Seorang lelaki British telah diekstradisi ke Jerman dan didakwa dengan pembunuhan terhadap pencabutan nyawa seorang pencen di rumahnya di Munich hampir 45 tahun lalu, pegawai Jerman berkata Isnin.

Penyaksi terhadap warga British, kini berusia 70 tahun, telah difailkan di mahkamah negeri di Munich, pendakwa Juliane Grotz berkata. Beliau telah ditangkap di tanah airnya pada akhir Mac dan diekstradisi pada awal April ke bandar Bavaria itu, di mana beliau telah dipenjarakan sejak itu.

Mangsa berusia 69 tahun terakhir dilihat pada 30 Disember 1978, bersama seorang lelaki lebih muda, penyiasat polis Stephan Beer memberitahu wartawan. Pada 2 Januari 1979, mayatnya dijumpai berbaring di bathtubnya selepas gagal memberi respons kepada panggilan daripada ahli keluarga.

Autopsi mendapati bahawa beliau meninggal dunia berikutan sekurang-kurangnya 10 pukulan ke kepala, kelihatannya dengan sebuah pestle gangsa 2.2 paun yang dijumpai di tapak kejadian. Tiga cap jari juga dijumpai, yang tidak boleh dikaitkan dengan sesiapa ketika itu. Wang tunai dan kuncinya dicuri bersama cincin, yang dijumpai kira-kira seminggu kemudian di tapak pembinaan stesen utama Munich.

Penyiasat tidak dapat mengenal pasti seorang suspek ketika itu, walaupun mereka menawarkan ganjaran dan mengeluarkan gambar identikit lelaki itu.

Pada tahun 2005, keterangan yang dijumpai di tapak kejadian diperiksa untuk DNA. Pada tahun 2018, pegawai melihat fail mereka sekali lagi dan cuba untuk mencari padanan dengan cap jari – pada mulanya dengan tidak berjaya. Tetapi pada November 2021, mereka dimaklumkan tentang padanan dengan seseorang yang tinggal di England. Pada Januari, pendakwa Jerman memohon waran tangkap.

Beer berkata bahawa suspek tidak memberi komen mengenai kes terhadapnya tetapi memberitahu seorang pegawai ketika dipindahkan ke Jerman bahawa beliau pernah berada di Munich pada tahun 1978. Beliau berkata bahawa beliau tidak mempunyai rekod polis sebelumnya di Jerman.

“Fail kami tidak ditutup di sini jika kami fikir kami masih mempunyai penyiasatan yang menjanjikan,” kata Beer. “Ia berlaku di sini.”

Pegawai Jerman tidak mengenal pasti sama ada mangsa atau suspek, selaras dengan peraturan privasi tempatan.