Seorang lelaki Amerika berusia 31 tahun telah didakwa dengan pembunuhan dan kesalahan lain kerana menyerang dua pelancong wanita Amerika berhampiran kota di Jerman pada bulan Jun.

Pendakwa mengumumkan pada Khamis bahawa suspek Amerika dihadapkan dengan dakwaan pembunuhan, rogol dengan akibat maut, cubaan pembunuhan, dan pemilikan bahan pornografi kanak-kanak selepas mendorong wanita itu ke jurang, dan membunuh salah seorang daripada mereka.

Pegawai-pegawai menyatakan serangan itu berlaku pada 14 Jun berhampiran Marienbruecke, jambatan di atas jurang berhampiran Kastil Neuschwanstein, dan dikatakan salah satu tarikan pelancong terkenal di Jerman.

Pendakwa menyatakan suspek bertemu dengan dua pelancong wanita, berusia 21 dan 22 tahun, secara kebetulan di laluan mendaki dan menjerumuskan mereka dari laluan itu.

Dalam kenyataan, pendakwa Jerman menyatakan bahawa lelaki itu memaksa wanita lebih tua ke atas tanah dan cuba melepaskan pakaiannya.

Pergaduhan kemudian bermula dan pendakwa menyatakan suspek didakwa telah mendorongnya ke lereng curam. Dia jatuh kira-kira 165 kaki dan mengalami kecederaan ringan.

Menurut pegawai-pegawai, suspek kemudian didakwa telah mencekik wanita lebih muda sehingga tidak sedarkan diri dan meliwatnya sebelum mendorongnya ke lereng. Dia meninggal dunia kerana kecederaannya.

Pendakwa menyatakan mereka juga menyita laptop dan telefon bimbit suspek yang mengandungi bahan penyalahgunaan kanak-kanak.

Pihak berkuasa menyatakan wanita-wanita itu tidak mengenali lelaki itu sebelum bertemu, dan suspek ditahan tidak lama selepas serangan itu.

Kerana undang-undang privasi Jerman, nama suspek tidak didedahkan. Pendakwa menyatakan kes itu difailkan di mahkamah negeri di Kempten, yang akan memutuskan sama ada dan bila untuk menghantar kes itu ke perbicaraan.

The Associated Press menyumbang kepada cerita ini.