(SeaPRwire) –   LONDON – Alexander Mutiso Munyao membawa kemenangan lagi untuk Kenya pada hari London Marathon mengingati juara tahun lepas Kelvin Kiptum.

Suatu perlumbaan yang bermula dengan tempoh tepukan untuk Kiptum, yang terbunuh dalam kemalangan kereta di Kenya pada Februari, berakhir dengan rakannya dari negaranya berlari seorang diri di landasan terakhir di hadapan Istana Buckingham untuk memperoleh kemenangan yang membanggakan dalam maraton utama pertamanya.

Mutiso Munyao berkata beliau bercakap dengan Kiptum selepas kemenangannya di London tahun lepas dan bahawa pemegang rekod dunia itu sentiasa berada di fikirannya apabila beliau bertanding.

“Dia sentiasa berada di fikiranku setiap masa, kerana dia adalah kawan karib saya,” kata Mutiso Munyao. “Ia adalah hari yang baik bagi saya.”

Ia adalah ganda Kenya pada hari itu, dengan juara Olimpik Peres Jepchirchir menarik jauh pada akhir untuk memenangi perlumbaan wanita dan mengukuhkan statusnya sebagai kegemaran untuk mempertahankan emasnya di Paris.

Dengan kira-kira 400 meter (ela) untuk pergi, Jepchirchir meninggalkan pemegang rekod dunia Tigst Assefa dan dua pesaing lain di belakang untuk berlari seorang diri ke landasan akhir. Beliau menamatkan perlumbaan dalam masa 2 jam, 16 minit, 16 saat, dengan Assefa di tempat kedua dan Joyciline Jepkosgei di tempat ketiga.

Masa beliau lebih 4 minit lebih perlahan berbanding rekod dunia Assefa yang diset di Berlin tahun lepas, tetapi ia merupakan masa terpantas pernah dicatat dalam maraton wanita sahaja, menewaskan tanda 2:17:01 yang diset oleh Mary Keitany di London pada 2017. Medan wanita elit di London bermula kira-kira 30 minit lebih awal daripada lelaki elit.

Untuk Jepchirchir, walaupun tujuan utama adalah untuk menunjukkan pemilih Kenya untuk pasukan Olimpik bahawa beliau harus berada di pasukan sekali lagi di Paris.

“Jadi saya cuba bekerja lebih keras untuk (mampu) mempertahankan gelaran saya dalam Sukan Olimpik,” katanya.

Mutiso Munyao menafikan kemenangan London Marathon pertama untuk Kenenisa Bekele berusia 41 tahun dengan menarik diri dari veteran Ethiopia itu dengan kira-kira 3 kilometer untuk pergi Ahad.

Mutiso Munyao dan Bekele berada dalam perjuangan dua hala untuk kemenangan sehingga Kenyan itu membuat langkahnya ketika mereka berlari sepanjang Sungai Thames, dengan cepat membina jurang enam saat yang hanya bertambah ketika beliau berlari ke arah garisan penamat.

“Pada 40 kilometer, apabila rakan saya Bekele ditinggalkan,” kata Mutiso Munyao berusia 27 tahun itu. “Saya mempunyai keyakinan yang saya boleh menang perlumbaan ini.”

Beliau menamatkan perlumbaan dalam masa 2 jam, 4 minit, 1 saat, dengan Bekele menamatkan 14 saat di belakang. Emile Cairess dari Britain menduduki tempat ketiga, 2:45 di belakang.

Bekele, bekas juara Olimpik Ethiopia dalam 10,000 meter dan 5,000 meter, juga menjadi naib juara di London pada 2017 tetapi belum pernah memenangi perlumbaan itu.

Mutiso Munyao agak tidak dikenali dalam lingkaran maraton dan berkata beliau tidak pasti sama ada kemenangan ini akan cukup untuk membuatnya ke pasukan Olimpik Kenya untuk Paris.

“Saya harap untuk yang terbaik,” katanya. “Jika mereka memilih saya saya akan pergi dan bekerja untuk itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.