gabungan gambar yang dicipta pada 14 Disember 2020 yang menunjukkan pelbagai peringkat gerhana matahari penuh

(SeaPRwire) –   Hari ini akan mencampakkan kawasan yang luas di U.S. ke dalam kegelapan hampir menyeluruh apabila matahari menutupi sepenuhnya bulan.

Ia akan, melintasi Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire, dan beberapa bahagian Tennessee dan Michigan. Jutaan orang dijangka menonton peristiwa ini, yang merupakan di Amerika Syarikat bersebelahan sehingga 2044. 

Terdapat lima peringkat utama gerhana yang perlu diperhatikan oleh pemerhati bintang. Inilah yang boleh dijangka. 

Peringkat 1: Gerhana separa bermula

Kesemua 50 negeri di Amerika Syarikat akan dapat menyaksikan gerhana separa–tetapi anda mesti untuk melihatnya. Semasa gerhana separa, bayang bulan mula kelihatan di atas matahari. Saat bayang bulan pertama kali menyentuh pinggir matahari dikenali sebagai “sentuhan pertama.”  Di kebanyakan lokasi, gerhana separa berlangsung selama 70-80 minit. 

Peringkat 2: “Sentuhan pertama” ketika gerhana bermula

Gerhana penuh bermula apabila matahari hampir ditutupi sepenuhnya oleh bulan. Tepat sebelum totaliti, awasi Manik Baily, Jalur Bayang, dan Cincin Berlian.

Manik Baily berlaku dengan amat ringkas, dalam bentuk manik-manik cahaya kecil yang kelihatan serta-merta ketika gerhana masuk totaliti. Jalur Bayang adalah jalur cahaya dan gelap yang bergerak pantas dan malap yang boleh dilihat di sisi bangunan atau tanah. 

Tepat sebelum totaliti, satu titik terang kekal, menyerupai berlian dalam cincin. Pastikan anda terus memakai gelas gerhana anda semasa peringkat ini. 

Peringkat 3: “Sentuhan kedua” dan totaliti

Penonton gerhana dalam laluan totaliti akan menyaksikan bulan menutupi matahari sepenuhnya, satu fenomena yang biasanya berlangsung antara 3.5 hingga 4 minit. Totaliti, juga dikenali sebagai “sentuhan kedua” ialah satu-satunya fasa gerhana di mana anda boleh menanggalkan sepenuhnya gelas gerhana anda—pastikan anda memakainya kembali sebelum totaliti berakhir. 

Peringkat 4: “Sentuhan ketiga” dan kecerahan

Selepas totaliti, pemerhati bintang akan melihat gerhana separa sekali lagi, juga dikenali sebagai “sentuhan ketiga”. Anda juga akan mempunyai peluang lain untuk menyaksikan Manik Baily, Jalur Bayang, dan Cincin Berlian saat bulan mula bergerak menjauhi matahari. Pastikan anda memakai kembali gelas gerhana anda sebelum peringkat ini bermula. 

Peringkat 5: “Sentuhan keempat” ketika terminate

“Sentuhan keempat” merujuk kepada saat di mana matahari tidak lagi ditutupi oleh bulan. Pada saat ini, gerhana telah berakhir sepenuhnya, dan anda boleh menanggalkan gelas gerhana anda dengan selamat. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.