(SeaPRwire) –   Lembaga Pengawasan Bebas Meta Platforms Inc. bersetuju dengan keputusan syarikat terbaru untuk meninggalkan video yang mengelirukan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, tetapi mengkritik dasar tentang kandungan yang dijana buatan sebagai “tidak konsisten” dan terlalu sempit.

Lembaga itu, yang ditubuhkan pada tahun 2020 oleh pengurusan untuk mengkaji sebahagian besar keputusan pengawalan kandungan penting secara bebas, pada Isnin mendesak Meta untuk mengemaskini dasar segera sebelum pilihan raya umum AS 2024.

“Lembaga bimbang tentang dasar media dimanipulasi dalam bentuk semasa, mendapatinya tidak konsisten, kekurangan pembenaran yang meyakinkan dan terlalu tertumpu pada bagaimana kandungan itu dicipta, berbanding dengan kerosakan tertentu yang ia sasar, seperti mengganggu proses pilihan raya,” kata organisasi itu dalam kenyataan.

Kritikan dari lembaga itu datang selepas mengkaji keputusan Meta untuk meninggalkan video yang dimanipulasi Biden, yang disunting untuk membuatnya kelihatan seolah-olah dia menyentuh dada cucu perempuannya yang dewasa dengan tidak wajar. Video itu termasuk keterangan yang merujuk kepada Biden sebagai “pedofil”.

Lembaga Pengawasan bersetuju bahawa video itu tidak melanggar dasar media dimanipulasi Meta, tetapi mengatakan dasar itu terlalu sempit dan tidak mencukupi. Lembaga itu juga mengesyorkan bahawa Meta berhenti menghapuskan media diubahsuai yang tidak melanggar dasar lain terhadap kandungan merosakkan, tetapi mulai melabelkannya dan meninggalkannya.

“Kami sedang mengkaji panduan Lembaga Pengawasan dan akan memberi maklumbalas awam kepada syor mereka dalam tempoh 60 hari mengikut undang-undang,” kata jurucakap Meta. Syarikat tidak wajib mengambil syor lembaga itu, dan kadang-kadang mengabaikan nasihatnya.

Pada Januari, aliran kandungan deepfake berprofil tinggi menunjukkan awam dan pembuat undang-undang kadar di mana kandungan dimanipulasi boleh muncul dalam talian dengan bantuan alat AI baharu. Imej tepat Taylor Swift banjir platform X, bekas dikenali sebagai Twitter, manakala panggilan robot palsu suara Biden dihantar kepada pengundi sebelum pilihan raya peringkat awal New Hampshire, mendesak mereka untuk tidak mengundi.

Meta hanya menghalang video palsu orang yang mengatakan perkara yang tidak mereka katakan. Ia tidak meliputi gambaran orang melakukan perkara yang tidak mereka lakukan – seperti pos Biden – dan secara jelas hanya terpakai kepada video yang dicipta dengan alat kecerdasan buatan. Kandungan yang diedit tanpa menggunakan AI, seperti melingkarkan atau mengundurkan potongan video, mungkin mengelirukan pengguna purata tetapi tidak dilarang.

Lembaga Pengawasan mengesyorkan bahawa Meta memperluaskan dasar untuk meliputi media dimanipulasi yang menggambarkan tindakan seseorang tidak sebenarnya mengambil dan untuk menangani audio palsu. Ia juga mendesak syarikat itu untuk membuat jelas kerosakan apa yang ia sasar, seperti campur tangan dengan proses pengundian, dan lebih tertumpu pada kerosakan tersebut berbanding sama ada kandungan itu dicipta menggunakan alat AI atau tidak.

“Seperti yang ada, dasar itu tidak banyak membuat masa,” kata Michael McConnell, pengerusi bersama lembaga itu dalam kenyataan. “Ia melarang video diubahsuai yang menunjukkan orang mengatakan perkara yang tidak mereka katakan, tetapi tidak melarang pos yang menggambarkan individu melakukan sesuatu yang tidak mereka lakukan. Ia hanya terpakai kepada video yang dicipta melalui AI, tetapi membiarkan kandungan palsu lain.”

Meta, bersama rakan seperti X dan TikTok milik ByteDance Ltd., akan mendapati diri mereka berurusan dengan lebih banyak lagi media dimanipulasi kerana teknologi AI meningkat dan pilihan raya semakin hampir. Meta pertama kali melancarkan dasarnya menjelang pilihan raya 2020, sebahagian daripada usaha lebih besar oleh syarikat untuk menindakkan maklumat palsu berkaitan pilihan raya selepas kempen AS 2016 mendedahkan bagaimana rangkaian sosial boleh dimanfaatkan.

Dalam banyak cara, jenis situasi ini tepat mengapa Lembaga Pengawasan dicipta. Badan bebas, yang terdiri daripada akademik dan orang lain dengan latar belakang dasar awam, dibiayai oleh Meta, tetapi bertujuan untuk berfungsi sebagai kawalan ke atas kuasa syarikat terhadap kandungan. Pada masa lalu, lembaga itu mengkaji isu-isu di Facebook dan Instagram mengenai maklumat palsu pilihan raya dan pos berkaitan dadah. Ia mengekalkan penggantungan Donald Trump berikut rusuhan Capitol pada 6 Januari 2021, seraya mengkritik pelaksanaan penggantungan syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.