(SeaPRwire) –  
ALTON, Ill. — Lubang runtuhan besar telah menelan pusat kompleks bola sepak yang dibina di atas lombong batu kapur yang beroperasi di selatan Illinois, meruntuhkan tiang lampu yang besar dan meninggalkan jurang yang menganga di mana skuad kanak-kanak sering bermain. Tetapi tiada kecederaan dilaporkan selepas lubang runtuhan itu terbuka pada pagi Rabu.

“Tiada siapa yang berada di padang pada masa itu dan tiada siapa yang cedera, dan itu adalah perkara yang paling penting,” kata Datuk Bandar Alton, David Goins kepada 

Video keselamatan yang merakam pembentukan lubang yang tiba-tiba itu menunjukkan tiang lampu bola sepak di padang hilang ke dalam tanah, bersama-sama dengan bangku dan rumput sintetik di Taman Gordon Moore bandar itu.

Lubang itu dianggarkan selebar sekurang-kurangnya 100 kaki (30.5 meter) dan sedalam 50 kaki (15.2 meter), kata Michael Haynes, pengarah taman dan rekreasi bandar itu.

“Ia sangat pelik. Seperti filem di mana tanah itu tiba-tiba runtuh di bawah anda,” kata Haynes kepada 

Taman dan jalan raya di sekitarnya kini ditutup buat sementara waktu.

New Frontier Materials Bluff City berkata lubang runtuhan itu disebabkan oleh “penurunan permukaan” di lombong bawah tanahnya di bandar itu, yang terletak kira-kira 25 batu (40 kilometer) di utara St. Louis di sepanjang Sungai Mississippi.

Keruntuhan itu telah dilaporkan kepada Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Perlombongan Persekutuan, seperti yang dikehendaki, kata jurucakap syarikat, Matt Barkett. Dia memberitahu The Associated Press bahawa lombong batu kapur itu terletak kira-kira 170 kaki (52 meter) di bawah tanah dan difahamkannya bahawa ia mengalir di bawah taman bandar di mana lubang runtuhan itu muncul.

“Kawasan yang terjejas telah dijamin dan akan kekal ditutup buat sementara waktu sementara pemeriksa dan pakar memeriksa lombong dan menjalankan pembaikan,” kata Barkett dalam satu kenyataan. “Kami akan bekerjasama dengan pihak bandar untuk membetulkan masalah ini secepat dan selamat mungkin untuk memastikan impak minimum kepada komuniti.”

Haynes berkata dia tidak tahu bagaimana lubang runtuhan itu akan diperbaiki tetapi jurutera dan ahli geologi kemungkinan besar akan terlibat dalam menentukan kestabilan tanah dan kawasan sekitarnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.