Seorang lelaki ditangkap kerana skim untuk mengumpul pencen isterinya selepas penemuan mengerikan dalam peti sejuk

“Mereka sebenarnya tidak mahu dikebumikan di tanah perkuburan awam tetapi di ladang itu,” kata peguam lelaki itu kepada akhbar tempatan Nya Wermlands-Tidningen. “Jadi dia meletakkannya dalam peti sejuk untuk kemudiannya mengkebumikannya di luar dan kemudian ia terabaikan.”

Lelaki berusia 57 tahun itu memberitahu rakan-rakan dan keluarganya bahawa pasangannya berusia 60 tahun masih hidup dan sihat walaupun dia meninggal dunia akibat kanser pada tahun 2018, lapor laman berita Norway dalam bahasa Inggeris.

Keluarga wanita itu melaporkan dia hilang selepas kehilangan hubungan dengannya, dan lelaki itu berulang kali mengalihkan usaha mereka untuk berkomunikasi dengannya pada mulanya dengan alasan dia sama ada tidur atau tidak dapat dihubungi sebelum akhirnya memberitahu mereka dia tidak lagi mahu bercakap dengan mereka.

Polis menemui mayatnya pada bulan Mac berikutan petunjuk, dan lelaki itu mengaku dia menyembunyikan kematian dan mayatnya. Pada mulanya dia mendakwa bahawa dia telah berbuat demikian untuk menunggu musim bunga supaya dia boleh mengkebumikannya berhampiran ladang mereka di Varmland.

Satu laporan mendakwa lelaki itu juga memotong pasangannya untuk dimasukkan ke dalam peti sejuk, di mana dia juga menyimpan makanan yang dimakannya.

“Lelaki itu juga menggunakan peti sejuk untuk tujuan lain yang saya berhujah bermakna bahawa orang yang meninggal dunia itu melanggar kesucian kubur setiap kali lelaki itu membuka dan menutup peti sejuk, yang merupakan satu keadaan yang memburukkan,” hujah pendakwa raya.

Pendakwa raya mendedahkan suspek membuat hampir $117,000 melalui skim penipuan “sistemik” nya. Lelaki itu juga telah menukar pemilikan dan pendaftaran kenderaan atas nama si mati.

Lelaki itu mendakwa semasa perbicaraannya bahawa dia masih boleh berkomunikasi dengan pasangannya melalui telepati, tetapi ahli psikiatri yang dilantik mahkamah sebelum ini telah menentukan bahawa lelaki itu tidak menghidap sebarang penyakit mental dan ujian yang diperbaharui menentukan bahawa ia tidak berubah.

Mahkamah akhirnya menyabitkan lelaki itu atas tuduhan melanggar kebebasan awam yang serius, penipuan serius, memutilasi mayat dan pemalsuan dokumen, antara lain.

Pendakwa raya pada mulanya menuntut hukuman penjara empat tahun, tetapi mahkamah mengurangkannya dan memerintahkan lelaki itu membayar balik wang yang diambilnya melalui skimnya.