(SeaPRwire) –   Mahkamah Tinggi Kenya pada Khamis memperluas perintah menghalang penempatan pegawai polis ke Haiti, walaupun parlimen meluluskan permintaan kerajaan untuk menghantar 1,000 pegawai untuk membantu menangani keganasan geng.

Hakim Mahkamah Tinggi Chacha Mwita berkata beliau akan membuat keputusan pada 26 Januari, secara efektif menangguhkan penghantaran pegawai keselamatan ke Haiti, di mana mereka dijadualkan akan memimpin pasukan campuran yang disokong oleh Majlis Keselamatan PBB.

Rancangan penempatan yang dirancang pertama kali dibatalkan oleh Mahkamah Tinggi di Nairobi pada bulan Oktober.

Apa pun keputusan yang dicapai oleh Mahkamah Tinggi pada Januari mungkin didengar rayuan, bermakna terdapat pertikaian berlarutan mengenai penghantaran tentera ke Haiti.

Keputusan mahkamah itu datang beberapa jam selepas melepasi usul membolehkan penempatan pegawai keselamatan.

Tetapi kerajaan segera dikritik kerana tidak mematuhi perintah mahkamah yang dikeluarkan pada bulan Oktober yang melarang penempatan.

“Penyampaian usul di parlimen hari ini bersifat belligerent. Penghinaan terhadap kedaulatan undang-undang yang jelas menyatakan bahawa satu lengan kerajaan tidak boleh membincangkan perkara yang sudah dibicarakan oleh lengan lain,” kata bekas calon presiden Ekuru Aukot, yang mengemukakan kes mahkamah.

Herman Manyora, profesor kewartawanan di Universiti Nairobi, berkata kerajaan tidak mempunyai pilihan selain menghormati keputusan mahkamah mengenai penangguhan.

“Kerajaan Presiden William Ruto mempunyai sejarah mengabaikan keputusan mahkamah, tetapi jika ia kerajaan yang mematuhi undang-undang, ia akan menunggu sehingga mahkamah membuat keputusan muktamad. Debat di parlimen juga penghinaan terang-terangan undang-undang negara.”

Sebelum ini, parlimen Kenya meluluskan usul jawatankuasa kerajaan mengenai pentadbiran dan keselamatan dalaman yang meluluskan permintaan kerajaan untuk menghantar pegawai keselamatan itu kerana keganasan meningkat di Haiti.

Debat panas itu melihat ahli parlimen pembangkang menolak rancangan kerajaan untuk Kenya memimpin pasukan polis campuran di Haiti, dengan mengatakan ia melanggar perlembagaan negara. Penyokong usul berkata Kenya mempunyai obligasi moral dan tugas untuk membantu Haiti.

Isu-isu utama dalam perbahasan ialah siapa yang akan membiayai penempatan dan apakah justifikasi untuk menghantar pasukan keselamatan ke Haiti, beribu-ribu batu dari Kenya.

“Di mana kemasukan akal menghantar 1,000 pegawai polis ke Haiti apabila rakyat Kenya sedang mati, memerlukan perlindungan, memerlukan perkhidmatan daripada pegawai polis mereka,” dibahaskan ahli parlimen pembangkang Rozzah Buya.

Gabriel Tongoya, yang mengetuai jawatankuasa parlimen mengenai pentadbiran dan keselamatan dalaman, berkata semua kos penempatan akan dibiayai oleh .

Menteri Dalam Negeri Kithure Kindiki minggu lalu memberitahu parlimen bahawa Kenya hanya akan menghantar pegawai itu ke Haiti jika pembiayaan dan peralatan dibayar oleh negara-negara ahli PBB.

Burundi, Chad, Senegal, Jamaica dan Belize telah menawarkan tentera untuk misi campuran.

Kekerasan telah meningkat di Haiti kerana geng bersenjata berat mengepung sebuah hospital di ibu negara Port-au-Prince pada Rabu, menjebak pesakit termasuk 40 kanak-kanak dan bayi baru lahir. Polis kemudian menyelamatkan pesakit.

Geng di seluruh Haiti terus berkembang lebih kuat sejak pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021, dan bilangan penculikan dan pembunuhan terus meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )