Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva menegaskan bahawa Vladimir Putin Rusia tidak akan ditangkap jika memilih untuk menghadiri mesyuarat Kumpulan 20 pada tahun hadapan di Rio de Janeiro.

Semasa ditemubual oleh rancangan berita India Firstpost, Lula mengesahkan bahawa Putin akan dijemput ke forum itu. Presiden Rusia memilih untuk tidak menghadiri G20 tahun ini di New Delhi, bersama-sama dengan Presiden China Xi Jinping.

“Saya percaya Putin boleh pergi dengan mudah ke Brazil,” kata presiden Brazil itu. “Apa yang boleh saya katakan kepada anda adalah jika saya menjadi presiden Brazil, dan dia datang ke Brazil, tiada cara dia akan ditangkap.”

Lula juga menambah bahawa dia merancang untuk menghadiri mesyuarat BRICS di Rusia, yang dijadualkan berlaku sebelum G20 tahun depan.

Komen Lula datang beberapa bulan selepas Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengeluarkan waran tangkap terhadap Putin. Pada bulan Mac, mahkamah menuduhnya melakukan jenayah perang, khususnya pemindahan paksa ratusan kanak-kanak Ukraine.

Rusia menafikan bahawa angkatan bersenjata mereka secara haram memindahkan kanak-kanak atau melakukan sebarang jenayah perang. G20 tahun ini mengakui “penderitaan manusia dan kesan negatif tambahan perang di Ukraine,” tetapi tidak menyebut Rusia secara khusus.

“Semua negara mesti menahan diri daripada ancaman atau penggunaan kekerasan untuk mencari pengambilalihan wilayah terhadap integriti wilayah dan kedaulatan atau kemerdekaan politik mana-mana negara,” penyata G20 menerangkan. “Penggunaan atau ancaman penggunaan senjata nuklear adalah tidak boleh diterima.”

“Menegaskan semula bahawa G20 adalah forum utama untuk kerjasama ekonomi antarabangsa, dan mengakui bahawa walaupun G20 bukan platform untuk menyelesaikan isu-isu geopolitik dan keselamatan, kami mengakui bahawa isu-isu ini boleh mempunyai akibat yang signifikan terhadap ekonomi global,” tambah kumpulan itu.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.