(SeaPRwire) –   Pada awal musim bunga ini, dua kumpulan jangkrik—Kumpulan XIX 13 tahun dan Kumpulan XIII 17 tahun—mencipta sejarah yang tidak pernah dilihat dalam lebih dua abad.

Seruan mengawan mereka yang bising dapat didengar di seluruh Midwest dan Tenggara—walaupun Illinois mengalami tahun yang luar biasa kerana jangkrik berkala dan tahunan berkumpul pada masa yang sama. Walaupun sedikit pertindihan antara dua kumpulan jangkrik berkala, kemungkinan tertinggi bagi kumpulan untuk bersentuhan adalah berhampiran Springfield, Ill.. 

Pertindihan sedikit itu tidak semestinya bermakna kedua-dua kumpulan akan membiak antara satu sama lain. “Adakah terdapat kemungkinan interaksi dan hibridisasi? Itu boleh berlaku—tetapi memandangkan kitaran hidup yang panjang, sangat sukar untuk dikaji,” PJ Liesch, pengarah Makmal Diagnostik Serangga di Universiti Wisconsin-Madison, memberitahu TIME. 

Jangkrik berkala menghabiskan di bawah tanah sebelum menembusi permukaan untuk membiak semula untuk generasi jangkrik seterusnya.

Berikut adalah gambar-gambar makhluk kecil yang bising itu, dari Chicago melalui Dewitt County, Ill.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.