Mexico-United States Border and migrant crisis

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Mahkamah Agung pada Selasa membenarkan undang-undang Texas memberi kuasa meluas kepada polis untuk menangkap yang disyaki menyeberangi sempadan Amerika Syarikat-Mexico secara haram sementara perjuangan undang-undang berkenaan kuasa imigresen berlangsung.

Pentadbiran Biden mengambil tindakan undang-undang untuk membatalkan langkah itu, dengan mengatakan ia jelas melanggar kuasa persekutuan yang akan mendatangkan kesan buruk kepada hubungan antarabangsa dan mencipta kekacauan dalam mentadbir undang-undang imigresen.

Undang-undang itu membenarkan mana-mana pegawai polis di Texas menangkap pendatang haram untuk masuk secara haram. Hakim boleh kemudiannya memerintah mereka untuk meninggalkan A.S. Texas mendakwa ia berhak mengambil tindakan berhubung apa yang dipanggil krisis di sempadan selatan oleh pihak berkuasa Texas.

Ia adalah antara beberapa pertikaian undang-undang antara pegawai Texas dengan pentadbiran Biden mengenai sejauh mana negeri itu boleh pergi untuk mengawal sempadan Texas-Mexico dan mencegah penyeberangan sempadan haram.

Ketua Menteri Greg Abbott telah menggambarkan situasi di sempadan sebagai “serangan” pendatang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.