(SeaPRwire) –   Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna Amerika Syarikat telah menarik balik set Miniverse Make It Mini dengan resin cecair yang tidak digunakan pada hari Selasa. Mainan kanak-kanak yang popular ini, yang telah dijual sebanyak 21 juta unit di Amerika Syarikat, hadir dalam bentuk bola sfera yang mengandungi koleksi makanan dan peralatan mini.

Keputusan ini dibuat kerana resin dalam produk tersebut, yang boleh menyebabkan kerengsaan atau sensitiviti kulit, mata dan pernafasan jika dihidu, disentuh atau ditelan oleh manusia. Resin ini mengandungi dua bahan, hydroxyethyl methacrylate dan isobornyl acrylate, dalam jumlah melebihi standard yang ditetapkan oleh . 

MGA, syarikat di sebalik jenama Miniverse serta Bratz dan Little Tikes, telah menerima 26 laporan mengenai kemalangan yang disebabkan oleh produk ini. Dalam sekurang-kurangnya satu kejadian, asma dilaporkan dicetuskan akibat mainan tersebut. 

Pegawai menyatakan bahawa mereka sedang menarik balik “Make It Mini Appliances,” semua model dan siri “Make It Mini Food,” dan “Make It Mini Lifestyle,” . 

“Pembungkusan resin dalam setiap set mungkin meniru barangan makanan seperti balang mentega kacang, sirap maple, bekas susu, dan lain-lain dan resin apabila mengeras meniru makanan,” kata kenyataan akhbar itu. Untuk bermain dengan salah satu versi “Make It Mini Food Cafe,” pengguna perlu meletakkan barang-barang tersebut di bawah cahaya UV sehingga resin mengeras untuk menetapkan koleksi mini mereka, . 

Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna Amerika Syarikat meminta pengguna untuk segera berhenti menggunakan mana-mana unit dengan resin yang tidak digunakan dan menghubungi MGA untuk mengembalikan produk tersebut jika belum dibuka, atau berkongsi gambar produk tersebut jika telah digunakan. Pengguna akan menerima bayaran balik penuh atau produk pengganti, mengikut budi bicara mereka. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.