Supreme Court Hears Arguments On Abortion Drug Mifepristone

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Mahkamah Agung kelihatan bimbang Selasa tentang sama ada lawan pengguguran kandungan mempunyai hak untuk menyaman berkaitan ubat yang digunakan dalam hampir dua pertiga daripada semua pengguguran kandungan di A.S. tahun lalu, dalam kes pengguguran pertama mahkamah sejak hakim konservatif dua tahun lalu.

Komentar hakim dalam perbahasan mengenai tindakan FDA yang melonggarkan akses kepada ubat itu, mifepristone, menunjukkan bahawa mahkamah mungkin mengekalkan peraturan semasa yang membenarkan pesakit menerima ubat melalui pos, tanpa perlu lawatan berhadapan dengan doktor, dan mengambil ubat itu untuk menginduksi pengguguran kandungan sehingga 10 minggu kehamilan.

Peguam Cara Agung Elizabeth Prelogar, peguam utama Mahkamah Agung tertinggi pentadbiran Biden, berkata mahkamah harus jelas bahawa doktor dan pertubuhan anti-pengguguran yang mencabar pelonggaran sekatan FDA terhadap mifepristone “tidak datang dalam 100 batu” daripada mempunyai hak undang-undang, atau berdiri, untuk menyaman.

Lawan pengguguran meminta hakim agung mengesahkan keputusan mahkamah rayuan persekutuan konservatif yang akan mengehadkan akses kepada mifepristone, salah satu daripada dua ubat yang digunakan dalam pengguguran ubatan.

Kembalinya Mahkamah Agung ke isu pengguguran ini berlaku dalam landskap dasar dan peraturan yang diubah suai oleh keputusan pengguguran 2022 yang membawa kepada larangan atau sekatan yang sangat ketat terhadap pengguguran oleh kebanyakan negeri yang dikuasai Republikan.

Keputusan itu mempunyai akibat politik serta merta, dan hasil dalam kes baharu ini, dijangka awal musim panas, mungkin mempengaruhi pilihan raya untuk Kongres dan Putera White House.

Suasana luar Mahkamah Agung sangat meriah Selasa pagi, dengan penunjuk perasaan menduduki jalan-jalan mengelilingi mahkamah dan kumpulan kedua-dua belah pihak isu berarak dan berslogan. Polis menghalang lalu lintas mengelilingi mahkamah juga.

Akibat praktikal keputusan untuk lawan pengguguran akan dramatik, mungkin menghentikan penghantaran mifepristone melalui pos dan mengurangkan tempoh kehamilan apabila boleh digunakan daripada 10 ke 7 minggu dan mengakhiri lawatan teleperubatan yang semakin popular di mana ubat boleh dipreskripsikan.

Pentadbiran Presiden Joe Biden dan pengeluar ubat memberi amaran bahawa hasil sedemikian juga boleh menggugat proses kelulusan ubat FDA secara meluas dengan menjemput hakim menilai semula penilaian saintifik agensi itu.

Doktor dan pertubuhan perubatan anti-pengguguran mendakwa keputusan FDA pada 2016 dan 2021 untuk melonggarkan sekatan mendapatkan ubat adalah tidak munasabah dan “membahayakan kesihatan wanita di seluruh negara.” Pentadbiran Demokratik dan Danco Laboratories berpangkalan New York, yang menghasilkan mifepristone, membalas bahawa ubat itu tergolong dalam ubat paling selamat pernah diluluskan FDA.

Dalam penyelesaian yang mungkin, hakim mungkin dapat mengelakkan bahagian yang lebih sensitif politiknya sambil mengekalkan akses kepada mifepristone. Pentadbiran dan Danco mendakwa pencabar tidak mempunyai hak undang-undang yang sah, atau berdiri, untuk menyaman. Jika Mahkamah Agung bersetuju, ia secara kasarnya akan membatalkan kes dan memadam keputusan mahkamah rayuan.

Satu kes pengguguran lain sudah ada dalam agenda. Bulan depan, hakim akan mendengar hujah sama ada undang-undang kecemasan rawatan hospital persekutuan mesti termasuk pengguguran, walaupun di negeri-negeri yang sebaliknya melarangnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.