(SeaPRwire) –   Jerman pertama kali mendengar butiran pendaratan bersejarah D-Day pada 6 Jun 1944 pada pukul 4.50 pagi di stesen radio tentera Jerman Soldatensender Calais. “Musuh mendarat dengan kuat dari udara dan laut. Tembok Atlantik telah ditembusi di beberapa tempat.” Bagi pendengar pertama, ia kedengaran seperti stesen Nazi biasa, mencampur ucapan Hitler dan Goebbels dengan berita dari garisan hadapan. Tetapi terdapat sebab mengapa stesen itu mendapat berita awal: ia sebenarnya stesen British yang menyamar sebagai stesen Nazi, dan oleh itu mengetahui tentang pendaratan awal. Soldatensender adalah stesen menyamar yang sangat popular: sekitar 41% askar Jerman mendengarnya, dan ia merupakan salah satu stesen ketiga utama di bandar-bandar besar Jerman, setanding dengan menjadi salah satu rangkaian kabel teratas hari ini. Ketika pertempuran bergegar, stesen itu memberikan khabar yang hidup tentang askar Jerman yang ditinggalkan oleh pemerintah Nazi yang tinggi: “Mereka berbaring di pantai di dalam kubu-kubu mereka yang pecah dan terbelah, telanjang, tanpa perlindungan. Ditinggalkan untuk dirampas dan dimusnahkan. Yang tidak mengetahui mereka telah ditulis-off – ditulis-off dari awal lagi.”

Begitu kandungan jelas dirancang untuk menghapuskan semangat askar Jerman. Tetapi di sini adalah di mana ia menjadi menarik. Askar dan awam Jerman yang mendengar stesen itu tahu bahawa Soldatensender adalah stesen British yang menyamar sebagai stesen Jerman. Dan British yang menyiarkan stesen itu mahu orang Jerman mengetahui ia adalah British. Tujuan mereka bukan untuk menipu pendengar, tetapi memberi ‘perlindungan’ kepada pendengar Jerman. “Perlindungan” supaya jika Gestapo atau pegawai memerintah menangkap anda mendengar – anda boleh mendakwa mereka fikir ia adalah stesen Nazi sebenar. Perlindungan secara psikologi: ia lebih mudah mendengar kritikan kepimpinan Jerman apabila ia dikemukakan sebagai datang dari “kami” dan tentang “budak kami.” Dan perlindungan untuk melakukan apa yang sebenarnya ramai orang Jerman mahu: menyerah kalah, membelot, mengelak dan melawan Nazis.

Permainan psikologi rumit ini merupakan ciptaan Sefton Delmer, seorang jenius propaganda yang hampir dilupakan. Sebagai Pengarah Operasi Khas di British Political Warfare Executive, beliau mengendalikan puluhan stesen menyamar seperti itu di seluruh Eropah yang diduduki dalam banyak bahasa, bekerja dengan kumpulan artis, akademik, mata-mata, askar, pakar psikiatri, dan palsu. Pelarian dari adegan kabaret Berlin menulis skrip dan berlakon dalam rancangan radio. Ian Fleming, pencipta James Bond, membantu Delmer. Banyak kolaborator penting Delmer adalah pelarian Yahudi dari Jerman Nazi yang menyamar sebagai Nazi untuk menyubvert propaganda Nazi dari dalam, berpakaian sebagai penyiksa mereka sendiri untuk membalas dendam. Pengalaman Delmer mempunyai banyak untuk mengajar kita – baik dan buruk – tentang cara untuk memenangi perang maklumat hari ini. Tetapi untuk memahami bagaimana beliau datang dengan bentuk propaganda yang melibatkan kedua-dua penyiar dan pendengar memainkan peranan yang pelik, kita perlu memahami latar belakangnya, dan apa ia memberitahu kita tentang propaganda pada asalnya.

Sefton Delmer dilahirkan dan menghabiskan 13 tahun pertamanya di Berlin. Bapanya adalah seorang profesor Sastera Australia-British di Universiti Berlin. Semasa Perang Dunia I Delmer dibuli di sekolahnya di Jerman kerana menjadi British, seorang kanak-kanak musuh. Tetapi beliau juga mendapati dirinya menikmati propaganda perang Jerman, menyanyi dan berarak bersama kanak-kanak lain kepada lagu-lagu patriotik. Pengalaman zaman kanak-kanak ini meninggalkan beliau dengan persepsi bahawa kita mempunyai banyak peranan yang kita lakukan dalam hidup. Delmer boleh menjadi kanak lelaki sekolah pro-Jerman, dan British juga. Di sekelilingnya beliau menyaksikan orang Jerman mempersembahkan patriotisme yang kuat satu masa, dan kemudian menunjukkan keraguan yang melampau terhadap perang pada masa seterusnya. Propaganda memberi orang peranan yang mereka sukai melakukan, yang boleh mengekspresikan dan mengesahkan perasaan paling ganas dan kejam mereka. Persoalannya ialah siapa yang mengarahkan peranan ini, dan dalam kepentingan siapa anda memainkannya: anda sendiri, atau para propagandis?

