Senior Women for Climate Protection

(SeaPRwire) –   STRASBOURG, Perancis — Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah memutuskan pada Selasa bahawa negara-negara ahlinya mesti melindungi rakyatnya daripada akibat perubahan iklim dalam keputusan penting yang menyokong kumpulan 2,000 wanita Switzerland terhadap kerajaan mereka dalam kes yang boleh memberi kesan di seluruh benua.

Mahkamah Eropah menolak dua kes serupa yang lain — satu yang dibawa oleh dan satu lagi oleh datuk bandar Perancis yang cuba memaksa kerajaan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Tetapi mereka yang menuntut bersukacita juga, walaupun begitu, kerana kes Switzerland menetapkan precedent undang-undang di 46 negara ahli Majlis Eropah yang akan diputuskan kes masa depan.

“Yang paling penting ialah mahkamah telah menyatakan dalam kes wanita Switzerland bahawa kerajaan mesti mengurangkan pelepasan mereka lebih untuk melindungi hak asasi manusia,” kata Sofia Oliveira, 19 tahun, salah seorang penuntut Portugal.

Wanita Switzerland gembira sekali apabila mereka turun ke lobi bangunan mahkamah untuk tepukan gemuruh. “Saya terkejut dengan keputusan,” kata Pia Hollenstein, salah seorang wanita itu selepas perbicaraan.

Mahkamah — yang tidak berkaitan dengan Kesatuan Eropah — menyalahkan Switzerland kerana tidak memberi perlindungan yang mencukupi kepada Senior Women for Climate Protection, yang purata umurnya ialah 74 tahun dan yang mendakwa wanita tua lebih terdedah kepada haba melampau yang menjadi lebih kerap.

Mahkamah berkata negara itu “telah gagal mematuhi tanggungjawabnya” untuk memerangi perubahan iklim dan mencapai sasaran pelepasan.

Itu, mahkamah memutuskan, membentuk pelanggaran hak wanita itu, menyatakan bahawa Konvensyen Eropah tentang Hak Asasi Manusia menjamin orang “perlindungan berkesan oleh pihak berkuasa negara terhadap kesan buruk yang serius daripada perubahan iklim ke atas kehidupan, kesihatan, kesejahteraan dan kualiti hidup mereka.”

“Ini merupakan titik perubahan,” kata Corina Heri, pakar tuntutan perubahan iklim di Universiti Zurich.

Walaupun aktivis berjaya dengan saman dalam prosiding domestik, ini merupakan kali pertama mahkamah antarabangsa memutuskan mengenai perubahan iklim — dan keputusan pertama mengesahkan bahawa negara mempunyai kewajipan untuk melindungi orang daripada kesannya, menurut Heri.

Dia berkata ia akan membuka pintu kepada lebih cabaran undang-undang di negara-negara yang menjadi ahli Majlis Eropah, termasuk 27 negara EU serta banyak lagi dari Britain hingga Turki.

Ahli aktivis iklim terkenal Greta Thunberg berada di mahkamah apabila keputusan diumumkan. “Keputusan ini merupakan seruan tindakan. Ia menekankan pentingnya membawa kerajaan kebangsaan kita ke mahkamah,” kata wanita berusia 21 tahun dari Sweden itu kepada Agensi Berita Associated Press.

Switzerland berkata ia akan mempelajari keputusan untuk melihat langkah apa yang diperlukan. “Kami perlu, dengan iktikad baik, melaksanakan dan menguatkuasakan keputusan itu,” kata Alain Chablais, yang mewakili negara itu dalam perbicaraan tahun lalu, kepada AP.

Hakim Siofra O’Leary, presiden mahkamah, menekankan bahawa ia akan menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memutuskan bagaimana menangani kewajipan perubahan iklim.

Peguam untuk ketiga-tiga kes yang diputuskan pada Selasa berharap mahkamah Strasbourg akan menentukan bahawa kerajaan kebangsaan mempunyai kewajipan undang-undang untuk memastikan pemanasan global dikekang pada 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) di atas paras pra-perindustrian, selari dengan matlamat .

Sebagai sebahagian daripada memenuhi matlamat itu, Kesatuan Eropah, yang tidak termasuk Switzerland, kini mempunyai sasaran menjadi neutral karbon menjelang 2050.

Tetapi aktivis menghujah bahawa banyak kerajaan belum memahami seriusnya masalah — dan semakin banyak mengambil kerajaan ke mahkamah untuk memaksa lebih tindakan.

Bumi memecah rekod haba tahunan global pada 2023, bermain-main dengan ambang persetujuan pemanasan dunia, dan menunjukkan lebih tanda planet yang demam, kata Copernicus, agensi iklim Eropah, pada Januari.

Walaupun ramai yang menyambut keputusan Selasa, keputusan bercampur meninggalkan beberapa kekeliruan — dan ia boleh menggugat keputusan sebelumnya di Belanda. Pada 2019, Mahkamah Agung Belanda memerintah kerajaan untuk mengurangkan pelepasan sekurang-kurangnya 25% menjelang akhir 2020 daripada aras asas 1990.

“Keputusan pertama oleh mahkamah hak asasi manusia antarabangsa tentang ketidakmencukupan tindakan iklim negara tidak meninggalkan keraguan,” kata Joie Chowdhury, peguam kanan Pusat Undang-Undang Alam Sekitar Antarabangsa, “krisis iklim adalah krisis hak asasi manusia.”

— Casert dilaporkan dari Brussels.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.