UN-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT

(SeaPRwire) –   Majlis Keselamatan P.B.B meluluskan satu resolusi pada hari Isninn menuntut gencatan senjata serta merta di Gaza sepanjang bulan Ramadan termasuk pembebasan tanpa syarat kepada semua tebusan. Ini adalah resolusi gencatan senjata pertama yang diluluskan semua ahli Majlis Keselamatan P.B.B selepas empat percubaan sebelumnya dalam tempoh lima bulan perang lepas. Amerika Syarikat (A.S.), yang memveto tiga resolusi sebelumnya dan meletakkan beberapa minggu lepas, menolak. Resolusi-resolusi Majlis Keselamatan P.B.B yang mengikat kepada negara-negara ahli, walaupun ia masih tidak jelas bagaimana ia akan dikuatkuasakan.

Walaupun ada usaha untuk mengambil kira suntingan A.S. pada resolusi tersebut, duta A.S. untuk P.B.B. Linda Thomas-Greenfield berkata bahawa A.S. “tidak bersetuju dengan segala yang ada dalam resolusi tersebut,” terutamanya kegagalannya untuk memasukkan kutukan yang jelas kepada Hamas. “Disebabkan alasan itu, kami tidak dapat mengundi ya.”

Keputusan A.S. untuk menolak resolusi tersebut muncul di tengah-tengah ketegangan yang tinggi antara Pentadbiran Biden dan kerajaan Israel, yang tidak mahu mematuhi seruan antarabangsa untuk capaian kemanusiaan yang lebih besar ke Gaza, di mana pakar-pakar memberi amaran bahawa . Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu juga menepis amaran pentadbiran Biden terhadap pelancaran serangan darat di bandar paling selatan Gaza, Rafah, yang mana lebih daripada 1 juta rakyat Palestin sedang berlindung sekarang. Walaupun Presiden Biden menjemput satu delegasi Israel ke Washington minggu ini untuk membincangkan pendekatan alternatif terhadap serangan darat, Netanyahu mengancam untuk membatalkan mesyuarat tersebut sekiranya A.S. tidak memveto resolusi tersebut. Selepas resolusi itu diluluskan, pejabat Netanyahu mengumumkan bahawa delegasi tersebut tidak akan berangkat ke Washington seperti yang dijadualkan.

Sementara organisasi hak asasi manusia memuji pelulusan resolusi tersebut, banyak daripada mereka, seperti Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa, terus menyeru untuk gencatan senjata berterusan selepas Ramadan, yang dijangka berakhir hanya dalam dua minggu lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.