Voting Rights Felons

(SeaPRwire) –   WASHINGTON (AP) – Mahkamah Rayuan Persekutuan yang bahagian telah membuat keputusan yang memberi tamparan kepada Akta Hak Mengundi, satu keputusan penyokong hak mengundi menyatakan ia boleh mengurangkan lagi perlindungan di bawah Akta bersejarah 1965 itu.

Keputusan majoriti 2-1 oleh panel Mahkamah Rayuan 8 yang berpusat di St. Louis mendapati hanya Peguam Negara A.S. boleh menguatkuasakan Seksyen 2 Akta Hak Mengundi, yang melarang amalan pengundian yang diskriminasi seperti daerah yang dipengaruhi secara perkauman.

Majoriti berkata undang-undang persekutuan yang lain, termasuk Akta Hak Awam 1964, jelas apabila kumpulan persendirian boleh menyaman tetapi perkataan yang serupa tidak dijumpai dalam undang-unding mengundi.

“Apabila butiran itu tidak wujud, ia bukan tempat kami untuk mengisi kekosongan, kecuali apabila ‘teks dan struktur’ memerlukannya,” tulis Hakim David R. Stras dalam pendapat majoriti bersama Hakim Raymond W. Gruender. Stras dilantik oleh bekas Presiden Donald Trump dan Gruender oleh bekas Presiden George W. Bush.

Keputusan itu mengesahkan keputusan hakim rendah untuk menolak kes yang dibawa oleh Persidangan Negeri Arkansas NAACP dan Panel Dasar Awam Arkansas selepas memberi Peguam Negara A.S. Merrick B. Garland lima hari untuk menyertai saman itu. Tiada organisasi segera membalas mesej mencari komen Isnin.

Ketua Hakim Lavenski R. Smith membuat nota dalam pendapat kurang setuju bahawa mahkamah persekutuan di seluruh negara dan Mahkamah Agung A.S. telah mempertimbangkan banyak kes yang dibawa oleh plaintiff persendirian di bawah Seksyen 2. Smith berkata mahkamah patut mengikuti “preceden sedia ada yang membenarkan remedi kehakiman” kecuali Mahkamah Agung atau Kongres memutuskan lain.

“Hak yang begitu asas kepada kerajaan diri dan kewarganegaraan tidak patut bergantung semata-mata kepada budi bicara atau ketersediaan ejen kerajaan untuk perlindungan,” tulis Smith, lagi seorang pelantik George W. Bush.

Keputusan itu hanya terpakai kepada mahkamah persekutuan di bawah lingkungan 8, termasuk Arkansas, Iowa, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota dan South Dakota. Sementara itu, cabaran undang-undang politik yang dilukis oleh ahli-ahli perundangan di seluruh negara oleh kumpulan persendirian.

Wakil Kementerian Keadilan enggan memberi komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)