Gambar udara yang diambil daripada video dron menunjukkan kebakaran di Nairobi, Kenya pada Jumaat, 2 Februari 2024. Beberapa letupan yang berakhir dengan satu kepulan asap besar yang menjulang tinggi di atas flat kediaman di Nairobi awal Jumaat bermula ketika sebuah syarikat sedang mengisi semula tangki gas mereka, menurut seorang pegawai kerajaan Kenya.

(SeaPRwire) –   NAIROBI, Kenya — Sebuah trak yang membawa muatan gas meletup dan menyebabkan kebakaran dahsyat yang membakar rumah dan gudang di ibu kota Kenya awal Jumaat, menyebabkan lebih 200 orang cedera dan sekurang-kurangnya tiga kematian dengan pihak berkuasa menjangkakan jumlah kematian akan meningkat.

Sejumlah penduduk kemungkinan berada di dalam rumah mereka ketika kebakaran merebak ke rumah mereka lewat malam, kata jurucakap kerajaan Isaac Mwaura.

Sebuah trak dengan nombor pendaftaran yang tidak diketahui dan membawa muatan gas meletup, menyebabkan bola api yang besar, kata jurucakap tersebut. Sebuah tong gas yang berterbangan mengenai Gudang Oriental, memusnahkan gudang yang mengendalikan pakaian dan tekstil.

Beberapa kenderaan dan perniagaan lain rosak akibat kebakaran yang bermula sekitar pukul 11:30 malam Khamis di kawasan Mradi di kejiranan Embakasi, Nairobi.

Palang Merah Kenya melaporkan tiga kematian. Bilangan kematian mungkin meningkat selepas waktu subuh, kata Wesley Kimeto, ketua polis Embakasi.

Kerajaan berkata 222 orang cedera dan dikejarkan ke hospital. Palang Merah Kenya kemudiannya mengira lebih 270 orang cedera.

Penduduk Nairobi yang merakam beberapa video kebakaran menggunakan telefon mereka kedengaran bercakap dengan nada bimbang, ada yang menjerit.

Jiran Caroline Karanja berkata mereka terpaksa melarikan diri selepas letupan itu selepas polis menutup seluruh kawasan.

“Polis menghalau semua orang jadi sukar untuk mengakses rumah saya dan saya terpaksa mencari tempat untuk tidur sehingga pagi ini,” kata Karanja. Dia berkata bau dan asap masih menyesakkan dan dia terpaksa menjauhkan diri buat sementara waktu kerana dia mempunyai anak kecil.

Kedekatan syarikat perindustrian dengan kediaman menimbulkan persoalan tentang penguatkuasaan pelan bandar. Pegawai di kerajaan daerah dituduh menerima rasuah untuk mengabaikan kod dan peraturan bangunan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.