Apabila Delmer berpindah ke England beliau dibuli kerana terlalu Jerman – dan luka itu kekal. Walaupun akhirnya beliau belajar bermain sebagai kanak lelaki Inggeris yang sempurna, selepas universiti beliau kembali ke Berlin sebagai wartawan untuk tabloid Daily Express. Bercakap dua bahasa, beliau menggunakan bakatnya untuk penyamaran untuk memperkenalkan satu bentuk kewartawanan yang separuh TinTin, separuh Borat. Beliau akan berlakon sebagai pelancong Jerman yang tidak cerdik secara sosial di hotel-hotel Inggeris di daerah, berbual dengan loghat Jerman yang dalam dan menyinggung tetamu dengan rujukan kasarnya kepada Perang Dunia I, untuk menguji sama ada orang Inggeris akan tersinggung, dan menyiasat sama ada mereka telah memaafkan orang Jerman atas perang terakhir. Beliau bahkan menyamar sebagai pembantu ketua Stormtroopers, Ernst Rohm, untuk menghadiri perhimpunan tertutup Nazi. Beliau berjamuan dan bergaul dengan Nazis pada tahun 1920-an, dan berjaya memenangi mereka sehingga mereka memberinya akses eksklusif untuk mengiringi Hitler dalam lawatannya menaiki udara dari satu perhimpunan Nazi yang histeria ke perhimpunan seterusnya pada pilihan raya 1928.

“Enam puluh ribu orang Jerman berteriak dan berteriak dalam kegembiraan yang serak ketika saya menghubungi laporan ini dari dewan stesen kereta api besar di sini di Nuremberg,” tulisnya dalam laporan yang biasanya bergegas. Delmer melihat dekat bagaimana Hitler, yang di antara prestasi hipnotik kelihatan seperti penjual keliling yang kosong muka, boleh menggemparkan orang ramai ke dalam keadaan hampir hipnotik. Tujuan yang dinyatakan propaganda Nazi adalah agar orang meninggalkan individualiti mereka, dan bersatu dengan Volk Nazi. ‘Hanya demonstrasi massa boleh memberi kesan (kepada seseorang) kebesaran komuniti ini … dia menyerah diri kepada daya tarikan apa yang kami panggil sugesti massa” Hitler menulis dalam Mein Kampf. “Zaman individu akan digantikan oleh Komuniti Rakyat” dakwa Goebbels, ketua propaganda beliau.

Tetapi pada masa yang sama, Delmer menyaksikan, pengikut Hitler juga sedang mempersembahkan semangat mereka. Delmer menggambarkan Nazis sebagai kabaret mengerikan yang menawarkan orang peranan yang terlalu banyak menikmati memainkannya. Pada zaman perubahan sosial yang bergolak, di mana semua identiti lama, termasuk gender, berada di udara, Nazis menawarkan cara untuk rasa superior dan selamat dalam “kemurnian” ras mereka. Mereka menawarkan peranan di mana anda boleh mengekspresikan kekejaman dan kemarahan tersembunyi anda – semuanya demi “idealisme” patriotik. Watak Fuhrer menjadi bekas di mana anda boleh mengesahkan nafsu paling kurang ajar anda.

Apabila Nazis berkuasa mereka mengubah Jerman menjadi spektakel fasis besar-besaran, dengan perarakan besar-besaran dan acara komunal yang tidak henti-henti. Nazis menggalakkan orang memiliki kamera, dan memfoto diri mereka mengambil bahagian dalam sambutan Nazi – bentuk awal selfie. Nazis membina radio murah, dan orang Jerman menjadi negara paling mendengar radio di Eropah, jadi sekarang rumah anda menjadi sebahagian daripada perhimpunan Hitler. Untuk menentang propaganda ini anda perlu menyubvert ikatan emosi antara Nazis dan rakyat Jerman, dan untuk merosakkan daya tarikan peranan yang mereka lakonkan kepada orang.

Apabila perang bermula Delmer memberikan ucapan anti-Nazi di Perkhidmatan BBC Bahasa Jerman, tetapi beliau percaya BBC telah memilih strategi yang salah. Seperti kebanyakan media pro-demokrasi hari ini, BBC cenderung berkhutbah kepada mereka yang sudah memeluk, dengan kuliah mulia tentang nilai-nilai liberal. Tiada penyokong Hitler peduli tentang ini lagi. Anda tidak dapat memenangi pendengar di bawah pengaruh propaganda otoritarian dengan memberikan kuliah kepada mereka tentang demokrasi dan kebaikan, atau cuba menafikan teori konspirasi Nazi. Ini mengabaikan mengapa orang tertarik dengan propaganda pada mulanya. Delmer ingin mencuba sesuatu yang lebih subversif dan menyertai perang propaganda rahsia Britain – tetapi banyak peranan yang dimainkannya sebagai wartawan bermakna beliau tidak segera dipercayai oleh perkhidmatan rahsia. Adakah beliau terlalu Jerman? Berapa dekat beliau telah bergaul dengan Nazis? Pada tahun 1940, selepas akhirnya menerima kelulusan keselamatan, beliau mendapat peluangnya.

Dalam diari beliau pada Julai 1941, salah seorang penulis terkenal Jerman, Erich Kästner, mencatat bagaimana ramai di Berlin mendengar stesen radio lanun baru di Gelombang Pendek: “Apa yang dikatakannya tentang pemimpin parti Nazi mengejutkan.” Stesen itu, disiarkan oleh seorang pegawai tentera yang melawan hanya dikenali sebagai ‘Der Chef’, penuh dengan tirai kasar tentang rasuah di dalam parti Nazi yang tinggi: “Mereka berbaring di pantai dalam kubu-kubu mereka yang pecah dan terbelah, telanjang, tanpa perlindungan. Ditinggalkan untuk dirampas dan dimusnahkan. Yang tidak mengetahui mereka telah ditulis-off – ditulis-off dari awal lagi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.