Gambar ini diambil semasa lawatan media yang dikendalikan oleh Kementerian Keadilan Jepun pada 27 Ogos 2010 menunjukkan bilik eksekusi di penjara tahanan Tokyo di Tokyo, Jepun.

(SeaPRwire) –   Mahkamah daerah Jepun di Osaka pada Isnin lalu menolak saman yang difailkan oleh tahanan mati menuntut supaya amalan memberi hanya beberapa jam notis sebelum eksekusi dihentikan serta pampasan untuk kesakitan mental mereka disebabkan amalan tersebut.

Tidak memberitahu tahanan mengenai eksekusi yang akan datang hanya beberapa jam sebelumnya telah lama dikritik oleh pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa kerana kurang empati. Amnesty International, yang menentang hukuman mati dalam semua kes, berkata dalam laporan mengenai hukuman mati di Jepun bahawa amalan pemberitahuan lewat ini khususnya “kejam” kerana “membawa semua tahanan mati menghadapi – setiap hari – soalan: ‘adakah hari ini hari terakhirku?'”

“Kami sangat kecewa dengan keputusan mahkamah hari ini,” kata Ikeda Hisayo, pengarah Amnesty International Jepun kepada TIME selepas penolakan saman tersebut.

Dua tahanan tanpa nama menfailkan saman pada 2021, mendakwa bahawa memberitahu eksekusi hanya beberapa jam sebelumnya melanggar Artikel 31 Perlembagaan untuk tidak memberikan proses yang sewajarnya kepada mereka yang berada dalam barisan mati dengan memberi masa yang mencukupi untuk membantah. Akhbar tempatan Osaka melaporkan bahawa tahanan-tahanan juga mendakwa pemberitahuan pada hari yang sama melanggar Jaminan Martabat Manusia Artikel 13. Penggugat-penggugat meminta pampasan sebanyak 22 juta yen (kira-kira $142,000) ke atas kesihatan mental mereka disebabkan ketidaktentuan dan tekanan yang dibawa oleh pemberitahuan tergesa-gesa tersebut.

Kerajaan, yang menghujahkan untuk penolakan, berkata amalan pemberitahuan lewat diambil kerana mahu mengelakkan tahanan mati membunuh diri selepas diberi notis lebih awal mengenai eksekusi mereka, menurut Osaka. Mahkamah tidak membuat keputusan mengenai perlembagaan amalan tersebut dan, menurut Osaka, peguam untuk tahanan berkata beliau berhasrat untuk merayu penolakan.

Jepun dan Amerika Syarikat adalah satu-satunya demokrasi maju yang masih melaksanakan hukuman mati, tetapi sistem hukuman mati Jepun adalah unik. Sekali menteri kehakiman menandatangani eksekusi, yang secara amalannya mengambil masa bertahun-tahun selepas dijatuhkan, ia mesti dilaksanakan dalam tempoh lima hari daripada perintah menteri. Tetapi tiada ketetapan undang-undang jelas mengenai berapa awal tahanan mati harus diberitahu. Sejak pertengahan 1970-an, telah menjadi amalan biasa bagi ketua penjara untuk memberitahu tahanan mengenai eksekusi hanya satu hingga dua jam sebelum, manakala ahli keluarga biasanya diberitahu selepas eksekusi sudah berlaku.

“Ia adalah salah satu isu yang memisahkan sistem hukuman mati Jepun daripada negara-negara lain, seperti Amerika Syarikat, yang menganggap adalah manusiawi untuk memberi tahanan mati dan keluarga mereka pemberitahuan lebih awal mengenai eksekusi yang akan datang,” kata Jeffrey Hall, pensyarah dalam pengajian Jepun di Universiti Pengajian Antarabangsa Kanda di Chiba, kepada TIME.

Hukuman mati telah mendapat sokongan meluas di kalangan orang awam Jepun, dengan satu kaji selidik 2019 menunjukkan lebih daripada 70% orang rakyat percaya hukuman mati perlu. Jepun telah melaksanakan 718 eksekusi dari akhir Perang Dunia Kedua pada 1945 sehingga 2022, menurut data dari , sebuah pertubuhan bukan kerajaan Jepun mengenai keadilan jenayah. Tiada , tetapi, menurut , terdapat 109 orang di barisan mati pada akhir Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.