengambil sedikit kebebasan dengan bagaimana jalan cerita yang terkenal itu dimainkan dalam tayangan perdana Musim 2 siri prakuel Game of Thrones.

Bagaimana “Blood and Cheese” berbeza dalam buku

Olivia Cooke sebagai Alicent Hightower dalam House of the Dragon Musim 2

Walaupun asas-asas persediaan Blood and Cheese sebahagian besarnya sama, House of the Dragon sebenarnya telah mengurangkan kekejaman yang ditanggung oleh Helaena dan anak-anaknya dalam Fire & Blood.

Dalam buku, Blood and Cheese diberitahu bahawa Helaena mempunyai tabiat untuk membawa ketiga-tiga anaknya yang kecil—Jaehaerys, adik kembar perempuannya Jaehaera, dan adik lelaki mereka Maelor—untuk melihat nenek mereka sebelum tidur pada waktu malam, dan oleh itu memilih untuk menceroboh ke kamar Alicent, membunuh pembantu tidurnya, dan mengikat dan menutup mulut Ibu Suri sebagai persediaan untuk kunjungan Helaena.

Setelah mereka mengumpulkan keluarganya, kedua-dua pembunuh itu memberitahu Helaena bahawa adalah tanggungjawabnya untuk memutuskan anak lelaki mana yang akan mati, walaupun rayuannya agar mereka membunuhnya sebaliknya. Setelah mereka mengancam untuk merogol Jaehaera dan membunuh ketiga-tiga anak itu jika dia terus menangguhkan masa, Helaena yang panik dengan enggan memilih Maelor. Tetapi sebagai tindakan sadisme terakhir, Blood and Cheese sebaliknya memilih untuk mengejek Maelor dengan keputusan ibunya sebelum memenggal kepala Jaehaerys. Cukup mengerikan, untuk mengatakannya dengan ringkas.

Seperti yang kita lihat dalam episod hari Ahad, House of the Dragon telah membuat Blood and Cheese menangkap Heleana di bawah ancaman pisau dan memaksanya untuk menunjukkan yang mana daripada anak kembarnya yang lelaki. Dia kemudian dapat melarikan diri dari bilik itu dengan Jaehaera di pelukannya dan mencari perlindungan bersama Alicent (Olivia Cooke), yang dia dapati sudah bersama Ser Criston Cole (Fabien Frankel).

Dalam kedua-dua buku dan siri ini, agak tidak jelas sama ada Daemon secara langsung mengarahkan kematian Jaehaerys. Tetapi adalah dimaklumkan bahawa Blood and Cheese diperintahkan untuk kembali dengan kepala anak lelaki yang milik Team Green, tidak kira siapa pun itu, sebagai pembalasan atas kematian Lucerys.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.