Seorang lelaki di Kanada bersyukur kepada dirinya sendiri selepas dia meletakkan Apple AirTag bernilai $29 di dalam kenderaannya dan mampu melacak serta mengambil semula kenderaannya selepas dicuri.

Saamer Mansoor, yang tinggal di Windsor, Ontario, berkata bahawa dia terjaga pada pukul 6 pagi Ahad dan, kepada kejutannya, dengan cepat mendapati bahawa BMWnya telah dicuri dari laluan rumahnya.

“Ia agak gila,” kata Mansoor kepada CTVNews.

Mansoor berkata bahawa adik lelakinya telah lalu di depan rumahnya dalam perjalanan ke masjid dan bertanya di mana keretanya, kerana ia tidak berada di laluan rumah.

“Jadi saya berkata, di mana kereta saya?” kata Mansoor kepada stesen itu.

Bapa sibuk itu mengingati bahawa pada hari Sabtu dia telah sibuk berlari-lari dengan anak lelakinya yang “sangat sakit” dan lupa untuk menutup tingkap pemandu.

“Saya menjaga anak lelaki saya berusia 2 tahun, yang sangat sakit,” kata Mansoor kepada stesen berita tempatan. “Dia menangis, dan saya tidak dapat memikirkan apa-apa selain untuk menenangkannya dan memastikan dia baik-baik saja.”

Pencuri mengambil kesempatan atas ketidakwaspadaannya, dan mencuri kenderaannya dari laluan rumahnya.

Selepas menyedari ketidakwaspadaannya, Mansoor ingat bahawa enam bulan sebelumnya dia telah meletakkan AirTag di dalam kenderaannya.

Selepas memuat naik aplikasi Find My di telefon bimbitnya, Mansoor mendapati bahawa keretanya berada di motel berhampiran.

Bertindak dengan cepat, Mansoor menuju ke motel itu, memanggil pihak berkuasa tempatan dalam perjalanan.

Dia mampu mengambil semula keretanya dan kebanyakan barangannya di dalam, kata CTVNews. Jabatan Polis Windsor tidak segera menjawab permintaan Digital untuk pengesahan.

“Ia mudah untuk tidak risau tentang sesuatu apabila ada sesuatu yang lebih besar atau ada kecemasan keluarga, dan anda tidak sedar,” katanya. “Jangan lupa berjaga-jaga.”

Apple Inc. tidak segera menjawab permintaan Digital untuk komen.