Nelayan melihat bot perikanan mereka yang rosak selepas laluan Hurricane Beryl di Pasar Ikan Bridgetown, Bridgetown, Barbados, 1 Julai 2024.

(SeaPRwire) –   Hurricane Beryl, ribut taufan pertama musim 2024 di Atlantik, telah pun melanda Caribbean. Garis kuasa elektrik telah putus, rumah-rumah rata dengan tanah, dan jalan-jalan banjir di seluruh beberapa pulau Caribbean tenggara. Jumlah kematian telah meningkat kepada sekurang-kurangnya tujuh orang,

Barbados, St. Vincent dan Grenadines, Trinidad dan Tobago, dan Grenada adalah antara negara yang terjejas. Di banyak tempat ini, kerosakannya meluas: di Pulau Union, 90% rumah telah “rosak teruk atau musnah,”

Ribut ini belum selesai, kerana ia terus bergerak ke arah . Sebagai persiapan, amaran ribut taufan kini sedang berkuat kuasa di Jamaica dan pegawai telah mengaktifkan protokol tindak balas bencana alam. untuk 3 Julai, menasihati orang ramai untuk tinggal di dalam rumah antara 6 pagi dan 6 petang waktu tempatan. 

Menurut ribut itu kemudian dijangka tiba di Semenanjung Yucatán di Mexico pada hari Jumaat.

Pada lewat Isnin, Beryl menjadi ribut taufan paling awal dalam sejarah yang berkembang menjadi taufan Kategori 5 di Atlantik, memuncak dengan angin berkelajuan 165 m.p.h. pada hari Selasa sebelum melemah kepada Kategori 4, kini dengan angin berkelajuan 145 m.p.h.

Berikut adalah gambar-gambar yang menunjukkan kerosakan yang disebabkan oleh Hurricane Beryl.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Sebuah bot berakhir di atas pokok selepas laluan Hurricane Beryl di taman Oistins, Christ Church, Barbados pada 1 Julai 2024.

Anggota Angkatan Bersenjata Kebangsaan Barbados membersihkan jalan daripada pasir ketika ia dibanjiri oleh air laut selepas laluan Hurricane Beryl di Oistins, Barbados pada 1 Julai 2024.

Angin kencang bertiup ketika Hurricane Beryl menghampiri Bridgetown, Barbados pada 1 Julai 2024.

Seorang wanita berlari ketika air laut membanjiri jalan selepas laluan Hurricane Beryl di daerah Saint James, Barbados, berhampiran Bridgetown pada 1 Julai 2024.

Penduduk membersihkan bot dari jalan ketika ia dibanjiri selepas Hurricane Beryl berlalu di daerah Saint James, Barbados, berhampiran Bridgetown, Barbados pada 1 Julai 2024.

Seorang lelaki berjalan berhampiran kenderaan yang rosak selepas banjir besar melanda bandar selepas Hurricane Beryl berlalu di luar pantai Venezuela, di Cumanacoa, Venezuela, pada 2 Julai 2024.

Penduduk membaiki bumbung rumah mereka yang banjir selepas sungai melimpah akibat hujan lebat susulan laluan Hurricane Beryl di jalan raya dari Cumana ke Cumanacoa, Negeri Sucre, Venezuela, pada 2 Julai 2024.

Bekalan penting sedang dimuatkan ke dalam sebuah kapal di Grenada Yacht Club, yang ditujukan ke pulau Carriacou yang teruk dilanda Hurricane Beryl, di St. George’s, Grenada, pada 2 Julai 2024.

Jiran-jiran melihat hakisan pantai dan pokok tumbang sehari selepas Hurricane Beryl melanda St. James, Barbados, pada 2 Julai 2024.

Bot yang rosak akibat Hurricane Beryl berlegar-legar di dalam air di Bridgetown Fisheries, Barbados, pada 2 Julai 2024.

Ingrie Sewell (K) dan Gary Williams menunggu ketibaan Hurricane Beryl di Kingston, Jamaica, pada 3 Julai 2024.

Orang ramai berdiri di hadapan ombak yang menghempas pantai ketika Hurricane Beryl bergerak ke selatan pulau, di Santo Domingo, Republik Dominika, pada 2 Julai 2024.

Pokok palma layu selepas dicabut akar oleh Hurricane Beryl di St. Patrick, Grenada, pada 2 Julai 2024.