Delhi Witness Rising Temperatures

(SeaPRwire) –   Untuk bulan kesepuluh berturut-turut, Bumi pada bulan Mac telah menetapkan rekod bulanan baharu untuk haba global – dengan kedua-dua suhu udara dan lautan dunia mencapai tahap tertinggi sepanjang masa bagi bulan itu, menurut agensi iklim Kesatuan Eropah Copernicus.

Mac 2024 menunjukkan purata 14.14 darjah Celsius (57.9 darjah Fahrenheit), melebihi rekod sebelumnya pada tahun 2016 dengan sepuluh darjah Celsius, menurut data Copernicus. Dan ia adalah 1.68 darjah C (3 darjah F) lebih panas berbanding pada lewat 1800-an, asas yang digunakan untuk suhu sebelum pembakaran bahan api fosil mula meningkat dengan pesat.

Sejak Jun tahun lalu, dunia telah memecah rekod haba setiap bulan, dengan gelombang haba laut meluas di kawasan luas lautan dunia menyumbang.

Ahli sains berkata haba rekod semasa ini tidak begitu mengejutkan kerana keadaan iklim yang hangat tengah Pasifik dan mengubah corak cuaca global.

“Tetapi gabungannya dengan gelombang haba laut bukan semula jadi menjadikan rekod ini begitu menakjubkan,” kata saintis Pusat Penyelidikan Iklim Woodwell Jennifer Francis.

Dengan El Nino merosot, margin di mana purata suhu global dilampaui setiap bulan harus berkurangan, kata Francis.

Ahli sains iklim menyandarkan kebanyakan haba rekod kepada perubahan iklim disebabkan oleh manusia daripada pelepasan karbon dioksida dan metana yang dihasilkan oleh pembakaran arang batu, minyak dan gas asli.

“Trajektori tidak akan berubah sehingga kepekatan gas rumah hijau di atmosfera berhenti meningkat,” kata Francis, “yang bermakna kita mesti berhenti membakar bahan api fosil, berhenti penebangan hutan, dan menanam makanan kita dengan lebih mampan secepat mungkin.”

Sehingga itu, jangkakan lebih banyak rekod pecah, katanya.

Di bawah Perjanjian Paris 2015, dunia menetapkan matlamat untuk mengekalkan pemanasan pada atau di bawah 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) sejak zaman pra-perindustrian. Data suhu Copernicus adalah bulanan dan menggunakan sistem pengukuran yang sedikit berbeza berbanding ambang Paris, yang adalah purata selama dua atau tiga dekad.

Samantha Burgess, timbalan pengarah Copernicus, berkata suhu rekod bulan Mac tidak begitu luar biasa berbanding beberapa bulan lain tahun lalu yang memecah rekod dengan jurang lebih lebar.

“Kami telah mempunyai bulan-bulan rekod yang lebih luar biasa,” kata Burgess, menunjuk kepada dan . Tetapi “trajektori tidak dalam arah yang betul,” tambahnya.

Dunia kini telah mengalami 12 bulan dengan purata suhu bulanan 1.58 darjah Celsius (2.8 darjah Fahrenheit) di atas ambang Paris, menurut data Copernicus.

Pada bulan Mac, suhu permukaan laut global purata 21.07 darjah Celsius (69.93 darjah Fahrenheit), nilai bulanan tertinggi sepanjang masa dan sedikit lebih tinggi berbanding apa yang dicatatkan pada bulan Februari.

“Kami memerlukan tindakan global yang lebih ambisius untuk memastikan bahawa kita dapat mencapai sifar bersih secepat mungkin,” kata Burgess.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.