Para selamat dari kapal penumpang migran yang tenggelam di selatan Greece tiga bulan lalu menyaman pihak berkuasa kerana gagal campur tangan untuk menyelamatkan penumpang sebelum kapal mereka terbalik dan tenggelam di perairan antarabangsa, kata peguam mereka pada Khamis.

Beratus-ratus migran dipercayai terperangkap dan terbunuh apabila sebuah trawler yang diubah suai tenggelam di selatan Greece pada pertengahan Jun.

Penjaga pantai Greek telah mengikuti kapal itu di sepanjang bahagian perjalanannya dari Libya ke Itali. Hanya 104 orang ditarik dari laut hidup — semuanya lelaki dan budak lelaki — sementara 82 mayat, hanya satu daripadanya wanita, telah ditemui.

Yang lain, termasuk wanita dan kanak-kanak, tenggelam di salah satu bahagian Mediterranean yang paling dalam. Dengan kedalaman sekitar 13,000 kaki di kawasan itu, pemulihan kapal dan mangsa-mangsanya hampir mustahil.

Ramai daripada mereka yang terselamat mempertikaikan kenyataan rasmi bahawa tawaran bantuan yang berulang kali dibuat oleh penjaga pantai telah ditolak dan mendakwa bahawa usaha menunda kapal untuk keselamatan yang tidak berjaya dibuat tidak lama sebelum ia terbalik dan tenggelam.

Saman itu difailkan bagi pihak sekumpulan 40 orang yang terselamat di pelabuhan Piraeus, berdekatan Athens, pada hari Rabu.

Plaintif berkata penjaga pantai gagal bertindak dengan segera “untuk menyelamatkan penumpang di atas kapal penangkap ikan yang jelas tidak layak berlayar dan sesak,” menurut kenyataan oleh tiga pertubuhan sukarelawan peguam dan kumpulan hak migran yang membantu kes itu.

Mereka mencari “pengenaan tanggungjawab jenayah untuk tindakan dan kelalaian oleh pihak berkuasa Greek,” kata peguam itu.