Sebuah mahkamah Belanda memutuskan bersalah seorang pengusaha Rusia Selasa atas mengeksport cip komputer dan produk elektronik lain ke industri senjata dan pertahanan Rusia dengan melanggar sanksi Kesatuan Eropah dan menjatuhkan hukuman penjara 18 bulan.

UE telah mengenakan Moskow dengan siri sanksi yang luas sejak pencerobohan haramnya ke atas Ukraine tahun lalu yang menyebabkan perang kini memasuki bulan ke-20. Mahkamah Daerah Rotterdam menyatakan dalam kenyataan bahawa lelaki itu mengubah pengelakan sanksi menjadi “model pendapatan”.

Lelaki, yang identitinya tidak didedahkan mengikut peraturan mahkamah Belanda, mengeksport produk “dual-use” yang boleh digunakan untuk tujuan awam dan tentera ke syarikat-syarikat berkaitan industri pertahanan di Rusia selama lebih tujuh bulan.

Mahkamah memutuskan bahawa dia menyediakan nota invois palsu untuk eksport dan menghantarnya ke Rusia melalui syarikat di Maldives.

Memanggilnya “pihak penting” dalam skim itu, mahkamah berkata dia “dengan sedar dan sengaja mengelak” sanksi UE.

“Dia telah menjejaskan tujuan sebenar sanksi yang dimaksudkan untuk memotong teknologi penting untuk Rusia yang boleh menyumbang kepada peningkatan teknologi sektor pertahanan dan keselamatan Rusia,” kata mahkamah.

Syarikat lelaki itu dikenakan denda 200,000 euro ($212,000) atas peranannya dalam skim itu.