(SeaPRwire) –   Mahkamah menjatuhkan hukuman 11 bekas pegawai polis kepada 50 tahun penjara setiap satu kerana pembunuhan beramai-ramai 17 pendatang dan dua warganegara Mexico pada tahun 2021, kata pihak berkuasa selasa.

Mantan pegawai polis itu diisytiharkan bersalah awal tahun ini atas tuduhan pembunuhan dan penyalahgunaan kuasa. Seorang lagi pegawai polis diisytiharkan bersalah hanya atas tuduhan penyalahgunaan kuasa dan dijatuhkan hukuman 19 tahun penjara, kata Timbalan Setiausaha Keselamatan Awam Luis Rodríguez Bucio.

Mereka adalah ahli kumpulan elit polis di negeri utara Tamaulipas, di seberang sempadan Texas.

Mereka pada mulanya mendakwa mereka bertindak balas kepada tembakan dan percaya mereka mengejar kenderaan salah satu kumpulan, yang sering terlibat dalam penyeludupan pendatang.

Polis membakar mayat mangsa dalam usaha menyembunyikan jenayah. Mayat ditemui tersusun dalam sebuah trak yang terbakar di Camargo, di seberang Rio Grande dari Texas, di kawasan yang telah dipenuhi darah selama bertahun-tahun oleh pertarungan wilayah antara sisa-sisa kartel Teluk dan kartel Zetas lama.

Kebanyakan pendatang yang mati adalah dari komuniti pertanian luar bandar dan Orang Asli. Ahli keluarga berkata mereka kehilangan hubungan dengan 13 pendatang ketika mereka melakukan perjalanan ke Amerika Syarikat.

Trak yang membawa mayat itu mempunyai 113 kesan tembakan, tetapi pihak berkuasa bingung kerana hampir tiada kelongsong peluru kosong ditemui di lokasi kejadian. Kemudian terungkap bahawa pegawai polis negeri yang terlibat dalam pembunuhan itu mengetahui kelongsong peluru mereka mungkin mengundang mereka, jadi mereka kelihatan mengutipnya.

Mereka adalah ahli Kumpulan Operasi Khas 150-anggota, dikenali dengan singkatan bahasa Sepanyolnya sebagai GOPES, unit polis negeri elit yang di bawah nama lain pernah terlibat dalam pelanggaran hak asasi manusia lain. Unit itu kini telah dibubarkan.

Begitu menakutkan reputasi unit itu sehingga kerajaan Amerika Syarikat, yang melatih beberapa ahli individunya, cuba pada masa itu menjauhkan diri daripada pasukan itu, yang dirujuk kedua-duanya dengan singkatan awalnya, CAIET, dan GOPES.

Kedutaan Amerika Syarikat di Mexico City berkata pada tahun 2021 bahawa tiga daripada 12 pegawai yang dituduh dalam pembunuhan pendatang itu “menerima latihan asas dan / atau penyeliaan barisan hadapan” melalui program Kementerian Luar Negeri sebelum mereka ditugaskan ke unit khas itu. “Latihan individu-individu ini berlangsung pada tahun 2016 dan 2017 dan sepenuhnya mematuhi” peraturan mengenai penyaringan kebimbangan hak asasi manusia, kata kedutaan itu.

Pembunuhan itu menghidupkan semula kenangan pembunuhan beramai-ramai 72 pendatang berhampiran bandar San Fernando di negeri yang sama yang dipenuhi geng itu pada tahun 2010. Tetapi pembunuhan 2010 dilakukan oleh kartel dadah, manakala pembunuhan 2021 dilakukan oleh pihak penguatkuasaan undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )